Bisnes & Ekonomi

Dari Estet Rantau, Maha Sinnathamby Kini Antara Jutawan Terkaya di Australia

Perjalanan dari Negeri Sembilan ke Queensland, Australia, boleh mengambil masa sehari jika seseorang melakukan perjalanan dengan pesawat melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, tetapi untuk Maha Sinnathamby, ia telah mengambil masa seumur hidup.

Jutawan itu dilahirkan di kampung Rantau, 80 tahun yang lalu dan tidak pernah bermimpi akan menjadi salah seorang lelaki terkaya di Australia, apalagi pengasas salah satu bandar terancang yang paling berjaya di dunia.

Tetapi sekarang, 28 tahun selepas membeli sebidang tanah seluas 2,860 hektar yang dikatakan semua orang tidak bernilai, Sinnathamby memegang kunci kepada pembangunan bernilai A$88 bilion (RM244 bilion) yang merupakan rumah kepada 43,000 penduduk, jauh berbeza dari pondok dalam ladang getah di mana beliau dilahirkan.

Metropolitan yang berkembang pesat di Greater Springfield di salah satu koridor pertumbuhan yang paling pesat berkembang di Australia, 25km dari Brisbane, merupakan bandar terbesar yang dirancang oleh negara itu selepas ibu kota negara, Canberra.

Image result for sinnathamby

Ketika orang lain melihat pokok dan bukit, Sinnathamby melihat potensi. Dibesarkan dengan kepercayaan bahawa pendidikan merupakan kunci kejayaan, beliau membayangkan sebuah bandar yang memfokuskan pembelajaran dan pada tahun 1992, Sinnathamby membeli tanah itu dan bertekad untuk merealisasikan impiannya.

“Saya dilahirkan di Malaysia selepas perang dan dibesarkan dalam kemiskinan di sebuah kampung kecil tanpa elektrik dan air. Saya belajar di bawah lampu minyak dan saya bukan pelajar yang berbakat secara semula jadi,” katanya kepada Bernama dari Brisbane.

“Tetapi saya tahu pendidikan itu adalah “mata wang” untuk masa depan. Pendidikan adalah satu-satunya mata wang yang boleh ditunaikan di mana saja di dunia. Pendidikan adalah satu-satunya mata wang yang tidak boleh dicuri daripada pemiliknya dan kegagalan pendidikan adalah kejatuhan sesebuah negara,” kata Sinnathamby.

“Bagi saya, pendidikan adalah jiwa Kota Springfield dan sebagai sebuah bandar pembelajaran, pelajar kini membentuk 44.6% daripada penduduk kita – kira-kira 15,000 pelajar di 11 buah sekolah, universiti dan kolej dengan penduduk kini berjumlah 43,000.”

Greater Springfield, bagaimanapun, lebih daripada sebuah bandar pendidikan. Ia juga merupakan bandar masa depan, yang diiktiraf sebagai projek kepentingan negara, dan dianugerahkan Anugerah FIABCI Prix D’Excellence untuk Komuniti Yang Dirancang Terbaik di Dunia.

Sekarang buat pertama kalinya, Sinnathamby dan rakan perniagaannya, Bob Sharpless, mencari rakan kongsi, atau konsortium rakan kongsi, yang komited untuk bekerja dengan syarikat mereka, Springfield City Group, untuk memantau pertumbuhan ekonomi bandar dan membina kemudahan yang lebih besar untuk rakyatnya.

“Ini adalah undangan bagi pasaran untuk terlibat dalam satu projek yang unik, yang diiktiraf oleh bekas Perdana Menteri Malcolm Turnbull sebagai pembangunan negara,” kata Sinnathamby.

“Asas bandar ini sudah siap, A$8 bilion jalan raya dan perhubungan kereta api dibina dan terdapat 11 buah sekolah, universiti dan hospital, kerja keras telah dilakukan.

“Kami sedang mencari rakan kongsi yang ingin bekerjasama dengan kami untuk merealisasikan visi kami untuk membina kota yang paling futuristik di Australia, dibina di atas tiang kesihatan, pendidikan dan teknologi, dengan aspirasi satu pekerjaan untuk setiap tiga penduduk.

“Potensi Greater Springfield sangat luar biasa,” tambah Sinnathamby.

Direka di sekitar pelan induk terperinci, berlatarbelakangkan prinsip kesihatan, pendidikan dan teknologi, kota itu sudah termasuk kawasan kesihatan seluas 52 hektar, yang direka oleh Sekolah Perubatan Harvard, dan dikemudiakan oleh hospital Mater dengan kelulusan 1,200 katil.

Kawasan pendidikan seluas 18 hektar dengan kapasiti untuk 10,000 pelajar ditempatkan di kampus Universiti Southern Queensland. Bandar ini juga merupakan rumah kepada pusat membeli-belah Orion yang telah memenangi anugerah, dengan lebih daripada 6.9 juta pelanggan melawat setahun, dan ibu pejabat Brisbane Lions pasukan bola sepak Australia.

Kebanyakan pembangunan telah diselesaikan melalui perkongsian jangka panjang dengan kumpulan hartanah Australia Lendlease, Aveo dan syarikat utama China R&F Properties.

Setakat ini,  A$18 bilion telah dilaburkan ke dalam projek itu, dengan lebih lanjut A$70 bilion dijangka diperlukan untuk merealisasikan pelan induk sepenuhnya.

Bank pelaburan global bank Moelis telah dilantik untuk memimpin pencarian global bagi rakan kongsi dalam usahanya untuk mempercepat pertumbuhan.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Moelis Australia, Andrew Pridham telah menyifatkan Greater Springfield sebagai penanda aras global untuk penciptaan bandaraya, dan peluang pelaburan yang luar biasa untuk rakan kongsi yang menginginkan ruang hijau, akses kepada penduduk muda, aspirasi, dan peluang pertumbuhan pasaran yang kukuh.

“Koridor barat daya tenggara Queensland adalah salah satu koridor pertumbuhan yang paling tinggi di negara ini, dengan unjuran kerajaan menunjukkan ia akan berkembang lebih cepat daripada yang lain di rantau ini,” kata Pridham.

“Pertumbuhan penduduk ini menunjukan keyakinan besar tentang permintaan masa depan untuk perkhidmatan utama dan sektor dan menonjolkan potensi peluang jangka panjang di Greater Springfield, pusat bandar utama untuk koridor.”

Show More

Related Articles

Back to top button