Isu SemasaTempatan

Korupsi Bukan Lagi Masalah Utama Dalam Negara

Korupsi bukan lagi satu isu utama di Malaysia seperti yang dilihat oleh peningkatan kedudukan negara dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Transparency International.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kini terdapat kurang rasuah di Malaysia berbanding dengan yang diakui oleh badan antarabangsa.

“Hakikatnya rasuah bukan lagi masalah utama. Sebelum ini, sudah tentu, orang bercakap tentang rasuah tetapi sekarang ia telah kurang dan badan antarabangsa menyedari perubahan ini.

“Tetapi masih terdapat beberapa rasuah dan kerajaan berusaha untuk membasminya,” kata Dr Mahathir pada sidang akhbar ketika mengulas mengenai peningkatan CPI 2019 di mana ia naik 10 tempat kepada kedudukan 51 berbanding 2018.

Malaysia mencatatkan 53 mata berbanding 47 mata dalam indeks 2018 dan berada di kedudukan 61 daripada 180 negara yang dikaji pada tahun 2018.

Pada 29 Januari tahun lepas, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melancarkan Pelan Anti Rasuah Kebangsaan 2019-2023 (NACP) yang bertujuan untuk menangani isu tadbir urus, integriti dan anti rasuah sepenuhnya.

Hanya satu tahun ke NACP kami, Malaysia melonjak 10 tempat ke 51 dari 180 negara dari tempat ke-61 tahun lalu dengan skor 53/100.

Malaysia juga menduduki tempat keempat di kalangan 10 daerah Islam yang dikaji, mengikat dengan Arab Saudi.

Emiriah Arab Bersatu menduduki tempat teratas di kalangan negara-negara Islam, diikuti oleh Qatar dan Brunei.

Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Dr Muhammad Mohan berkata, keputusan kerajaan baru terhadap pelbagai skandal di agensi pelaburan awam dilihat sebagai sebab utama penambahbaikan.

Beliau berkata antara sebab peningkatan skor Malaysia adalah tindakan segera oleh pentadbiran Pakatan Harapan dalam menangani skandal 1MDB, SRC International, Felda dan Tabung Haji apabila mereka berkuasa.

CPI TI, antara lain, mengukur rasuah sektor awam termasuk rasuah, pengalihan dana awam, penggunaan pejabat awam untuk keuntungan swasta, dan nepotisme dalam perkhidmatan awam.

New Zealand dan Denmark mendahului negara dengan CPI tertinggi dengan skor 87. Ini diikuti oleh Finland (86) dan tempat keempat dikongsi oleh Singapura, Sweden dan Switzerland dengan skor 85.

Show More

Related Articles

Back to top button