Gaya HidupKesihatan

Adakah ‘Hand Sanitizer’ Cara Paling Efektif Elak Covid-19?

Permintaan yang tinggi untuk pembersih tangan (hand sanitizer) berikutan penularan wabak covid-19 telah menyebabkan banyak farmasi kehabisan stok.

Walau bagaimanapun, persoalannya, adakah kita benar-benar perlu menggunakan ejen pembersih ini untuk melindungi diri daripada virus terbabit?

Bagi mengurangkan ketakutan orang ramai terhadap kekurangan pembersih tangan di pasaran, Dr Rosnida Mohd Noh, pakar dalam perubatan dalaman dan penyakit berjangkit, berkata tidak perlu panik kerana mencuci tangan dengan betul dengan sabun dan air masih merupakan cara yang paling berkesan untuk mengelakkan jangkitan.

“Terdapat dua cara untuk membersihkan tangan seseorang untuk mencegah jangkitan virus, termasuk coronavirus. Membasuh tangan dengan kerap dengan sabun dan air adalah satu cara, manakala cara lain untuk menjaga kebersihan tangan adalah dengan menggunakan sanitizer tangan yang mengandungi sekurang-kurangnya 60% alkohol,” kata Dr Rosnida dari.

Tidak ada sebab untuk panik hanya kerana kedai-kedai atau farmasi sedang kehabisan stok pembersih tangan.

“Apa yang perlu kita lakukan ialah memastikan kita mencuci tangan dengan kerap dengan sabun dan air, gosok tangan selama sekurang-kurangnya 20 saat untuk mengelakkan jangkitan. Ini, sebenarnya, adalah cara yang paling berkesan untuk membersihkan tangan kita. Ia adalah sesuatu yang mudah untuk dilakukan setiap hari,” katanya kepada Bernama.

Sekurang-kurangnya 60% Kandungan Alkohol

Dr Rosnida juga menyatakan bahawa dalam kes pembersih tangan, lebih berkesan menggunakan yang mengandungi alkohol sekurang-kurangnya 60% alkohol berbanding kandungan alkohol yang rendah atau sifar.

Mengikut laman web Pusat Pengawasan dan Pencegahan Penyakit yang berasaskan AS, pembersih tangan tanpa 60% hingga 95% alkohol “mungkin tidak berfungsi dengan baik untuk banyak jenis kuman. Ia mungkin hanya mengurangkan pertumbuhan kuman dan tidak membunuhnya”.

Katanya walaupun pembersih tangan yang mengandungi lebih daripada 60% alkohol boleh menyahaktifkan pelbagai jenis mikrob dengan sangat berkesan apabila digunakan dengan betul, “orang mungkin tidak menggunakannya dalam kuantiti yang betul atau mengelapnya sebelum ia kering”.

Mengenai penggunaan tisu basah untuk membersihkan tangan seseorang, Dr Rosnida berkata tiada pihak berkuasa, termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), atau pengamal kesihatan telah mengesyorkannya sebagai cara untuk mencegah jangkitan.

Selepas Covid-19 dikesan di Wuhan, China, pada Disember 2019, kira-kira 9,356 kes jangkitan dan 213 kematian dilaporkan pada 31 Januari menurut laporan media China.

Kecemasan Kesihatan Awam

Di tengah peningkatan penyebaran Covid-19, WHO mengisytiharkan wabak itu kecemasan kesihatan awam mengenai kebimbangan antarabangsa pada 30 Januari.

Wabak ini telah meningkatkan kesedaran orang ramai tentang pentingnya mengamalkan kebersihan diri yang tinggi. Mudah-mudahan, menjaga kebersihan yang baik akan menjadi cara hidup bagi masyarakat umum kerana ia pastinya bukan sesuatu yang “bermusim” apabila terdapat wabak penyakit sahaja.

Show More

Related Articles

Back to top button