AntarabangsaIsu Semasa

Perdagangan Hidupan Liar Berleluasa di Asia Tenggara

Laporan mengenai penyeludupan hidupan liar di Asia Tenggara amat membimbangkan dan pengkaji menggesa Singapura, sebagai hab transit utama, untuk meningkatkan hukuman penjara maksimum bagi jenayah perdagangan hidupan liar.

Dalam laporan yang dikeluarkan semalam, Traffic, badan yang mengawal perdagangan hidupan liar dunia, berkata undang-undang hidupan liar di Singapura adalah memuaskan dan kadar perbicaraan adalah tinggi, tetapi menyatakan bahawa tempoh penjara maksimum dua tahun adalah terlalu rendah berbanding hukuman lapan tahun yang dikenakan oleh negara serantau.

Laporan “South-east Asia at the heart of wildlife trade “, juga mengatakan bahawa beberapa peraturan Singapura tentang pelaporan data perdagangan tidak jelas.

Traffic menganalisis beribu-ribu rampasan perdagangan merentasi 10 anggota Persatuan Bangsa-Bangsa Asia Tenggara (Asean) dalam tahun-tahun kebelakangan antara kedua-dua haiwan hidup dan produk hidupan liar seperti tanduk badak dan gading gajah. Mereka diperdagangkan sebagai haiwan peliharaan atau digunakan untuk membuat barangan mewah dan perubatan tradisional.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kira-kira 900,000 tenggiling telah diperdagangkan di seluruh dunia, dengan sebahagian besarnya dikaitkan dengan Asia Tenggara dan lebih daripada 200 tan gading gajah Afrika dan 100,000 kura-kura telah dirampas di rantau ini.

“Tiada hari berlalu tanpa rampasan perdagangan hidupan liar di Asia Tenggara dan ia seringkali dalam jumlah yang mengejutkan,” kata Kanitha Krishnasamy, pengarah Traffic di Asia Tenggara.

Tetapi penulis menyatakan bahawa statistik hanya mewakili sebahagian kecil daripada magnitud sebenar perdagangan hidupan liar haram di rantau ini kerana data hanya diambil dari rampasan yang dilaporkan sahaja.

Singapura kekal sebagai pusat transit utama bagi import burung dan reptilia dari Asia Tenggara, tulis laporan itu.

Banyak gading gajah dan sisik tenggiling telah dirampas di sini, menunjukkan bahawa penyeludup menggunakan pelabuhan di Singapura untuk memindahkan haiwan di rantau ini, laporan itu menyatakan. Sisik tenggiling digunakan dalam perubatan tradisional Cina.

Tahun lepas, lebih daripada 25,000kg sisik tenggiling Afrika yang dirancang untuk dihantar ke Vietnam dari Nigeria telah dirampas di Singapura dalam rampasan berasingan pada bulan April.

Pada bulan Julai tahun yang sama, pihak berkuasa merampas 8,800kg gading yang dianggarkan berasal dari hampir 300 ekor gajah Afrika.

Laporan itu menyebut bahawa pada Ogos tahun lepas, Kerajaan Singapura mengumumkan larangan dagangan gading domestik akan berkuatkuasa pada tahun 2021 sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengawal dan menghalang perdagangan haram gading secara domestik.

Show More

Related Articles

Back to top button