Gaya HidupKesihatan

10 Fakta Penting Terkini Tentang Koronavirus Wuhan

Koronavirus Wuhan yang telah membunuh 106 orang dan menjangkiti lebih 4,000 orang setakat hari ini, boleh tersebar sebelum gejala muncul dan tempoh inkubasinya adalah antara satu hingga 14 hari, lapor pihak berkuasa kesihatan China.

Berikut adalah lebih banyak fakta mengenai virus baru yang dipanggil 2019-nCoV, yang boleh disebarkan di kalangan manusia dan tergolong dalam keluarga coronavirus yang sama seperti Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS).

1. Tidak seperti SARS yang juga berasal dari China, virus nCoV boleh disebarkan semasa tempoh inkubasi, kata Menteri Suruhanjaya Kesihatan Nasional Ma Xiaowei pada Ahad. SARS membunuh hampir 800 orang di seluruh dunia pada tahun 2002 dan 2003.

2. Wabak tersebar “agak cepat” dan “kini memasuki tempoh yang lebih teruk dan rumit”, Ma menambah, mengatakan bahawa pihak berkuasa mempunyai pengetahuan terhad tentang virus dan tidak jelas mengenai risiko yang ditimbulkan oleh mutasinya.

3. Khamis lepas, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan wabak itu sebagai keadaan darurat untuk China, tetapi berhenti sebentar untuk menyatakan ia sebagai kecemasan global.

4. Jangkitan Coronavirus mempunyai pelbagai gejala, termasuk demam, batuk, sesak nafas dan kesukaran bernafas. Kes-kes yang teruk boleh menyebabkan radang paru-paru, sindrom pernafasan akut yang teruk, kegagalan buah pinggang dan kematian.

5. Seperti virus yang menyebabkan SARS dan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS), virus yang baru adalah virus RNA dan bukan DNA. Ini bermakna virus itu bergabung dengan DNA tuan rumah dan boleh bermutasi dengan cepat.

6. Kes-kes juga telah dilaporkan di Hong Kong, Macau, Taiwan, Thailand dan Amerika Syarikat, serta Australia, Kanada, Perancis, Jepun, Malaysia, Nepal, Singapura, Korea Selatan, Jerman dan Vietnam. Tiada kematian dilaporkan diluar China.

7. Virus ini dipercayai berasal dari akhir tahun lalu di pasar makanan di Wuhan yang menjual haiwan liar secara haram. Para penyelidik China percaya ia mungkin telah menjangkiti manusia dari ular yang menerima virus dari kelelawar. Kedua-dua haiwan itu diketahui telah dijual di pasaran.

8. Kebanyakan orang yang terkena virus akan pulih. Pengarah Pusat Penyelidikan Penyakit Tropika (TIDREC) Universiti Malaya Profesor Dr Sazaly Abu Bakar berkata tidak seperti SARS, 2019-nCoV mempunyai kes nisbah kematian (CFR) hanya kira-kira tiga peratus, sekali gus memberi peluang kepada pemulihan pesakit.

9. Kebanyakan mereka yang meninggal dunia mempunyai masalah kesihatan sedia ada atau tua, kata pihak berkuasa.

10. Hanya topeng berkualiti tinggi yang mampu menentang penularan virus. Walaupun topeng asas boleh membantu mengehadkan penyebaran bakteria batuk dari orang yang dijangkiti, ia tidak menghalang mikroba udara berbahaya. Satoshi Hiroi, seorang penyelidik kanan di Osaka Institute of Public Heath, memberitahu bahawa topeng berkualiti tinggi akan berkesan, merujuk kepada alat pernafasan yang lebih mahal dan ketat yang digunakan untuk menapis partikel habuk halus dan pencemaran.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close