MalaysiaPolitik

Siapa Yang Bakal Menggantikan Wan Azizah Sebagai TPM?

Ketika semua perhatian tertumpu kepada isu peralihan kuasa dari Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kepada penggantinya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, seorang lagi menteri terpenting  dalam kabinet sering diabaikan oleh pengkritik, pemerhati dan penganalisis politik.

Memandangkan Dr. Mahathir menghitung hari-harinya di Putrajaya, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail juga difahamkan bersiap sedia untuk mengundurkan diri.

Apabila Anwar mengambil alih jawatan Perdana Menteri, siapa yang akan menjadi timbalannya? Apa yang akan berlaku kepada timbalan perdana menteri wanita pertama, yang juga menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat?

Mesyuarat majlis presiden Pakatan Harapan pada Jumaat ini, menurut Anwar, dijangka memuktamadkan isu peralihan kuasa.

Memandangkan Dr. Mahathir sedang menghitung harinya di Putrajaya, keputusan juga perlu dibuat mengenai kedudukan Dr Wan Azizah dalam kabinet dan buat masa ini, nampaknya masa depannya telah ditentukan.

Sumber dalam PKR mendedahkan bahawa presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah dicadangkan sebagai pilihan utama untuk kedudukan timbalan perdana menteri.

Muhyiddin adalah timbalan perdana menteri dari tahun 2009 sehingga beliau dipecat dari kabinet oleh mantan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada tahun 2015.

Seorang lagi ahli PKR memberitahu New Sunday Times bahawa tidak diketahui langsung jika Anwar sudah mempunyai senarai nama mereka yang mahu dimasukkan ke dalam kabinet barunya.

“Anwar berkata sebelum ini bahawa beliau harus mengambil alih jawatan terlebih dahulu dan akan melihat jika ada keperluan untuk merombak kabinet.

“Mungkin Anwar telah mempunyai senarai nama, tapi beliau pernah berkata perlu mengkaji semula prestasi semua menteri sebelum boleh membuat sebarang keputusan.

“Bagi timbalannya (perdana menteri), nampaknya ia akan disandang oleh Muhyiddin. Tetapi saya tidak boleh mengesahkannya,” kata sumber itu.

Sumber lain berkata Anwar mungkin mencontohi Dr Mahathir (yang membuat sejarah dengan melantik wanita pertama sebagai timbalan perdana menteri) dengan mewujudkan satu lagi peristiwa penting bagi landskap politik negara.

“Ada desas-desus yang akan kita lihat di mana kaum bukan Bumiputera pertama akan menjadi timbalan perdana menteri. Sekiranya ini berlaku, satu lagi peristiwa bersejarah akan diwujudkan.

Dan apa yang telah dikatakan oleh Dr Wan Azizah mengenai perkara ini? Beliau telah menjelaskan bahawa akan melangkah keluar setelah suaminya mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

Walau bagaimanapun, ia tetap tidak jelas sama ada ini berlaku sebelum atau selepas Anwar, yang merupakan ahli Parlimen Port Dickson, diangkat sebagai perdana menteri.

Perkara 43 perlembagaan tidak melarang keadaan di mana seorang perdana menteri dan timbalannya adalah suami dan isteri.

Peguam Haniff Khatri berkata ia tidak salah dari segi undang-undang untuk Anwar dan Dr Wan Azizah berada di kabinet pada masa yang sama.

“Tidak ada peruntukan khusus dalam perlembagaan melarang anggota keluarga daripada berada di kabinet bersama-sama.

“Oleh itu, terpulang kepada parti pemerintah untuk membuat keputusan itu jika mereka fikir rakyat boleh menerimanya,” katanya.

Jika undang-undang bukan penghalang, dilema moral tetap wujud. Adakah ia perkara yang betul untuk dilakukan?

Ini boleh dikatakan dari banyak sudut pandangan, tetapi yang penting adalah segala-galanya dilakukan mengikut aturan undang-undang. Idea untuk melihat seorang suami dan isteri duduk bersebelahan di pejabat mungkin dipandang serong tetapi tidak mustahil untuk dilakukan.

Penganalisis politik Profesor Dr Sivamurugan Pandian percaya bahawa rakyat Malaysia tidak akan dapat menerima senario sedemikian. Beliau berkata satu elemen dalam manifesto PH menjanjikan kerajaan yang bebas daripada nepotisme.

“Dalam budaya politik kita, ia akan dianggap sebagai tidak sesuai secara moral. Saya tidak fikir rakyat Malaysia boleh menerimanya,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button