AntarabangsaIsu Semasa

Kenali 10 Remaja “Changemaker” Yang Dijemput Menyertai Davos

Dari menangani krisis iklim kepada memerangi diskriminasi, orang muda di seluruh dunia kini menentukan masa depan mereka dengan tangan mereka sendiri.

Buat pertama kalinya dalam sejarahnya, Forum Ekonomi Dunia akan mengalu-alukan remaja “changemaker” ke Mesyuarat Tahunan di Davos-Klosters untuk meningkatkan kerjasama antara generasi. Berikut adalah 10 daripada mereka:

Autumn Peltier, 15

Related imageAutumn, seorang warga Kanada, telah menjadi “pejuang air” sejak berusia 8 tahun apabila dia mengetahui masyarakat First Nation tidak dapat minum air mereka kerana pencemaran dari aktiviti perindustrian dan saluran paip minyak. Pada tahun 2019, Autumn dinamakan Ketua Pesuruhjaya Air oleh Anishinabek Nation, yang mewakili 40 First Nation di Ontario, yang kebanyakannya kurang air minuman bersih. Dalam peranannya, dia melawat rizab, bertemu dengan pemimpin-pemimpin dari Anishinabek Nation dan bercakap di pentas antarabangsa mengenai hak-hak orang asli dan air.

Ayakha Melithafa, 17

Image result for ayakha melithafaAyakha tinggal di kampung Sungai Eerste di pinggir Cape Town, Afrika Selatan. Ibunya bekerja sebagai petani di Cape Barat, di mana kemarau dan kekurangan air teruk mengancam hidupan. Perubahan ini mendorong Ayakha bertindak. Sebagai sebahagian daripada rancangan Perikatan Iklim Afrika dan Projek 90, Ayakha menggerakkan sokongan untuk pembangunan rendah karbon dan peralihan tenaga yang adil di negaranya. Pada tahun 2019, Ayakha dan 15 kanak-kanak lain di seluruh dunia mengemukakan petisyen kepada Jawatankuasa PBB mengenai Hak Kanak-kanak untuk mengambil tindakan terhadap lima kuasa ekonomi terkemuka di dunia kerana tidak mengambil tindakan terhadap krisis iklim.

Cruz Erdmann, 14

Image result for cruz erdmannKini berpangkalan di New Zealand, Cruz dilahirkan dan dibesarkan di Bali dan telah menghabiskan banyak masa menyelam dan menjelajah Indonesia timur dengan keluarganya. Dia jatuh cinta dengan lautan sejak kecil. Cruz telah menyelam sebanyak 160 kali sejak berusia 10 tahun dan telah mengambil gambar di bawah air sejak berusia 12 tahun. Pada tahun 2019, Cruz menerima anugerah Jurugambar Hidupan Liar muda Terbaik dari Muzium Sejarah Alam London.

Fionn Ferreira, 18

Image result for fionn ferreiraFionn dibesarkan di pulau terpencil di West Cork, sebuah rantau tepi pantai di selatan Ireland. Fionn meluangkan masa kecilnya untuk mewujudkan projek-projek sains dan mendayung di sekitar pantai Ireland dengan kayaknya. Melalui hobinya, Fionn menyaksikan kesan pencemaran mikroplastik ke atas alam sekitar. Apabila Fionn berada di sekolah menengah, dia mencipta kaedah baru untuk mengeluarkan mikroplastik dari air menggunakan versi ferrofluidnya sendiri, cecair yang dihasilkan oleh NASA. Fionn memperkenalkan konsep itu di 2019 Google Science Fair, di mana dia memenangi pertandingan itu.

Greta Thunberg, 17

Related imageApabila Greta berumur 8 tahun, dia menonton dokumentari di sekolah mengenai sesuatu yang dipanggil perubahan iklim. Apabila memahami krisis iklim, Greta mencari semua maklumat mengenai perubahan iklim dan punca-puncanya dan mula mengubah tabiatnya sendiri untuk mengurangkan jejak karbon. Pada 2018, dia mula memprotes di luar Parlimen Sweden semasa waktu sekolah. Greta memprotes pada setiap hari Jumaat, memberi inspirasi kepada ratusan ribu kanak-kanak di seluruh dunia untuk mengikuti teladannya.

