AntarabangsaIsu Semasa

Masjid Pertama Slovenia Dibuka Selepas 50 Tahun

Masjid pertama Slovenia dibuka di ibu kota Ljubljana pada hari Isnin selepas menghadapi masalah kewangan dan pembangkang dari sayap kanan, 50 tahun selepas permohonan awal dibuat.

Penentang projek, termasuk mereka yang mengkritik pembiayaan dari Qatar, telah berulang kali cuba menghentikan pembinaannya dengan meninggalkan kepala khinzir dan darah di tapak tersebut.

Ketua masyarakat Islam, Mufti Nedzad Grabus berkata pembukaan masjid itu adalah “titik perubahan dalam kehidupan.”

“Slovenia adalah bekas negeri Yugoslavia yang terakhir untuk mendapatkan masjid, menjadikan Ljubljana sebagai ibu negara dan bukan sebuah daerah di pinggir dunia,” katanya pada sidang akhbar.

Umat ​​Islam di negara majoriti Katolik Alpine itu pertama kali mengajukan permintaan untuk membina sebuah masjid pada akhir 1960-an ketika Slovenia masih merupakan sebahagian daripada bekas negara Komunis Yugoslavia.

Masyarakat akhirnya mendapat kebenaran untuk membinanya 15 tahun yang lalu, tetapi berdepan bangkangan dari ahli politik dan kumpulan sayap kanan serta masalah kewangan.

Pembinaan masjid yang bermula pada tahun 2013, menelan kos sebanyak €34 juta dan €28 juta daripadanya adalah sumbangan Qatar, menurut Grabus.

Terletak di kawasan semi-perindustrian Ljubljana, masjid yang boleh menampung sehingga 1,400 orang, merupakan teras Pusat Kebudayaan Islam yang memiliki enam bangunan.

Pusat ini juga terdiri daripada pejabat komuniti; pusat pendidikan, yang termasuk perpustakaan; sebuah restoran; sebuah gelanggang bola keranjang; perumahan untuk pendeta Islam; dan menara tinggi 40 meter (131 kaki).

Image result for slovenia mosque

Semua bangunan dibuat daripada konkrit putih yang digabungkan dengan keluli, kaca dan kayu. Kubah biru yang besar menguasai kawasan masjid, merujuk kepada syurga dan mengingatkan masjid-masjid terkenal seperti Masjid Biru Istanbul.

“Kami mahu menghubungkan nilai-nilai seni bina Islam tradisional dengan seni bina kontemporari,” kata arkitek Matej Bevk kepada AFP sambil menambah bahagian kaca pusat itu bertujuan menunjukkan ketelusan dan keterbukaannya.

Sehingga kini, umat Islam bersolat dan mengadakan upacara keagamaan di dewan sukan atau bangunan yang disewa.

Muslim membentuk 2.5 peratus daripada dua juta penduduk negara itu, yang merupakan kumpulan agama kedua terbesar, menurut banci tahun 2002 yang lalu. Grabus menganggarkan terdapat kira-kira 80,000 orang Islam pada masa ini.

Penentang projek itu telah dua kali cuba menghentikannya, sekali pada tahun 2004 dan sekali lagi pada tahun 2009, dengan mengadakan referendum. Mahkamah perlembagaan menafikan permintaan itu untuk kedua-dua kali.

Pengkritik mendakwa Qatar adalah salah satu pembiaya utama keganasan. Kepala babi dan darah juga dilemparkan ke tapak tersebut dalam dua insiden pada tahun 2016. Babi dianggap haram manakala daging babi dan produknya juga dilarang dalam Islam.

Datuk Bandar lama Ljubljana, Zoran Jankovic telah menyokong projek itu.

Azra Lekovic, seorang Muslim Slovenia berusia lewat 40-an, menyifatkan masjid sebagai institusi “penting”, mengatakan anak-anaknya, 22 dan 24, telah menjauhkan diri daripada agama selama bertahun-tahun.

“Saya harap ia akan membolehkan anak-anak saya berhubung dengan masyarakat Islam sekali lagi dan bertemu masyarakat serta mencari rakan-rakan seagama,” kata usahawan Sezana di Slovenia barat kepada AFP.

Show More

Related Articles

Back to top button