MalaysiaPolitik

Kerjasama Politik Baru Mahathir-PAS Dalam Perancangan?

Penyusunan semula landskap politik Malaysia yang mungkin meletakkan PAS dalam kuasa persekutuan, mungkin berada dalam perancangan berikutan penurunan sokongan untuk kerajaan Pakatan Harapan yang berusia 20 bulan, lapor FMT.

Gabungan baru yang membawa bersama-sama pasukan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dan PAS yang mempunyai sokongan Melayu, akan membawa kesan buruk kepada DAP dan Anwar Ibrahim.

“Secara berkesan, ini adalah satu percaturan politik yang cemerlang oleh Mahathir untuk menggagalkan pertelingkahan dalaman Pakatan Harapan dan persepsi buruk masyarakat tentang kerajaannya,” sumber yang biasa berurusan di Putrajaya memberitahu FMT.

Ini berlaku di tengah-tengah jangkaan bahawa para menteri dan timbalan menteri akan meletakkan jawatan mereka secara sukarela, berikutan peletakan jawatan Maszlee Malik sebagai menteri pendidikan pada 2 Jan.

Seorang pemberi maklumat yang bercakap dengan FMT telah menamakan sekurang-kurangnya seorang lagi menteri dari PPBM yang akan mengumumkan peletakan jawatannya.

Adalah dipercayai bahawa menteri itu mengetuai salah satu daripada tiga kementerian yang diberi markah merah oleh Mahathir untuk prestasi buruk.

Pemimpin parti telah membicarakan tentang kebarangkalian rombakan Kabinet selepas Tahun Baru Cina, khabar angin yang membimbangkan sebahagian menteri yang kurang cemerlang.

Tetapi seorang anggota Parlimen memberitahu FMT bahawa kekalahan Warisan dalam pilihan raya kecil Kimanis Sabtu lalu mungkin akan mendorong perdana menteri untuk mempercepatkan pembaharuan dalam Kabinet.

Kewujudan Pakatan baru?

Tetapi fokus utama adalah terhadap kemungkinan bahawa PAS akan diberikan peranan persekutuan untuk kali pertama dalam empat dekad, menurut sumber.

Pakatan baru antara PPBM dan PAS mungkin akan menyingkirkan DAP daripada kerajaan PH dan ia akan menghalang cita-cita Anwar, presiden PKR untuk menjadi perdana menteri kelapan.

PAS telah menjadi sekutu yang berharga bagi Anwar, yang menyokongnya dalam masa-masa yang genting ketika krisis dengan Mahathir pada tahun 1998.

Penyelarasan baru Mahathir-PAS pasti akan menghilangkan sokongan Melayu-Muslim yang sangat penting untuk Anwar menjadi Perdana Menteri.

PAS meninggalkan kerajaan perpaduan Barisan Nasional pada tahun 1977, dan selama bertahun-tahun telah mendapat sokongan yang kuat orang Melayu kerana ia menjadi mangsa kepada dasar Mahathir suatu ketika dahulu.

Walau bagaimanapun, parti Islam itu mengisytiharkan sokongan padu untuk Mahathir sebagai perdana menteri kerajaan PH, berjanji untuk menyokongnya untuk kekal dalam jangka masa penuh (2018-2023) dalam menghadapi Anwar untuk mengambil alih jawatan sebelum pilihan raya umum akan datang .

Kemunculan semula parti itu sebagai satu pasukan persekutuan akan menjadi satu pukulan kalah mati bagi DAP, yang merupakan pengkritik paling kuat terhadap dasar Islam PAS walaupun ketika mereka menjadi rakan kongsi dalam gabungan Pakatan Rakyat.

Lawan menjadi kawan

Jika berlaku, pakatan antara PAS dan Mahathir akan mengulang sejarah antara musuh politik lama, Lim Kit Siang dari DAP dan Mahathir untuk membentuk PH pada tahun 2017.

Mahathir tidak pernah gagal menyerang Hadi pada masa lalu, malah mempunyai sejarah mengancam kepimpinan parti.

Apabila Hadi menjadi menteri besar Terengganu selepas PAS memenangi kuasa kerajaan negeri dalam pilihan raya 1999, Mahathir dengan cepat menamatkan royalti minyak persekutuan. Sebaliknya “bayaran muhibah” dibuat, disalurkan melalui ketua kampung yang berkaitan dengan Umno.

Selepas pilihan raya umum 2018, Hadi pernah menolak cawangan Mahathir untuk bekerjasama dengan PAS dan memilih untuk menjalinkan Muafakat Nasional bersama BN.

Bagi Mahathir, PAS amat penting kerana mempunyai sebahagian blok undi Melayu. Parti itu memenangi 18 kerusi parlimen dan 90 kerusi negeri pada tahun 2018.

Dalam PRU14, PAS berjaya merampas Terengganu dari BN, mengekalkan penguasaan negeri Kelantan, dan menerima pertambahan undi di Kedah dan Pahang.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close