AntarabangsaIsu Semasa

Wabak Berbahaya Wuhan Dedah Tabiat Makan “Pelik” Rakyat China

Koronavirus baru yang merebak dari bandar Wuhan telah mendedahkan perdagangan haiwan liar yang tidak terkawal di China yang didorong oleh permintaan tinggi untuk makanan eksotik dan perubatan tradisional.

Pasar China, di mana haiwan liar yang diseludup dijual, telah digambarkan sebagai tempat pembiakan penyakit dan inkubator untuk pelbagai virus yang menjangkiti manusia.

Lebih daripada 500 orang telah dijangkiti virus selesema baru-baru ini yang dikatakan oleh pihak berkuasa muncul dari hidupan liar yang didagangkan secara haram di pasar makanan laut di pusat bandar China, dengan angka kematian 17 orang dan dijangka meningkat.

“Koronavirus baru itu berasal dari hidupan liar yang dijual secara haram di pasar makanan laut Wuhan,” kata Gao Fu, pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China.

Penyelidikan awal mencadangkan bahawa dalam peringkat evolusi yang paling baru, virus Wuhan disebarkan kepada manusia dari ular. Tetapi penasihat perubatan kerajaan China Zhong Nanshan juga telah mengenal pasti badger dan tikus sebagai sumber yang berpotensi.

Pakar pemuliharaan dan pakar kesihatan telah lama mengutuk perdagangan hidupan liar kerana kesannya terhadap biodiversiti dan potensi untuk menyebarkan penyakit di pasaran.

“Kebajikan haiwan ini jelas tidak dijaga, tetapi lebih bahaya ialah pengumpulan dan pencampuran semua spesies ini bersama-sama di kawasan yang sangat kecil, dengan rembesan dan air kencing bercampur-campur,” kata Christian Walzer, pengarah eksekutif ¬†Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar New York.

Sup kelawar yang dipercayai mempunyai manfaat kesihatan

Pasar basah China telah dipersalahkan kerana wabak penyakit berjangkit lain di China dan Asia Tenggara, termasuk virus yang bertanggungjawab untuk Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS), yang membunuh hampir 800 orang di seluruh dunia pada tahun 2003.

“Perkara lain yang perlu anda pertimbangkan ialah haiwan ini dikumpulkan dalam jumlah yang banyak dalam sangkar ini supaya sistem imun mereka gagal dengan cepat,” kata Walzer.

Gambar-gambar yang diambil di pasar Wuhan sebelum ditutup pada hujung tahun lepas menunjukkan sangkar yang penuh dengan ular, landak dan rubah. Media berkata kira-kira 50 jenis haiwan liar dijual di pasaran, termasuk tenggiling yang terancam.

Menurut satu laporan oleh China Business Journal, haiwan seperti ular, itik dan arnab liar terkenal di pasaran.

Sejak wabak itu bermula, pihak berkuasa di Wuhan dan di tempat lain telah menutup pasar, zoo dan taman hutan, menggantung perdagangan ternakan serta perdagangan dan pemindahan haiwan liar, walaupun penduduk di sesetengah kawasan berkata langkah-langkah itu kelihatannya simbolik.

Wilayah tenggara Guangdong, di mana pelbagai jenis haiwan dijual, telah lama dianggap sebagai sumber utama penyakit baru.

Para saintis percaya wabak SARS disebabkan oleh pemindahan virus antara spesies di wilayah itu dan musang yang dianggap sebagai makanan istimewa, disyaki sebagai punca.

Pihak berkuasa menyembelih ribuan musang pada awalnya sebelum kelawar kemudiannya dipercayai menjadi sumber Sars.

Selepas Sars, China cuba memperbaiki cara perdagangan haiwan itu dikawal. Pada masa yang sama, pihak berkuasa telah cuba membendung pemburuan spesies eksotik dan mempunyai senarai panjang hidupan liar yang dilindungi secara rasmi.

Tetapi usaha untuk melindungi haiwan sering tewas kepada tradisi pemakanan selama bergenerasi. Aktivis alam sekitar telah lama berkempen untuk undang-undang baru bagi menyekat penggunaan haiwan liar dalam perubatan China dan untuk membangunkan alternatif sintetik.

Tetapi banyak produk haiwan masih mudah diperoleh. Ular, burung merak dan juga buaya dijual melalui Taobao, sebuah laman web e-dagang China yang dikendalikan oleh Alibaba.

Reuters menghubungi seorang penduduk Mongolia bernama Gong Jian yang menjual ular, unta, buaya dan rusa melalui WeChat.

Memandangkan perniagaan yang berkembang pesat, Gong berkata dia berhasrat untuk mengembangkan pemasarannya dalam talian.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close