MalaysiaPolitik

Adakah ‘Rombakan Politik’ Negara Akan Berlaku?

Perbincangan politik tentang “rombakan kerajaan” semakin kuat diperkatakan. Niat Perdana Menteri itu telah dihidu sejak beberapa bulan yang lalu tetapi hanya beberapa orang yang menganggapnya serius pada masa itu.

Alasannya adalah bahawa kerajaan yang dipilih secara demokratik memilih Pembangkang untuk mengubah komposisi semasa kerajaan, kelihatan terlalu kompleks dan keterlaluan bagi kebanyakan orang.

Tetapi naratif itu semakin pasti apabila tokoh kanan dari kedua-dua belah pihak mengesahkan bahawa rancangan sedang berjalan dan bergerak di belakang tabir.

Naratif itu mungkin berbeza-beza bergantung kepada orang yang bercakap.

Versi kurang radikal adalah bahawa gabungan Muafakat Nasional iaitu PAS dan Umno, secara rasmi menyokong Dr Mahathir untuk memberikan sokongan Melayu yang diperlukan oleh Pakatan.

Sejumlah 79 orang Ahli Parlimen dari Umno, PAS dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) didakwa telah menandatangani akuan berkanun untuk memberi mandat kepada Dr Mahathir untuk melakukan perkara yang perlu.

Selain 27 Anggota Parlimen Bersatu, Dr Mahathir juga didakwa mempunyai sokongan lapan Ahli Parlimen dari Warisan dan 15 dari PKR.

Seorang ahli politik dari Pahang mengatakan bahawa Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, yang pernah memihak kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, juga telah memilih untuk menyokong Dr Mahathir.

Versi yang lebih meluas mendakwa bahawa DAP akan keluar daripada gabungan kerajaan kerana hubungan antara Dr Mahathir dan beberapa pemimpin DAP telah merosot.

DAP dengan 42 Ahli Parlimennya adalah kumpulan paling stabil dalam gabungan pemerintah, namun jumlahnya yang besar adalah penyebab ketidakstabilan bagi kerajaan yang memerlukan sokongan orang Melayu.

Dr Mahathir tidak menolak semua ahli politik DAP dan orang dalaman dari Pahang mendakwa lima orang ahli parlimen dari DAP juga bersetuju untuk menyokong Dr Mahathir.

DAP juga sering berkelakuan seperti pembangkang dan para pemimpinnya mempunyai tabiat bertentangan dengan hasrat Perdana Menteri.

Apabila ditanya sama ada rombakan kerajaan sepatutnya diambil serius, seorang menteri Pakatan berkata: “Apabila ada sesuatu yang tidak mampan, apakah perkara yang paling logik untuk dilakukan?”

Selain itu, kemunculan Dr Mahathir dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Azmin Ali di rumah terbuka Tahun Baru Cina Gerakan dilihat memancarkan mesej kepada dua orang secara khusus.

Ia adalah cara halus untuk memberitahu Anwar dan Lim bahawa beliau mempunyai pilihan lain untuk parti multi-etnik.

Tan Sri Johan Jaafar menulis artikel di The Star bertajuk “Mengapa DAP adalah liabiliti kepada PH”, membayangkan apa yang sedang berlaku dalam kerajaan dan membayangkan sesuatu yang mungkin berlaku.

Seorang pegawai kanan Putrajaya memberitahu The Star: “Rombakan semula kerajaan bukan lagi fantasi tetapi ia adalah politik yang tidak dapat dielakkan.”

Pegawai Putrajaya berkata penyusunan semula itu perlu untuk mencerminkan demografi negara atau jika kerajaan akan terus berjuang untuk kestabilan yang diperlukan untuk membawa negara ke hadapan.

Ada yang melihat semua ini sebagai permainan kuasa Melayu yang rumit tetapi pegawai Putrajaya yang sama berkata matlamat Perdana Menteri adalah tidak mengecualikan mana-mana kumpulan etnik dan Dr Mahathir benar-benar mahukan kerajaan yang mencerminkan perkembangan demografi negara.

Dalam pada itu, pemimpin PAS dan Umno telah menyatakan sokongan kepada Dr Mahathir untuk melakukan apa yang bermanfaat bagi negara ini walaupun tidak semua orang di Umno bersetuju dengan prospek bekerja dengan musuh.

Majlis Tertinggi Umno akan bertemu pada hari Jumaat sementara jawatankuasa pusat PAS akan bermesyuarat pada hari Sabtu.

Selepas itu majlis Muafakat Nasional akan bermesyuarat pada hari Isnin, mungkin untuk membuat keputusan kolektif mengenai isu itu.

Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan memberitahu Sinar Harian bahawa Dr Mahathir mempunyai cara untuk bertindak kerana beliau adalah orang yang bertanggungjawab membuat keputusan.

Walau bagaimanapun, ADUN Rantau itu memberi amaran bahawa dalam pilihan raya akan datang, pengundi akan menjadi orang yang membuat keputusan.

“Tidak dinafikan bahawa Pakatan dalam bentuknya sekarang tidak dapat bertahan melangkaui pilihan raya umum akan datang. Itu terbukti dari hasil lima pilihan raya kecil yang lepas.

“Ia adalah permainan yang sangat berbahaya. Kesan sampingan akan kekal selama bergenerasi dan pengundi akan kehilangan kepercayaan dalam proses politik,” kata pengulas politik Khaw Veon Szu.

Dr Mahathir ialah seorang ahli politik yang berpengalaman dan beliau boleh membaca apa yang bakal menanti kerajaanya di masa hadapan jika tidak bertindak. Apa yang pasti, Dr Mahathir akan melakukan apa sahaja untuk memastikan kerajaannya tidak menjadi kerajaan sepenggal.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close