Hiburan

Permintaan Untuk Filem dan Permainan Berkaitan Virus Melonjak

Ketika dunia menghadapi penyebaran virus COVID-19 yang berbahaya, minat terhadap filem, permainan dan siri TV bertemakan penyakit telah meletup, dengan penonton yang bimbang beralih kepada dokumentari dan video bencana untuk jawapan dan cara untuk mengatasi.

Carta muat turun filem iTunes biasanya dikuasai oleh blockbuster terbaru. Tetapi dalam beberapa minggu lalu, filem lama seperti thriller 2011, Contagion mendapat sambutan tinggi.

Dibintangi Gwyneth Paltrow sebagai ahli perniagaan yang secara tidak sengaja membawa patogen yang mematikan ke Amerika Syarikat setelah berjabat tangan dengan chef Macau, filem ini mempunyai banyak persamaan dengan kejadian-kejadian terkini.

Seperti coronavirus baru, penyakit ini berjangkit dari haiwan ke manusia di China sebelum tersebar ke luar negara walaupun dalam filem itu adalah fenomena yang jauh lebih dahsyat, membunuh 26 juta manusia di seluruh dunia pada bulan pertama sahaja.

Filem arahan Steven Soderbergh pada minggu terakhir Januari, muncul dalam 10 carta teratas iTunes British.

Minggu ini ia turun ke 55 di Britain tetapi kekal tinggi di banyak tempat termasuk nombor 7 di Singapura, 24 di Australia dan 20 di Amerika Syarikat. Di Hong Kong yang banyak dipaparkan dalam Contagian, filem itu berada di kedudukan ke-8.

Bandar ini mengalami 299 kematian semasa wabak 2002-03 virus SARS yang turut menjadi salah satu inspirasi untuk filem Contagion.

Hiburan untuk kurangkan tekanan

Di samping penduduk Hong Kong, ramai yang nampaknya juga berminat untuk menonton filem Hollywood untuk mengetahui apa yang berlaku ketika pandemik global.

“Perhatian tiba-tiba dalam semua filem epidemik dan berkaitan dengan virus membolehkan orang mencari jalan yang dapat membantu mereka untuk memproses apa yang sedang berlaku,” kata Robert Bartholomew, seorang ahli sosiologi perubatan yang mengamati histeria massa.

“Ia terkenal dalam psikologi bahawa proses bercakap mengenai peristiwa traumatik dapat membantu orang ‘melepaskan kebimbangan’ dan melegakan tekanan.”

Walau bagaimanapun, bukan filem epidemik sahaja yang mendapat perhatian.

Selama hampir lapan tahun terakhir Plague Inc telah menjadi salah satu permainan telefon mudah alih yang paling popular, yang membolehkan pemain mengawal patogen mematikan yang tersebar melalui manusia.

Ndemic Creations, pembuat permainan, mengatakan pertambahan muat turun berlaku semasa liputan berita global penyakit, termasuk kedua-dua coronavirus dan wabak Ebola.

“Setiap kali terdapat wabak penyakit kita melihat peningkatan pemain kerana orang mencari untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana penyakit merebak dan memahami kerumitan wabak virus,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

“Walau bagaimanapun, sila ingat bahawa Plague Inc adalah permainan, bukan model saintifik, dan wabak koronavirus semasa adalah keadaan yang sangat nyata yang memberi kesan kepada sejumlah besar orang,” katanya.

Tahun lalu Extra Credits, saluran pendidikan YouTube, melakukan siri animasi tujuh bahagian untuk ulang tahun ke-100 pandemik flu 1918 yang membunuh berjuta-juta manusia di seluruh dunia.

Robert Rath, penulis saluran yang berpangkalan di Hong Kong itu berkata, tontonan telah melonjak sejak wabak koronavirus tersebar terutama di Asia Tenggara.

“Sejak 1 Januari, episod pertama mendapat lebih daripada 100,000 tontonan dan siri keseluruhannya memperoleh lebih daripada 330,000 paparan,” katanya kepada AFP.

Sementara itu, Netflix juga memanfaatkan keadaan dengan melancarkan dokumentari Pandemic pada bulan Januari lalu. Pandemic memaparkan bagaimana dunia tidak bersedia untuk penyebaran virus baru.

“Orang ramai mengatakan dokumentari Pandemic keluar pada masa yang tepat,” kata Sheri Fink, seorang wartawan dan doktor yang merupakan pengeluar eksekutif di siri itu.

Bartholomew berkata kitaran berita tanpa henti hari ini mendorong orang ramai ke internet untuk memahami ketakutan mereka.

“Orang ramai kini menghabiskan masa dalam talian dan tidak sedar mengurangkan tekanan psikik mereka melalui amalan quasi-ritualistik yang menggunakan keyboard. Pada masa lalu, orang mungkin pergi ke gereja dan berdoa, sedangkan hari ini dalam usia yang lebih sekular mereka ke internet dan membincangkan kebimbangan mereka,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close