Gaya Hidup

Selamatkah Untuk Terima Barang Dari China Sekarang?

Ketika koronavirus Wuhan terus tersebar di seluruh dunia, anda mungkin tertanya-tanya: Adakah barangan import dari China selamat untuk diterima atau boleh menimbulkan risiko kesihatan?

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) di laman webnya menulis tidak ada bukti untuk menyokong penyebaran koronavirus (2019-nCoV) berkaitan dengan barang-barang yang diimport dan kes sedemikian belum berlaku di Amerika Syarikat setakat ini.

“Terdapat risiko yang sangat rendah untuk virus tersebar dari produk atau barangan yang dihantar dalam tempoh beberapa hari atau minggu pada suhu ambien,” katanya dalam FAQ (soalan yang kerap ditanya).

Koronavirus biasanya disebarkan melalui udara apabila seseorang yang dijangkiti batuk atau bersin, bersentuhan dengan orang yang dijangkiti (misalnya berjabat tangan), tetapi juga dengan menyentuh objek atau permukaan yang terdedah kepada virus, kemudian menyentuh mulut, hidung, atau mata dengan tangan yang kotor.

Walau bagaimanapun, institut kesihatan awam memberi amaran bahawa masih terdapat banyak yang tidak diketahui mengenai koronavirus yang baru muncul dan bagaimana ia tersebar.

Kebanyakan maklumat 2019-nCoV diambil daripada dua koronavirus terdahulu iaitu SARS (sindrom pernafasan akut yang teruk) dan MERS (Sindrom pernafasan Timur Tengah) sebagai panduan walaupun tidak pasti jika virus baru akan bertindak dengan cara yang sama.

2019-nCoV lebih berkaitan secara genetik kepada SARS daripada MERS, tetapi kedua-duanya adalah betakoranavirus yang berasal dari kelawar, tulis lama web CDC.

Platform e-dagang Shopee menulis di Twitter bahawa mereka membasmi kuman di kilang transitnya di China setiap hari dan memantau kesihatan pekerja-pekerjanya.

Ia juga mengatakan bahawa semua bungkusan dari China dinyahkuman oleh syarikat penerbangan dan hanya dikeluarkan selepas pemeriksaan kastam dan kuarantin.

Satu lagi syarikat e-dagang ternama, Lazada mengatakan dalam satu kenyataan bahawa “tidak ada tanda-tanda risiko koronavirus Wuhan tersebar dari bungkusan atau kandungannya”.

Ia mendakwa bahawa kakitangan logistiknya menjalani pemeriksaan suhu harian dan melalui proses sanitasi yang ketat sebelum mengendalikan pakej.

“Kami mengambil kira keselamatan kakitangan dan pengguna kami dengan serius dan memantau keadaan dengan ketat untuk memastikan Lazada adalah platform yang selamat untuk semua,” katanya.

The Star cuba menghubungi Pos Malaysia Bhd untuk reaksi mereka tetapi enggan mengulas lanjut.

Show More

Related Articles

Back to top button