MalaysiaPolitik

Pakatan Harapan Perlukan Rancangan Kecemasan

Highlander, sebuah filem fantasi aksi yang diterbitkan pada tahun 1986 adalah sebuah ┬áklasik yang menceritakan kisah pahlawan abadi yang saling bertarung untuk “hadiah” selama berabad-abad, di mana pada akhirnya hanya ada satu pemenang.

Dengan filem ini telah memperoleh berjuta-juta peminat, nampaknya sesetengah orang juga telah fanatik terhadap idea seseorang yang boleh hidup abadi untuk selama-lamanya.

Di antara mereka adalah beberapa ahli politik dan mereka yang cuba memastikan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkhidmat untuk penggal penuh atau bahkan untuk selama-lamanya.

Dr Mahathir yang akan mencapai usia 95 pada bulan Julai, adalah perdana menteri tertua di dunia. Jika berkhidmat sepenuhnya, beliau akan mencapai usia 98 tahun ketika Pilihan Raya Umum ke-15 dilaksanakan.

Gerakan oleh beberapa ahli politik termasuk parti pembangkang Umno dan PAS untuk menyokong Dr Mahathir sebagai perdana menteri tanpa pelan sampingan adalah tidak bertanggungjawab.

Dengan pelan peralihan kuasa yang masih tiada kepastian, ia adalah perkara yang paling tidak bertanggungjawab yang dilakukan oleh Kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Mudah-mudahan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersendirian dalam memastikan bahawa ekonomi perlu diberi keutamaan dan bukannya isu perbalahan politik antara anggota parti gabungan termasuk ahli parti PKR sendiri.

Keutamaan perdana menteri harus ditekankan kepada ekonomi yang hanya berkembang pada 3.6% di bawah pemerintahannya, pertumbuhan yang paling perlahan sejak tahun 2009 menurut Bank Negara.

Dr Mahathir merungut mengenai bagaimana rakyat masih boleh menyokong bekas perdana menteri yang didakwa mencuri wang pembayar cukai.

Realitinya ialah walaupun pencurian mungkin berlaku, ekonomi meningkat sebanyak 5.9% pada tahun 2017, didorong oleh kepimpinan berpusat dan dasar serta proses membuat keputusan.

Dr Mahathir perlu menyedari sentimen pelabur untuk pelan peralihan kuasa yang jelas dan bukannya isu pusingan U mengenai pelan itu serta perselisihan politik dan calon yang lebih disukai selain Anwar sebagai calon perdana menteri kelapan.

Pelabur mungkin tidak begitu peduli tentang siapa yang bakal menggantikannya tetapi sekurang-kurangnya mereka memerlukan kepastian bahawa ada seseorang yang akan mengambil alih jawatan itu jika sesuatu berlaku.

Dr Mahathir tidak bersifat abadi dan beliau juga bukan seorang Highlander. Anwar sendiri berusia 70-an, dan PH sepatutnya menggariskan masa depan negara sekurang-kurangnya untuk 10 tahun akan datang.

Ketika Barisan Nasional (BN) memerintah, jawatan perdana menteri dan timbalan perdana menteri diberikan kepada presiden parti, timbalan presiden dan tiga naib presiden dalam Umno.

Walaupun pengaturan ini tidak begitu adil, ia memberikan kepastian dan kestabilan yang merupakan dua komponen yang penting untuk pertumbuhan sesebuah negara.

Namun tiada pengaturan jelas dalam Pakatan. Tugas Dr Mahathir sebagai perdana menteri adalah autokratik.

Bagaimanapun, Malaysia mencapai pertumbuhan ekonomi tertinggi sebanyak 10% pada tahun 1996. Dasar-dasar Dr Mahathir ketika itu telah menyelamatkan negara daripada dua krisis ekonomi pada pertengahan 1980-an dan 90-an.

Mungkin Dr Mahathir harus memberi tumpuan untuk menyelamatkan rakyat dari keadaan ekonomi semasa. Wawasan 2020 telah gagal. Kanak-kanak yang dilahirkan pada tahun 1991 ketika wawasan itu diumumkan, seharusnya berpendapatan tinggi sekarang.

Malangnya, mereka membentuk sebahagian besar pengangguran belia (11%) dan mereka perlu melakukan dua kerja untuk hidup dalam ekonomi sekarang.

Dr Mahathir sama seperti kita semua, bukan abadi. Apa yang menyedihkan, masa tidak akan selalu berpihak kepadanya. Mengakui hakikat ini, Dr Mahathir memutuskan untuk melepaskan jawatan selepas Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) pada bulan November.

Dengan sasaran ini, mungkin sekarang adalah masa yang tepat untuk Pakatan merangka pelan peralihan dan pasca peralihan kuasa dengan menepati janji untuk mengehadkan tempoh kuasa perdana menteri hanya untuk dua penggal.

Show More

Related Articles

Back to top button