Bisnes & Ekonomi

Impak Koronavirus Wuhan Terhadap Ekonomi

Penularan Koronavirus (nCoV) seperti Sindrom Pernafasan Akut (SARS) yang merebak di seluruh Asia memacu minat pelabur dalam perniagaan berasaskan penjagaan kesihatan, terutamanya pengeluar sarung tangan berasaskan eksport, kerana epidemik itu telah meragut 41 nyawa.

Saham pengeluar sarung tangan getah terbesar di dunia, Top Glove Corp Bhd naik 6.2% atau 29 sen, paling banyak dalam 18 bulan, kepada RM5.11.

Saham Kossan Rubber Industries Bhd, Hartalega Holdings Bhd dan Supermax Corp Bhd juga meningkat berikutan para pelabur menjangkakan permintaan yang lebih tinggi untuk produk sarung getah dari seluruh rantau ini untuk mencegah penularan wabak antara pembawa virus dan penjaga.

Saham Kossan naik 5.7% atau 24 sen kepada RM4.47, manakala bahagian Hartalega adalah tertinggi dalam lapan bulan pada RM5.80, naik 25 sen atau 4.5%. Supermax melonjak 10.7% atau 14 sen kepada RM1.44.

Saham syarikat farmaseutikal Malaysia, Pharmaniaga Bhd, yang menghasilkan ubat antiviral influenza, kekal tidak berubah pada RM2.07 dan Duopharma Biotech Bhd, yang mengeluarkan dan memasarkan produk farmaseutikal generik dan berjenama, melonjak 5% kepada RM1.68.

Pihak berkuasa kesihatan Malaysia pada hari Isnin berkata, pasukan respon di semua pintu masuk antarabangsa dan kemudahan kesihatan berada dalam keadaan berjaga-jaga berikutan wabak koronavirus Wuhan.

Hari ini, Kementerian Kesihatan mengesahkan bahawa tiga warga China di Malaysia telah disahkan positif coronavirus atau nCoV.

Kementerian itu dimaklumkan oleh rakan-rakan mereka di Singapura bahawa lima sekeluarga termasuk lelaki dan isteri, anak lelaki mereka, menantu perempuan dan dua kanak-kanak berumur dua dan 11 memasuki Malaysia melalui Johor.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga mengeluarkan nasihat perjalanan untuk pelancong antarabangsa.

Pergerakan penduduk yang tinggi dijangka meningkat dengan ketara pada Tahun Baru Cina di mana risiko kes dilaporkan dari tempat lain meningkat.

Saham industri penerbangan Malaysia, pelancongan, percutian dan perhotelan akan terjejas atas kemungkinan orang membatalkan rancangan perjalanan mereka.

Saham AirAsia Group Bhd tidak berubah pada RM1.63, manakala Malaysia Airports Holdings Bhd jatuh 0.3% atau dua sen kepada RM6.99, menunjukkan kemungkinan perjalanan yang berkurangan untuk mengelakkan risiko umum jangkitan pernafasan.

YTL Corp Bhd, yang mengendalikan hotel mewah, ditutup tidak berubah pada RM0.99, manakala pengendali hotel taman tema dan hotel Genting Malaysia Bhd turun 1.8% kepada RM3.30. Hotel Shangri-La (M) Bhd melonjak 1.2% kepada RM4.89.

Wabak yang menyebabkan kerajaan China mengenakan sekatan perjalanan ke luar negara mungkin menjejaskan kempen Tahun Melawat Malaysia 2020.

Kenanga Research berkata pengharaman perjalanan ke beberapa bandar raya China, bukan sahaja akan menjejaskan kempen pelancongan, tetapi juga ekonomi pada tahap tertentu, sekurang-kurangnya pada separuh pertama tahun ini.

Virus ini setakat ini telah dikesan di Thailand, Jepun, Korea, Hong Kong, Taiwan, Macau, Singapura, Vietnam dan Amerika Syarikat.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close