Bisnes & Ekonomi

COVID-19: Sektor Penerbangan Terjejas Teruk

Sektor penerbangan adalah antara perniagaan yang paling teruk terjejas akibat wabak koronavirus covid-19 dan ini telah memaksa syarikat penerbangan untuk mencari cara untuk mengurangkan kerugian.

Syarikat penerbangan mula menyusun semula kapasiti mereka dan juga memulakan langkah-langkah pemotongan kos, sekurang-kurangnya sehingga wabak covid-19 terkawal.

Untuk jangka pendek, mereka tidak perlu mengambil langkah terlalu drastik dengan harga minyak mentah Brent yang lebih rendah, yang kini didagangkan di bawah AS$60 setong, untuk mengimbangi beberapa kesan.

Seorang jurucakap dari Malaysia Airlines berkata mereka menyaksikan permintaan penumpang yang lemah di seluruh rangkaiannya, terutamanya ke dan dari China.

Syarikat penerbangan kebangsaan berkata ia secara amnya mengurangkan kapasiti berdasarkan permintaan. Memandangkan semakin banyak negara melaksanakan sekatan perjalanan, Malaysia Airlines telah bertindak balas dengan cepat terhadap perubahan ini.

“Sama seperti mana-mana syarikat lain yang terjejas, kami telah memulakan langkah untuk menguruskan kos kami,” kata jurucakap itu.

Satu sumber dari Malindo Air mengakui bahawa orang ramai takut untuk terbang ke luar negara pada masa ini dan ini menyebabkan kira-kira penurunan 20% penumpang.

Syarikat penerbangan itu juga telah mengambil tindakan pantas untuk mengurangkan kekerapannya ke kawasan yang terjejas dan mengalihkan perjalanan ke kawasan lain.

“Pihak pengurusan telah membincangkan langkah-langkah pemotongan kos dan memperbaiki yang terjejas dan kami lebih fokus pada itu.

“Semua proses kami sedang dikaji semula dan perbelanjaan yang tidak diperlukan sedang ditangguhkan,” kata sumber itu, sambil menambah bahawa syarikat penerbangan itu berharap keadaan akan bertambah baik dalam separuh pertama tahun.

Terdapat memo dalaman Malindo yang bocor, di mana inisiatif pemotongan kos telah dijalankan seperti penggantungan pengambilan, penyediaan perkhidmatan bas ulang-alik untuk mengurangkan tuntutan pengangkutan dan juga mengurangkan perjalanan untuk mesyuarat, di mana penggunaan telekonferensi dan e-mel disarankan.

Presiden Majlis Pelancongan Malaysia Jimmy Leong berkata industri pelancongan Malaysia agak bergantung kepada pasaran China dan beliau menyifatkan jumlah pembatalan baru-baru ini sebagai kesan utama dan menjangka lebih banyak pembatalan sekiranya wabak itu berterusan.

Ketakutan terhadap virus menjejaskan industri penerbangan dan pelancongan dengan 95% lawatan yang dirancang antara Januari dan April dibatalkan.

China membentuk sebahagian besar pelancong asing Malaysia sekitar 70%, diikuti dengan negara-negara lain seperti Jepun, Korea Selatan, Indonesia, Filipina dan Vietnam.

Penganalisis MIDF Research Adam Mohamed Rahim berkata langkah-langkah pemotongan perlu tetapi tidak perlu terlalu drastik.

“Potongan kapasiti tidak dapat dielakkan dalam situasi seperti ini tetapi, tingkatkan penerbangan ke laluan yang kurang terjejas oleh virus.

“Jika syarikat penerbangan merancang untuk membeli kapal terbang baru, lebih elok jika ditangguhkan dahulu dan beri fokus kepada penggunaan kapal sedia ada,” kata Adam.

Ahli ekonomi kanan UOB Research Julia Goh berkata kemerosotan sementara sektor yang berkaitan dengan pelancongan seperti penerbangan, runcit dan F&B akan berlaku berikutan sekatan perjalanan yang dikenakan dan sentimen berhati-hati oleh penduduk tempatan yang menjauhkan diri dari ruang awam yang sesak.

“Jumlah pendapatan pelancongan negara adalah 5.8% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan 15% daripada penerimaan pelancong datang dari pelancong China yang menjadi landasan penting dalam sektor pelancongan.”

Show More

Related Articles

Back to top button