Isu SemasaTempatan

Rakyat Malaysia Penyumbang Utama Sisa Plastik di Asia

Satu laporan yang diterbitkan pada Selasa (18 Feb) menyenaraikan rakyat Malaysia sebagai pengguna pembungkus plastik per kapita terbanyak di rantau Asia yang bertanggungjawab untuk lebih daripada separuh sampah plastik di lautan dunia.

Laporan oleh World Wide Fund For Nature (WWF) itu merangkumi negara China, Indonesia, Malaysia, Filipina, Thailand dan Vietnam, yang menyumbang kira-kira 60% daripada sampah plastik di lautan.

Malaysia menduduki tempat tertinggi di kalangan enam negara yang dianalisis dari segi penggunaan pembungkus plastik per kapita tahunan, kira-kira 16.8kg setiap orang, diikuti oleh Thailand pada 15.5kg.

Thomas Schuldt, penyelaras WWF berkata rakyat Malaysia menggunakan plastik paling banyak kerana mereka adalah antara negara yang paling kaya di rantau Asia.

“Terdapat banyak penghantaran makanan yang menggunakan pembungkusan plastik dan terdapat banyak produk harian yang dibeli di pasar raya,” kata Schuldt yang berpangkalan di Kuala Lumpur kepada Yayasan Thomson Reuters.

Banyak negara di Asia mempunyai ekonomi dan populasi yang pesat berkembang dan kawasan pantai dijadikan bandar yang padat penduduknya, tetapi perkhidmatan pengumpulan sampah gagal memenuhi perkembangan itu.

Faktor-faktor ini telah menjadi penyumbang utama bagaimana sisa plastik hanyut ke lautan, pakar konservasi berkata.

Di samping itu, selepas China mengharamkan import sisa plastik pada awal 2018, pengeksport utama seperti Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah mula menghantar sisa plastik ke negara-negara Asia yang lain.

Selain menjejaskan industri pelancongan, memancing dan perkapalan, sisa plastik boleh membunuh hidupan laut dan merosakkan rantaian makanan manusia, menurut pakar alam sekitar.

Schuldt menggesa Malaysia dan kerajaan-kerajaan Asia lain untuk memperkenalkan peraturan bagi mengehadkan penggunaan plastik pakai buang.

Beliau menyeru agar Malaysia juga bekerjasama dengan peniaga dan kumpulan alam sekitar untuk memperkenalkan sistem yang menggalakkan syarikat-syarikat mengurangkan penggunaan pembungkusan plastik dan membiayai skim kitar semula yang lebih baik kerana lebih daripada 30 negara lain telah melaksanakannya termasuk di Asia.

Laporan WWF diterbitkan selepas Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Iklim Malaysia, Yeo Bee Yin berkata pada 20 Januari bahawa “Malaysia tidak mahu menjadi tong sampah di dunia,” mengumumkan bahawa Malaysia telah memulangkan hampir 4,000 tan sampah plastik ke negara-negara yang bertanggungjawab mengeksport pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Kementerian Alam Sekitar Malaysia enggan mengulas. Tahun lepas, kerajaan melancarkan Perjanjian Plastik Malaysia untuk memulakan perdebatan umum untuk mengenal pasti cara terbaik untuk meningkatkan kadar kitar semula dan penemuannya mungkin akan diterbitkan pada bulan Mac, kata Schuldt.

Sisa sampah Malaysia sering bercampur-campur dan berakhir di tapak pelupusan yang kemudiannya hanyut ke dalam sungai dan lautan.

Kempen kesedaran untuk menggalakkan rakyat Malaysia mengamalkan pengasingan sisa sampah boleh meningkatkan kadar kitar semula, kata Schuldt.

Show More

Related Articles

Back to top button