Melati Wijsen, 19

Image result for melati wijsenMelati dibesarkan di pulau Bali di mana dia menghadapi kesan pencemaran plastik. Diilhamkan oleh pelajaran sekolah mengenai pemimpin dunia yang berpengaruh, Melati mengasaskan “Beg plastik Bye Bye” dengan adik perempuannya untuk menganjurkan petisyen, kempen peningkatan kesedaran dan pembersihan pantai besar-besaran. Sejak itu, Bali telah mengumumkan undang-undang mengharamkan plastik pakai buang kerana usaha Melati. Melati dan adiknya adalah antara Remaja Paling Berpengaruh Majalah TIME dan Keajaiban Muda CNN pada tahun 2018.

Mohamad Al Jounde, 18

Image result for mohamad al joundeMohamad dibesarkan di Syria, tetapi melarikan diri ke Lebanon ketika konflik perang di negaranya. Seperti beribu-ribu kanak-kanak pelarian lain di negara itu, dia tidak boleh pergi ke sekolah. Bersama keluarga, Mohamad yang berusia 12 tahun membina sebuah sekolah di kem pelarian di mana 200 kanak-kanak kini mengakses hak mereka untuk pendidikan. Dia membantu kanak-kanak untuk belajar dan bersenang-senang dengan permainan dan fotografi. Mohamad dianugerahkan Hadiah Keamanan Kanak-Kanak Antarabangsa pada 2017 dan Anugerah Perubahan Generasi MTV pada 2018.

Naomi Wadler, 13

Image result for naomi wadlerAktivisme pelajar Naomi bermula ketika dia memimpin perhimpunan di sekolah rendahnya di Virginia untuk menandai ulang tahun satu bulan kejadian tembakan rambang di Sekolah Tinggi Marjory Stoneman di Parkland, Florida. Perhimpunan berdurasi 18 minit – 17 minit untuk setiap pelajar dan guru yang kehilangan nyawa mereka, dan satu minit lagi untuk Courtlin Arrrington, seorang pelajar Afrika Amerika yang dibunuh tidak lama selepas tembakan Parkland di sekolah tinggi Alabama. Misi Naomi adalah untuk memimpin gadis-gadis Afrika Amerika dan dia berharap lebih banyak orang akan menyertai usahanya untuk mengingat Courtlin dan banyak gadis Afrika Amerika yang terbunuh dalam keganasan senjata api.

Natasha Mwansa, 18

Image result for natasha mwansaNatasha dilahirkan dan dibesarkan di Zambia di mana dia berkempen untuk kesihatan dan kesejahteraan anak muda, terutamanya terhadap perkahwinan kanak-kanak. Melalui peranannya sebagai wartawan junior yang memantau akauntabiliti sosial dalam pelbagai organisasi kesihatan, dia mengumpulkan dan berkongsi maklumat mengenai hak-hak wanita dan kanak-kanak perempuan dan menjejaki kemajuan pemegang saham. Dia juga mengasaskan Yayasan Natasha Mwansa untuk mempromosikan dunia di mana orang muda didengar, dihargai, dan sihat. Melalui kerjanya, dia dipilih untuk menjadi sebahagian daripada Lembaga Penasihat Pemuda Suruhanjaya Kesatuan Afrika dan menjadi penerima termuda bagi Anugerah Pemimpin Kesihatan Global Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Salvador Gómez-Colón, 17

Image result for salvador gomez colonApabila Hurricane María menghancurkan Puerto Rico pada tahun 2017, Salvador diberitahu masyarakatnya menghadapi prospek tiada kuasa elektrik untuk sekurang-kurangnya setahun. Sebagai tindak balas, dia mencipta kempen “Cahaya dan Harapan untuk Puerto Rico” untuk mengedarkan lampu berkuasa solar, mesin basuh berkuasa tangan dan bekalan lain kepada lebih daripada 3,100 keluarga di pulau itu. Salvador terus menyokong pelaksanaan sistem tenaga pintar di Puerto Rico dan telah melancarkan inisiatif kemanusiaan “Cahaya dan Harapan untuk Bahama”. Salvador dinamakan salah satu daripada 30 Remaja Berpengaruh Majalah TIME pada tahun 2017 dan menerima Anugerah Belia Alam Sekitar Presiden dari Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat dan Anugerah Diana untuk kerja-kerja kemanusiaan sosial pada tahun 2019.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close