Hiburan

Netflix Hasilkan Siri “Live-Action” Anime Popular One Piece

Netflix kini dalam perancangan untuk menerbitkan siri “live-action” berdasarkan anime popular One Piece. Menurut pencipta asal One Piece, Eiichiro Oda, Netflix telah merancang untuk menerbitkannya sejak 2017 tapi persiapan berkembang dengan perlahan.

“Netflix, perkhidmatan hiburan streaming utama di dunia akan memberikan sokongan penerbitan hebat mereka,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu (29 Jan).

Musim pertama “live-action” itu akan mempunyai 10 episod, berbanding dengan siri anime yang mempunyai 53 episod yang berdurasi selama 25 minit setiap episod.

Pelakon-pelakon watak utama seperti Monkey D. Luffy atau Pirates Hat Straw, termasuk Roronoa Zoro, Nami, Usopp, Sanji, Chopper, Nico Robin, Franky dan Brook, masih belum diputuskan.

Siri ini mengisahkan pengembaraan Luffy yang memakan buah gomo-gomo yang menukar tubuhnya menjadi getah dalam usahanya untuk menjadi raja lanun.

Episod pertama One Piece dibuat dari siri manga yang ditulis oleh Oda, yang disiarkan pada tahun 1999. Siri itu kini ditayangkan oleh Hulu, bukan Netflix tapi Oda adalah penerbit eksekutif untuk siri Netflix.

Netflix, gergasi streaming global kini dilihat mula memberi tumpuan kepada adaptasi anime. Siri baru ini merupakan langkah selanjutnya oleh Netflix untuk menarik peminat manga dan peminat anime.

Satu lagi percubaan yang ketara untuk menjadikan siri anime sebagai siri “live-action” di Netflix adalah Death Note, yang keluar pada tahun 2017.

Walaupun penyesuaian “live-action” Death Note pada 2017 dikritik, Netflix nampaknya mempunyai kejayaan yang cemerlang dalam membawa peminat siri anime klasik dan menerbitkan banyak lagi siri anime seperti Full Metal Alchemist dan Full Metal Alchemist: Brotherhood.

Platform itu juga telah mencetuskan kontroversi apabila menayangkan semula anime Neon Genesis Evangelion, bersama dengan musim baru dalam francais itu.

Paling relevan ialah Netflix juga menghasilkan adaptasi “live-action” anime klasik, Cowboy Bebop. Siri itu pada mulanya dijangka untuk ditayangkan pada 2020 tetapi baru-baru ini ditangguhkan pengeluaran kerana kecederaan pelakon John Cho.

Syarikat itu juga telah melabur banyak dalam menghasilkan siri anime asal, melancarkan lebih daripada 30 siri eksklusif secara global pada 2018 sahaja.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close