Isu SemasaTempatan

‘Hanya Rakyat Nepal Dibenarkan Bekerja Sebagai Pengawal Keselamatan’

Malaysia hanya membenarkan warga Nepal diupah sebagai pengawal keselamatan buat masa sekarang. Kementerian Dalam Negeri dalam satu kenyataan hari ini berkata Nepal boleh bekerjasama dengan syarikat-syarikat keselamatan yang berdaftar dengan kementerian.

“Kementerian, bagaimanapun, menggalakkan syarikat keselamatan untuk memberi keutamaan kepada penduduk tempatan. Sehingga kini, 120,767 pengawal keselamatan tempatan atau lebih 80 peratus yang sedang berkhidmat, telah dilatih untuk memastikan mereka memenuhi kriteria dan keperluan yang ditetapkan oleh kementerian,” katanya.

Kementerian itu berkata demikian sebagai tindak balas kepada laporan berita mengenai  kemasukan sehingga 150,000 orang Pakistan untuk bekerja sebagai pengawal keselamatan di Malaysia.

Dalam usaha untuk memberi kuasa kepada pengawal keselamatan tempatan, ia berkata, kementerian bekerja dengan polis dan Persatuan Industri Keselamatan Malaysia untuk secara kolaboratif melaksanakan modul latihan termasuk program Pengawal Keselamatan Bersijil dan Program Pengawal Bertauliah sejak tahun 2014.

“Ini dilakukan untuk meningkatkan imej dan kualiti perkhidmatan keselamatan swasta di negara ini,” kata kementerian itu.

Pesuruhjaya Tinggi Pakistan ke Malaysia Amna Baloch dilaporkan berkata pada Ahad lalu bahawa Malaysia telah berunding dengan Pakistan untuk mengupah pengawal keselamatan selepas berhenti mengambil pekerja berkemahiran rendah dari negara lain.

Dalam laporan yang dikemukakan oleh ‘The Nation’ Pakistan, beliau berkata perundingan awal antara Malaysia dan Pakistan telah berlaku di peringkat tertinggi, sementara modaliti untuk memformalkan proses pengambilan pekerja sedang dijalankan.

Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) J. Solomon telah menyatakan menyatakan pendiriannya mengenai perkara itu, menggambarkannya sebagai “membimbangkan”.

Jika benar, Salomo bimbang tindakan itu akan terus memburukkan lagi isu-isu berkaitan peningkatan jumlah pendatang asing dengan gaji yang rendah di Malaysia.

Setiausaha Agung itu menambah kemasukan orang Pakistan terutamanya untuk pekerjaan yang sensitif seperti pengawal keselamatan juga membimbangkan rakyat Malaysia.

Tindakan itu juga menimbulkan persoalan yang serius mengenai keperluan untuk memberikan pekerjaan itu kepada orang asing berkemahiran rendah dan ramai yang tidak mempunyai pengalaman yang relevan.

Tahun lalu, Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata dasar mengupah warga asing sebagai pengawal keselamatan hanyalah langkah sementara.

Muhyiddin meminta firma keselamatan untuk tidak bergantung kepada pekerja asing dan menarik penduduk tempatan untuk bekerja di sektor itu.

Show More

Related Articles

Back to top button