Isu SemasaTempatan

Mengapa Malaysia Bergantung Kepada Bawang Import Dari India

Bawang India mungkin lebih kecil daripada sayur-sayuran lain tetapi ramai rakyat Malaysia terutamanya di negeri utara negara menangis tahun lalu apabila kekurangan bekalan bawang merah menyebabkan peningkatan harga di pasaran.

Menurut laporan media tempatan, harga bawang merah India melonjak dari hanya RM4.90 kepada RM24 sekilogram, menyebabkan kekecohan di kalangan tukang masak di Pulau Pinang dan negeri-negeri utara yang lain.

Keadaan menjadi kritikal kerana Malaysia mengimport 60 peratus bawang dari beberapa negara dan 70 peratus daripadanya adalah dari India.

Walaupun sesetengah mungkin mengatakan ini adalah masa yang baik untuk rakyat Malaysia mula menanam bawang sendiri, idea itu bukanlah yang terbaik.

Dalam temuramah khas dengan Bernama baru-baru ini, Ketua Pengarah Pertanian, Mohd Nasir Warris berkata ia tidak berdaya maju untuk menghasilkan bawang dalam negara kerana kos pengimportan bawang dari India lebih rendah daripada menanamnya di sini.

Jika ia ditanam secara tempatan, beliau berkata, margin keuntungan untuk petani tempatan akan sangat kecil dan tidak sepadan dengan usaha mereka.

“Jika kita menghasilkan bawang, kita perlu menjualnya pada harga yang sama seperti yang diimport, jadi margin keuntungan bagi petani kita sangat kecil dan tidak akan menjadi kelebihan mereka,” katanya.

Mohd Nasir berkata kos mengimport bawang dari India adalah rendah kerana beberapa faktor termasuk hakikat bahawa ia ditanam secara manual, dan terdapat banyak bekalan buruh di India berbanding Malaysia.

“Malaysia mempunyai tenaga kerja yang sangat terhad, jika kita pergi ke ladang-ladang besar dan ladang sayur-sayuran, perkara pertama yang diberitahu operator kami adalah mereka tidak mempunyai tenaga kerja yang mencukupi,” katanya.

Beliau berkata sebelum ini, jabatan itu telah bekerjasama dengan sebuah syarikat India dalam projek perintis untuk mengembangkan bawang tetapi kos pengeluaran terlalu tinggi.

Usaha itu tidak mendapat sambutan positif daripada petani tempatan kerana usaha itu tidak menguntungkan berbanding tanaman lain yang memberikan pulangan yang tinggi.

Beliau juga berkata cuaca memainkan peranan besar dalam pertumbuhan bawang yang paling sesuai di iklim sub-tropika dengan kelembapan yang rendah.

Mohd Nasir berkata bawang boleh ditanam di Malaysia, memandangkan keadaan tertentu seperti kemajuan teknologi yang boleh meningkatkan pengeluaran dan mengurangkan kos.

Walau bagaimanapun, katanya, kajian terperinci perlu dilakukan untuk mencari mekanisme yang paling sesuai sebelum bawang boleh ditanam di sini.

Show More

Related Articles

Back to top button