AsiaPolitik

Pembangkang Singapura Tiru Taktik PH Untuk Pilihan Raya Tahun Depan

Walaupun Pilihan Raya Umum Singapura dijadualkan berlangsung pada awal tahun depan, kempen seolah-olah telah bermula dengan pembangkang mengatakan mahu mencontohi taktik yang mendorong Pakatan Harapan (PH) menang dalam PRU14 pada tahun 2018.

Kerajaan yang dipimpin oleh Parti Tindakan Rakyat (PAP) telah menyatakan keyakinan mereka terhadap pergerakan ‘Singapura Bersama’ sebagai landasan baru pembangunan dan kejayaan masa depan negara, kata laporan media.

The New Paper (TNP) memetik pemimpin parti Pertama Singapura (SingFirst), Tan Jee Say berkata bahawa pembangkang berharap bahawa bekas pemimpin PAP, Dr Tan Cheng Bock yang kini pemimpin Parti Progress Singapore (PSP) akan memecah undi PAP dalam PRU tahun depan.

Beliau menyifatkan peranan Dr Tan sebagai “seperti bagaimana (Tun Dr) Mahathir (Mohamad) memecahkan undi Melayu di Malaysia.”

Dalam PRU 2018 di Malaysia, pengundi Melayu dipecahkan kepada tiga undi di kalangan Barisan Nasional, PAS dan PH yang diketuai Dr Mahathir.

“Kami berharap Dr Tan tidak akan memecahkan undi pembangkang dan hanya akan memisahkan undi PAP, kerana … itulah nilai tambahnya (untuk pembangkang).

“Undian pembangkang sudah berada antara 30 hingga 40 peratus, dengan atau tanpa Dr Tan dan PSP,” kata pemimpin SingFirst.

The Straits Times awal bulan ini melaporkan bahawa SingFirst, Parti Progresif Demokratik (DPP), Parti Kuasa Rakyat (PPP) dan Parti Reformasi (RP) merancang untuk membentuk satu perikatan, mengurangkan 11 parti pembangkang kepada lapan.

“Pada tahun 2011, kami sangat berjaya kerana dasar Lembaga Perumahan menjadi isu utama, dan setiap pihak mengatakan perkara yang sama dan menyerang dasar yang sama,” kata pemimpin PPP, Goh Meng Seng.

Ketidakpuasan hati rakyat terhadap harga rumah yang tinggi adalah faktor besar dalam kehilangan undi PAP pada tahun itu, yang pada 39.9 peratus merupakan bahagian tertinggi undi bagi pembangkang dalam pilihan raya pasca kemerdekaan.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri Singapura, Heng Swee Keat, percaya bahawa pergerakan Singapura Bersama akan memberi manfaat kepada warga Singapura, kata TodayOnline.

“Apa yang kita lihat adalah model perkongsian baru, di antara Kerajaan dan rakyat Singapura dalam memiliki, membentuk dan bertindak pada masa depan kita,” ulas Heng mengenai pergerakan konsultatif yang pertama kali dilancarkan pada pertengahan tahun lepas yang masih dalam peringkat awal itu.

Konsep ‘Singapura Bersama’ dicetuskan oleh pemimpin-pemimpin PAP generasi keempat untuk membolehkan rakyat tetap memainkan peranan dalam proses pembuatan dasar, kata portal itu.

Ketika menetapkan konteks, Heng menggambarkan dunia sebagai era ‘anti-politik’ di mana orang ramai semakin tidak percaya terhadap kerajaan dan institusi awam kesan daripada globalisasi, ketidaksamaan pendapatan dan kekayaan, dan penuaan yang cepat.

Heng merujuk kepada pengalamannya dari latihan Percakapan Singapura (OSC) 2012 yang dipimpinnya ketika mengatakan bahawa rakyat Singapura memahami masalah perdagangan dan keperluan untuk membuat keputusan yang sukar untuk kebaikan kolektif.

“Dalam proses ini, agensi-agensi kerajaan sedang belajar untuk membangun dan menyampaikan penyelesaian dasar secara lebih kolaboratif. Pada masa yang sama, rakyat Singapura juga mendapat apresiasi yang lebih mendalam tentang cabaran dan permasalahan dalam membuat dasar kebangsaan.

“Dan secara kolektif, kita belajar untuk memahami sudut pandangan yang berbeza, untuk membezakan kebenaran daripada kepalsuan, dan untuk mencari jalan ke hadapan di tengah-tengah pendapat yang berbeza dan sering bercanggah,” katanya.

Apabila ditanya sama ada Belanjawan yang akan diumumkan pada 18 Feb, akan menjadi “belanjawan pilihan raya”, Heng berkata ia bergantung kepada masa PRU dijalankan.

Show More

Related Articles

Back to top button