MalaysiaPolitik

3 Jawatan Tertinggi Bersatu Tidak Tergugat Dalam Pemilihan Divisyen

Jawatan utama dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) kelihatan seperti bakal dimenangi tanpa bertanding selepas pengerusi, presiden dan timbalan presiden memenangi pemilihan bahagian mereka tanpa bertanding.

Pencalonan yang ditutup pada jam 3 petang Ahad (Jan 26), menyaksikan pengerusi Bersatu Tun Dr Mahathir Mohamad, presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin dan timbalan presiden Datuk Seri Mukhriz Mahathir dikekalkan sebagai ketua bahagian Langkawi, Pagoh dan Jerlun.

Ketua Persatuan Belia Bersatu (Armada), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berjaya memenangi jawatan ketua bahagian Muar, sekaligus akan bertanding untuk jawatan Ketua Armada.

Setakat ini, sumber berkata dua orang lain mungkin mencabar Menteri Belia dan Sukan untuk jawatan itu iaitu pensyarah Muzammil Ismail, 30, dan penerbit filem Razalif Mohd Zain, 30, dari Seaview Park.

Muzammil, yang bertanding di jawatan ketua bahagian Padang Terap Bersatu, kini merupakan exco Armada.

Ketua Wanita Bersatu Datuk Rina Harun, yang juga Menteri Pembangunan Luar Bandar, akan bertanding untuk jawatan di bahagian Bersatu Sepang.

Walaupun masih belum diketahui jawatan yang dipertandingkan, spekulasi mengatakan bahawa Rina akan bertanding untuk jawatan ketua bahagian Bersatu Sepang.

Sumber-sumber mengatakan bahawa pesaing utama Rina untuk jawatan sayap Wanita Bersatu adalah peguam Azlina Mehtab Mohd Ishaq, ketua penyandang bahagian Bersatu Kepala Batas.

Rina dan Azlina kedua-duanya berasal dari Puteri Umno, sayap utama wanita dalam mno.

Hari penamaan calon untuk jawatan Bersatu berlangsung pada 26 Jan dan pengundian akan berlangsung dari 29 Mac, manakala pilihan raya divisyen akan diadakan pada 18 April.

Pencalonan untuk kedudukan majlis tertinggi Bersatu akan dibuka pada 16 Mac dan mesyuarat agung tahunan akan diadakan dari 25 Jun hingga 28 Jun.

Untuk tiga jawatan majlis tertinggi, hanya ahli yang mempunyai tiga tahun keahlian boleh bertanding. Bagi kedudukan yang lain, ia terbuka kepada mereka yang telah menjadi ahli selama satu tahun atau lebih.

Bersatu kini mempunyai 363,131 ahli di seluruh negara dan terdapat 2,950 cawangan di 189 bahagian, kecuali di Sarawak.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close