AntarabangsaIsu Semasa

Kematian Doktor Yang Menemui Koronavirus Cetus Kemarahan Rakyat China

Kematian doktor yang memberi amaran awal mengenai wabak koronavirus China telah mencetuskan gelombang kemarahan rakyat terhadap kerajaan dalam menangani krisis dan tuntutan yang berani untuk lebih banyak kebebasan.

Pakar oftalmologi, Li Wenliang adalah antara sekumpulan doktor yang memberi amaran awal mengenai virus pada akhir Disember 2019 tetapi tindakannya ditegur dan ditapis oleh pihak berkuasa di wilayah tengah Hubei.

Selepas kematian Li disahkan pada hari Jumaat (7 Feb), doktor berusia 34 tahun itu telah diingati sebagai pahlawan di media sosial, sementara para pegawai kerajaan dipersoalkan kerana tidak mendengar amaran doktor dan membiarkan penyakit epidemik menjadi krisis kesihatan global.

Tetapi ramai juga menggunakan kesempatan untuk menuntut lebih banyak kebebasan dalam negara yang diperintah oleh Parti Komunis, dengan tanda pagar “Saya mahu kebebasan bersuara” dan “kami menuntut kebebasan bersuara” muncul di laman Weibo sebelum ditapis.

Pihak berkuasa tempatan Hubei dan ibu kota Wuhan telah menghadapi kritikan yang kritikal dalam talian dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana merendahkan magnitud wabak tersebut.

Walaupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan sesetengah pakar telah memuji China, mengatakan ia mengambil langkah tegas untuk cuba membendung virus itu, kritikan mengatakan kawalan awal terbantut akibat tindakan kerajaan tempatan.

Pegawai Hubei dan Wuhan mengadakan mesyuarat politik utama pada minggu pertama bulan Januari. Jumlah kematian dan bilangan kes hanya mula melonjak selepas itu, dari satu kematian pada 11 Januari hingga lebih kurang 630 dalam tempoh kurang empat minggu kemudian.

Li pada bulan Disember memberitahu sekumpulan doktor menerusi aplikasi WeChat bahawa tujuh kes penyakit yang menyerupai Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) telah dikaitkan dengan pasar makanan laut di Wuhan, yang dipercayai sumber virus itu.

Dia menyiarkan gambar hasil ujian yang mengesahkan koronavirus baru seperti “SARS” dalam sampel pesakit, mengikut tangkapan skrin perbualan WeChat yang dilihat dan disahkan oleh Reuters.

Pada 3 Januari, Li menerima surat amaran dari biro polis Wuhan yang mengatakan dia telah “mengancam ketenteraman awam” dengan mesej WeChatnya.

Li kemudian diminta menandatangani surat tersebut sebagai janji untuk menghentikan tindakan sedemikian dan akan menghadapi tuduhan jenayah jika gagal mematuhinya.

Media China juga dikritik teruk oleh rakyatnya dan didakwa tidak telus dalam menyampaikan berita.

Li yang didiagnosis dengan virus itu pada 1 Februari, dilaporkan mati lewat hari Khamis oleh tabloid Global Times dan penyiar CCTV tetapi berita itu dipadam selepas ia menjadi topik carian utama.

Media China kemudian berkata Li berada dalam “rawatan kecemasan”, sebelum akhirnya mengumumkan kematiannya kira-kira jam 3:00 pagi Jumaat (1900 GMT).

Show More

Related Articles

Back to top button