AntarabangsaIsu Semasa

Berapa Banyakkah Jumlah Masjid di Seluruh Indonesia?

Selesai solat Jumaat di masjid Suada, para Jemaah mengalih perhatian mereka ke luar bangunan di mana Fakhry Affan menerbangkan sebuah dron untuk menangkap gambar bangunan itu yang terletak di pulau Sulawesi, Indonesia.

Affan mengetuai pasukan kerajaan dari kira-kira 1,000 pemburu masjid yang telah menghabiskan masa bertahun-tahun melawat setiap penjuru kepulauan yang panjangnya 5,000km untuk menjawab satu soalan: berapa banyakkah masjid yang ada di negara majoriti Muslim terbesar di dunia itu?

“Hanya Tuhan yang tahu berapa banyak masjid yang terdapat di Indonesia,” kata bekas naib presiden Jusuf Kalla baru-baru ini.

“Ada yang mengatakan kira-kira satu juta dan orang akan menganggapnya begitu sahaja.”

Setakat ini, pasukan Affan telah mendaftarkan 554,152 masjid dan banci yang bermula pada tahun 2013 itu hanya kira-kira 75% selesai, kata Affan.

Kerajaan terdahulu menganggarkan terdapat sekitar lebih daripada 740,000 masjid di seluruh negara.

Hampir 90% daripada 260 juta penduduk Indonesia adalah Muslim dan ia adalah rumah kepada masjid Istiqlal di Jakarta, masjid terbesar di Asia Tenggara dengan ruang untuk 200,000 jemaah.

Oleh itu ia adalah satu tugas berat untuk Affan dan pasukannya di kementerian urusan agama kerana mereka mengembara ke sebuah negara di antara 17,000 pulau, di mana masjid-masjid baru akan dibina sepanjang masa.

Selepas mendapat maklumat penting masjid termasuk permit bangunan dan butiran jawatankuasa masjid, Affan memuat naik gambar dronnya ke pangkalan data dalam talian.

“Kami melakukannya secara manual pada masa lalu, tetapi kini kami menggunakan cara digital,” katanya.

Kerajaan juga merancang untuk melancarkan aplikasi berasaskan Android yang dikenali sebagai Info Masjid supaya umat Islam boleh menggunakan telefon pintar mereka untuk mencari tempat ibadat terdekat.

Nur Salim Ismal, yang menghadiri masjid Suada, berharap langkah dalam talian akan membawa ketelusan yang lebih tinggi.

“Masjid-masjid menguruskan sejumlah besar wang dari jemaah dan harus jelas bagaimana ia digunakan,” katanya.

Tetapi perburuan masjid bukan sekadar untuk mengira, namun ia juga merupakan satu cara untuk mengawasi radikalisme.

“Ideologi radikal boleh berlangsung di mana-mana dan masjid adalah salah satu tempat paling mudah untuk disebarkan,” kata Affan.

“Mengapa? Kerana anda tidak perlu menjemput orang ke masjid, mereka akan datang sendiri.

“Kami mahu memastikan bahawa semua imam dan jawatankuasa masjid adalah sederhana kerana Islam di Indonesia adalah sederhana,” katanya.

Reputasi pluralisme yang bertoleransi di Indonesia telah diuji dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Muslim pelampau menjadi semakin berani di khalayak ramai dan negara itu menjadi rumah kepada berpuluh-puluh kumpulan pelampau yang setia kepada ideologi kekerasan kumpulan IS.

Pada tahun 2018, agensi perisikan Indonesia mengatakan ia telah menemui berpuluh-puluh masjid di Jakarta yang menargetkan pekerja kerajaan untuk menyebarkan radikalisme dan menyeru keganasan terhadap bukan Islam.

Dalam perangkaan setakat ini, pasukan Affan telah mengira 258,958 masjid besar dan 295,194 masjid kecil mampu memuatkan 40 orang jemaah atau kurang. Affan dan pasukannya berharap untuk menyelesaikan pusingan awal mengira tahun ini.

“Tetapi ini adalah pekerjaan yang tidak berkesudahan dan ia tidak akan selesai,” katanya. “Ia sangat jarang berlaku bagi masjid untuk ditutup, tetapi satu perkara yang pasti, bilangan yang baru akan terus meningkat.”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close