MalaysiaPolitik

Tewas di Kimanis, Mesej Jelas Rakyat Sedang Menolak PH

Menurut penganalisis politik, kekalahan terbaru Pakatan Harapan di Kimanis, yang kelima berturut-turut dalam Pilihan Raya Kecil, meletakkan tekanan kepada gabungan itu.

Pensyarah Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media Universiti Teknologi MARA (UiTM), Profesor Madya Datuk Dr Ismail Sualman, berkata ketidakcekapan tadbir urus, konflik politik dalaman dan manifesto yang tidak dipenuhi, mungkin mempengaruhi kekalahan Warisan dalam pilihan raya kecil Kimanis .

“Walaupun kemenangan Umno di Kimanis tidak mewakili seluruh sokongan rakyat Sabah, hasilnya memberikan isyarat kepada Pakatan untuk melihat apa yang mereka boleh ubah secara dalaman untuk mendapatkan sokongan politik,” katanya.

Penganalisis politik menggesa pihak-pihak dalam Pakatan untuk duduk bersama bagi menyelesaikan ketidakpastian dan ketidakstabilan yang mempengaruhi gabungan itu.

“Persoalan yang timbul daripada penyerahan kepimpinan dari Tun Dr Mahathir kepada Anwar Ibrahim menyebabkan integriti gabungan itu dipersoalkan dan penting bagi mereka untuk menyelesaikannya,” katanya.

Di Beaufort, penganalisis politik Rahezzal Shah berkata kemenangan Barisan Nasional dalam pilihan raya kecil Kimanis telah mengubah dinamik politik Sabah.

Beliau berkata kemenangan Umno Sabah dari calon Datuk Mohamad Alamin merupakan rangsangan kepada parti yang merudum selepas pilihan raya umum 2018 berikutan kekalahan terhadap Pakatan.

“Ia meningkatkan keyakinan Umno terutamanya di Sabah dan menghilangkan kepercayaan umum bahawa Umno Sabah terkubur selepas PRU14 yang menyebabkan mereka hampir lumpuh,” kata Rahezzal semalam.

Umno Sabah menyaksikan penghijrahan besar pemimpinnya pada Disember 2018 termasuk ketua negeri Datuk Seri Hajiji Mohd Noor yang menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia ketika menyebarkan sayapnya ke Sabah pada April 2019.

Umno Sabah juga kehilangan sebahagian besar rakan-rakannya selepas PRU14 dengan Upko di bawah Datuk Wilfred Madius Tangau menjadi rakan kongsi dalam kerajaan negeri Parti Warisan Sabah.

Parti-parti komponen lain yang keluar selepas kejatuhan kerajaan negeri Barisan ialah Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) dan Parti Demokrat Liberal.

Pilihan raya kecil Kimanis menyaksikan Barisan bekerja keras dengan PBS dan PBRS serta bekas Ahli Parlimen Kimanis Datuk Seri Anifah Aman, yang meninggalkan Umno pada September 2018, bahawa sesetengah pemerhati percaya dapat melihat penjajaran politik baru antara parti-parti pembangkang dan Barisan yang berasaskan tempatan.

Mengenai isu Pas Sementara Sabah (PSS) yang menguasai kempen Barisan terhadap Warisan yang diwakili calon Datuk Karim Bujang, Rahezzal berkata, mereka perlu melihat sama ada kerajaan negeri dan persekutuan akan menangguhkan atau menggantung PSS.

“Adakah kerajaan menangguhkan pelaksanaan PSS? Ini sekali lagi bergantung kepada sama ada pengundi sebenarnya terpengaruh oleh PSS atau isu-isu lain?

“Cara terbaik untuk mengetahui ini adalah dengan membandingkan data pilihan raya sebelum ini di kawasan Kadazandusun kerana ramai yang percaya bahawa isu itu lebih banyak memberi kesan di kalangan Kadazandusun berbanding kawasan bumiputera Islam,” katanya merujuk kepada pengundi Kimanis yang terdiri daripada kira-kira 20,000 orang etnik Brunei dan kira-kira 20,000 umat Islam bumiputera.

Rahezzal berkata bahawa kebanyakan orang percaya PSS adalah salah satu isu utama yang mempengaruhi pengundi tetapi terdapat beberapa petunjuk bahawa terdapat isu-isu lain yang mempengaruhi pengundi.

“Kedua-dua Warisan dan Barisan perlu berhati-hati dalam menilai keputusan ini dan tidak hanya fokus pada PSS sebagai penentu utama,” katanya.

Tan Sri Rahim Thamby Chik, yang sebelum ini berasal dari Umno tetapi telah menyertai Bersatu, berkata perubahan tektonik dalam landskap politik Malaysia mungkin tidak dapat dielakkan, memandangkan pilihan raya kecil Tanjung Piai dan Kimanis mencerminkan kekecewaan terhadap Pakatan.

Pakatan, katanya, telah menjadi liabiliti politik kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Pakatan Harapan bukan lagi aset yang boleh digunakan untuk memenuhi aspirasi rakyat yang mengundi untuk perubahan dan untuk menikmati kehidupan yang lebih baik.

“Dr Mahathir memerlukan gabungan yang lebih sihat dan stabil untuk memastikan aspirasi dan jangkaan rakyat dapat dipenuhi,” katanya ketika diminta mengulas lanjut mengenai kenyataan yang disiarkan di Facebooknya.

Beliau berkata pakatan yang sihat yang tidak mempunyai perjuangan kuasa dalaman dan permainan politik yang kotor amat diperlukan, sambil menambah bahawa Pakatan telah menerima padah kerana tingkah laku tersebut.

Penganalisis politik Prof Dr Sivamurugan Pandian berkata bahawa keputusan di Kimanis adalah tanda bahawa Umno masih mempunyai kekuatan kukuh dan penyokong setia mereka di kawasan itu.

“Kedua-dua pihak mengemukakan calon dan jentera yang baik, tetapi hasilnya menunjukkan bahawa Pakatan harus menilai semula kedudukan dan strategi kempennya di Sabah.

“Saya fikir Warisan harus menumpukan perhatian kepada apa yang mereka boleh lakukan untuk negeri ini, dan bukannya menumpukan kepada kesilapan kerajaan terdahulu,” katanya.

Pensyarah sains sosial Universiti Sains Malaysia berkata dalam kempen pilihan raya kecil Kimanis, Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal memberi tumpuan kepada menyalahkan kerajaan sebelum ini.

Sivamurugan berkata walaupun Warisan memegang negeri dan mempunyai hubungan baik dengan Pakatan, parti itu gagal meyakinkan para pengundi untuk menyokong kerajaan pemerintah.

“Walaupun ramai yang meninggalkan Umno di Sabah, parti itu berjaya mengekalkan sokongan dan asasnya di kawasan itu,” katanya.

Sivamurugan juga berkata Warisan sepatutnya mempunyai hubungan yang lebih baik dengan Bersatu, untuk mencapai sokongan yang lebih baik pada masa akan datang.

“Pakatan akan berada dalam tekanan selepas kalah dalam pilihan raya itu, kerana kesannya adalah bahawa parti itu kehilangan momentum, kepercayaan dan keyakinan rakyat,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close