Bisnes & Ekonomi

Antara Industri Yang Terjejas Teruk Akibat Wabak Koronavirus

Sebulan telah berlalu sejak wabak koronavirus tersebar dari Wuhan, China, ke seluruh dunia dan ia telah mengancam komuniti global.

Dengan angka kematian telah mencecah 600 orang, penyebaran virus yang telah mencapai tahap kecemasan kesihatan global itu akan menjejaskan sektor tertentu.

Hari-hari gelap untuk Syarikat Penerbangan

Syarikat penerbangan Malaysia Airlines Bhd (MAB), AirAsia Group Bhd, AirAsia X Bhd dan Malindo Airways Sdn Bhd telah pun terjejas kerana pembatalan atau penangguhan urusan perjalanan penerbangan.

Malaysia telah mengharamkan penerbangan dari dan ke Wuhan. Sabah juga telah melarang penerbangan dari China.

Pengendali tempatan dijangka kehilangan beribu-ribu pelanggan yang membayar kerana larangan itu akan lebih panjang. Pengumuman kecemasan kesihatan global akan terus mendorong para pelancong untuk tinggal di negara asal mereka.

MAB, yang telah menerima suntikan wang tunai sekitar RM1 bilion setahun, akan menjadi yang paling teruk terjejas dengan kemerosotan pelancong.

Syarikat penerbangan itu terbang ke tujuh bandar di China termasuk Hong Kong. AirAsia terbang ke kira-kira 14 bandar raya di China termasuk Wuhan. Syarikat penerbangan global juga telah membatalkan atau mengurangkan penerbangan ke China dan syarikat penerbangan tempatan dijangka mengikutinya.

Menurut MIDF Research, jumlah penumpang yang dibawa ke dan dari China dijangka menghadapi masalah penurunan akibat wabak pandemik, terutamanya untuk AirAsia – syarikat penerbangan kos rendah utama negara itu.

“Setakat ini, kami tidak menolak sebarang risiko penurunan untuk laluan China. Berdasarkan analisis awal kami, kami mendapati kapasiti yang memenuhi keperluan destinasi di China oleh AirAsia X adalah antara 25% dan 45% kapasiti keseluruhan AirAsia X, “kata MIDF dalam nota penyelidikan.

Semasa wabak SARS, hampir semua syarikat penerbangan di Asia Pasifik mencatatkan penurunan dalam perjalanan dan banyak syarikat penerbangan mencatatkan kerugian.

Di Malaysia, kedatangan pelancong menurun 17.42% kepada RM21.29 bilion pada tahun 2003 daripada RM25.78 bilion tahun sebelumnya. Jumlah pelancong jatuh sebanyak 20.5% kepada 10.57 juta. Sepanjang tahun 2003, ketibaan pelancong dari China juga jatuh sebanyak 37.3% kepada 422,624 berbanding 674,056 pada tahun 2002.

Lebih banyak Bilik Kosong di Hotel

Hotel-hotel di Malaysia telah melaporkan pembatalan tempahan memandangkan pelancong mengambil kira penyebaran wabak koronavirus.

Persatuan Hotel Malaysia (MAH) berkata pembatalan tempahan bilik hotel telah meningkat selepas kerajaan China mengeluarkan larangan ke atas warganya daripada membuat tempahan ke luar negara.

Ketua Pegawai Eksekutif MAH, Yap Li Seng berkata selain daripada hotel, pelbagai pihak berkepentingan industri, termasuk syarikat penerbangan dan pengendali pelancongan, sedang menimbangkan pelan kontingensi segera untuk meningkatkan pelancongan dari pasaran lain.

Ia menjangkakan lebih banyak pembatalan, terutamanya di destinasi yang sangat bergantung kepada pasaran China.

Semasa wabak SARS, hotel dan syarikat penerbangan menyaksikan penurunan antara 30% hingga 40%. Menurut angka rasmi, 2.41 juta pelancong dari China melawat Malaysia antara Januari dan September 2019.

Agensi Pelancongan Tiada Pelancong

Dianggarkan lebih dari 400,000 pelancong China dijangka tiba di negara antara 25 Jan dan 15 Feb, 2020, semasa perayaan Spring, menurut Persatuan Pelancongan Inbound Malaysia (MITA).

Walau bagaimanapun, 80% daripada mereka telah membatalkan tempahan, terutamanya untuk hotel tiga bintang dan ke atas di seluruh negara. Dianggarkan bahawa satu pelancong China membelanjakan kira-kira RM3,655 di Malaysia.

“Ini secara langsung memberi kesan kepada kira-kira 60 agensi pelancongan aktif yang berdaftar di bawah MITA. Kami merancang untuk meminta pihak hotel untuk terus membayar balik ejen pelancongan kerana situasi ini tidak dijangkakan.

“Selain itu, kami juga berharap rakyat Malaysia dapat memanfaatkan situasi itu, yang mungkin menyaksikan penurunan harga dalam penginapan di negara ini,” katanya kepada The Malaysian Reserve.

Kehilangan Sumber Pendapatan Besar untuk Peruncit

Pelancong dari China adalah antara pembeli yang besar, terutama di kedai-kedai mewah. Menurut Pertubuhan Pelancongan Sedunia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, pelancong dari China membelanjakan kira-kira AS $ 270 bilion (RM1.1 trilion) di seluruh dunia pada 2018.

Mengikut angka kerajaan, antara Januari dan September 2019, resit pelancong yang melibatkan pelancong dari China berjumlah RM12.8 bilion, yang kedua terbesar selepas Singapura.

Tetapi Persatuan Rangkaian Runcit Malaysia (MRCA) berkata tiada impak penting yang dapat dinilai sekarang.

“Kami masih mengamati dan sukar untuk mengetahui sejauh mana masalah ini dapat menjejaskan pasaran runcit,” kata jurucakap MRCA.

Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan bertujuan untuk menjana RM100 bilion penerimaan daripada 30 juta ketibaan pelancong tahun ini. Dari jumlah itu, 3.48 juta ketibaan dijangka dari China.

Biasanya, pelancong menghabiskan kira-kira 30% daripada perbelanjaan mereka untuk membeli di Malaysia, yang boleh diterjemahkan kepada kira-kira RM30 bilion pada tahun ini.

Show More

Related Articles

Back to top button