Amerika SyarikatPolitik

Lelaki Berketurunan Asia Ini Yakin Mampu Saingi Donald Trump

Seorang lelaki Cina, Andrew Yang, keturunan Amerika-Taiwan percaya beliau boleh menjatuhkan Donald Trump dan bertanding untuk jawatan Presiden Amerika Syarikat.

Setahun yang lalu, Yang tidak dikenali oleh orang-orang Amerika. Bukan seorang ahli politik, Yang tidak diberi perhatian dalam Parti Demokrat yang sangat ramai dengan nama-nama besar seperti bekas naib presiden Amerika Syarikat Joe Biden, Senator Bernie Sanders dan Michael Bloomberg.

Tetapi Yang telah berkempen tanpa henti, sabar dan konsisten menerangkan apa yang ditawarkan. New York Times menamakan Yang sebagai “calon kegemaran Internet” dan tidak lagi diabaikan oleh media dan calon lain.

Lebih penting lagi, Yang2020 dengan slogan-slogan seperti “Humanity First”, “Not Left, Not Rights, It’s Forward”, menarik perhatian masyarakat dan memenangi hati rakyat Amerika dan peminat dari seluruh dunia.

Yang bertanding kerana beliau percaya boleh menewaskan Donald Trump dan membetulkan apa yang salah dalam kerajaan Amerika dan ekonomi.

Mesej utamanya adalah Amerika tidak bersedia untuk revolusi perindustrian keempat, “perubahan teknologi terbesar dalam sejarah manusia”.

Yang berkata “Donald Trump menjadi presiden dan Amerika mengautomasikan empat juta pekerjaan pembuatan di Michigan, Ohio, Pennsylvania, Wisconsin” dan memberi amaran bahawa perkara yang sama akan berlaku kepada berjuta-juta orang Amerika berpendapatan pertengahan, berpendapatan sederhana yang bekerja sebagai pekerja pusat panggilan, pemandu trak, pekerja runcit dan pekerja makanan segera dalam tempoh lima tahun akan datang.

Yang sudah muak dengan Trump yang digambarkan sebagai “bintang TV narsisistik” yang menyalahkan kehilangan pekerjaan kepada China dan pendatang.

Image result for andrew yang

Yang mengisytiharkan dirinya sebagai “calon yang sesuai untuk menjadi presiden, seorang lelaki Asia yang suka MATH”. Itulah singkatan dari slogan kempen utamanya, “Make America Think Harder”.

Yang berkata: “Petunjuk telah menunjukkan bahawa jangka hayat Amerika telah menurun selama tiga tahun berturut-turut, kali pertama dalam seratus tahun, disebabkan lonjakan dalam kes bunuh diri dan dadah.”

Seperti yang dijelaskan oleh Washington Post mengenai Yang: “Yang adalah hero untuk semua orang yang telah memperoleh pemahaman yang mendalam tentang bagaimana perkara sebenarnya berfungsi.

Dengan bertanding sebagai presiden, Post menambah “Yang telah memecahkan kod bagaimana menjadi sesuatu yang tidak mempunyai banyak pendahulu dalam budaya politik kita: seorang lelaki Asia Amerika yang dapat menyatukan dan memberi inspirasi kepada orang ramai di seluruh negara untuk menyokong tawaran beliau sebagai pemimpin negara.

“Yang telah menjadi calon yang baru untuk memberikan gambaran bahawa orang Amerika-Asia boleh menjadi tokoh utama dalam politik Amerika dan merealisasikan potensi mereka bukan hanya untuk berkhidmat tapi untuk memimpin.”

Yang, 45, adalah anak kepada pendatang Taiwan dengan kelulusan ijazah dalam sains politik dan ekonomi serta. Beliau merupakan bapa kepada dua anak lelaki dan mempunyai lebih 150 cadangan dasar di laman webnya, yang2020.com.

Dasar utama kempennya adalah untuk memberikan pendapatan asas universal (UBI) sebanyak US$1,000 sebulan yang dipanggil “Dividen Kebebasan” kepada semua orang Amerika atas 18 tahun.

Beliau berkata UBI akan membantu berjuta-juta rakyat Amerika yang sebahagian besarnya hidup sederhana dan tidak mampu membeli berbelanja dengan bajet US$ 500.

UBI juga akan bertindak sebagai penampan bagi ramai yang cenderung kehilangan pekerjaan mereka akibat revolusi 4.0 dan mempunyai kesan ekonomi yang banyak.

Untuk membiayai perbelanjaan multitrillion ini, Yang merancang untuk mengenakan Cukai Nilai Ditambah (VAT) pada gergasi teknologi seperti Amazon dan Google yang telah meraih berbilion-bilion daripada automasi tetapi tidak membayar cukai.

“Tidak hairanlah ekonomi kita tidak berfungsi dengan betul,” kata Yang yang menegaskan bahawa data peribadi juga harus dibayar oleh syarikat yang menggunakan maklumat sedemikian untuk memberi kuasa kepada produk dan perkhidmatan mereka.

Walaupun beliau tidak mempunyai pengalaman politik, Yang dapat menangani soalan-soalan mengenai dasar luar negeri, penjagaan kesihatan yang berpatutan, berurusan dengan China, perubahan iklim, kawalan senjata api, pengguguran, hutang pelajar dan pembaharuan penjara.

Namun, Yang masih jauh di belakang calon-calon Demokrat lain. Amerika mungkin telah memilih seorang lelaki kulit hitam sebagai presiden mereka tetapi tidak bermakna mereka bersedia untuk presiden etnik Cina.

Trump sendiri pernah mengatakan bahawa satu-satunya perkara yang dibimbangi adalah beberapa tidak diketahui bahawa tiada siapa yang pernah mendengar tentang datang untuk mencabarnya. Itu menerangkan Yang ke tee.

Sama ada Yang berupaya menewaskan Trump keluar dari Pejabat Oval, ia masih belum diketahui. Indikasi akan diketahui pada 7 Februari semasa debat parti Demokrat New Hampshire.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close