AntarabangsaIsu Semasa

Pelabur Antarabangsa Bantu Indonesia Bangunkan Ibu Negara Baharu

Sekurang-kurangnya lima pelabur asing telah menyatakan minat mereka untuk membangunkan ibu kota Indonesia yang baru di Kalimantan Timur, kata seorang menteri, ketika pemerintah negara mencari penglibatan sektor swasta yang lebih besar dalam membiayai pelan penempatan semula itu.

Menteri Perancangan Pembangunan Negara, Soeharso Monoarfa berkata prospek pelabur adalah dari Emiriah Arab Bersatu (UAE), Amerika Syarikat (AS), United Kingdom (UK), Jepun dan Jerman.

“Setiap pelabur telah menawarkan kapasiti dan teknologi masing-masing. Konglomerat Jepun misalnya, SoftBank ingin menyediakan kenderaan autonomi,” kata Soeharso di Pejabat Presiden.

Dalam satu mesyuarat minggu lalu dengan Jokowi, ketua pegawai eksekutif SoftBank, Masayoshi Son menyatakan minat untuk mengambil bahagian dalam pembangunan ibu negara baru Indonesia yang belum dinamakan dan membawa teknologi terkini dan “banyak kecerdasan buatan” ke bandar pintar baru itu.

Presiden Joko ‘Jokowi’ Widodo berkata beliau mahu pengangkutan awam dan swasta di ibu kota baru menjadi yang pertama di dunia yang hanya menggunakan kenderaan autonomi dan elektrik (EV).

“Pengangkutan utama akan menjadi autonomi. Kereta persendirian juga akan menjadi autonomi atau elektrik,” kata Jokowi dalam satu kenyataan.

Semasa lawatan baru-baru ini ke UAE, Jokowi menjemput Putera Mahkota Sheikh Mohammad Zayed Al Nahyan untuk menyertai lembaga penasihat projek relokasi itu.

Menteri Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan, Luhut Binsar Pandjaitan yang mengiringi Jokowi dalam lawatan itu, berkata pada 14 JanUARI bahawa bekas perdana menteri UK, Tony Blair dan Ketua Pegawai Eksekutif SoftBank Group Masayoshi Son juga dijangka menyertai lembaga penasihat, seperti yang dipetik oleh kompas.com.

Kehadiran tokoh-tokoh terkenal di peringkat antarabangsa pada jawatankuasadijangka menarik lebih banyak pelaburan asing untuk membangunkan ibu kota baru, kata Soeharso.

Lawatan Jokowi ke UAE juga membawa Indonesia lebih dekat untuk menubuhkan dana kekayaan negara sendiri (SWF), sebuah rancangan yang mana UAE, SoftBank dan Perbadanan Pembangunan Kewangan Antarabangsa (IDFC) Amerika Syarikat telah menyatakan sokongan.

Soeharso menambah bahawa SWF boleh menyediakan modal kewangan untuk projek relokasi serta projek infrastruktur lain.

Kerajaan mengumumkan pada bulan Ogos 2019 bahawa ibu negara Indonesia akan dipindahkan ke daerah seluas 256.000 hektar di kawasan Penajam Paser Utara dan Kutai Kartanegara di Kalimantan Timur untuk meringankan beban dari Jakarta dan menyebarkan pembangunan dengan lebih adil di seluruh negara.

Kementerian Kerja Raya dan Perumahan menyediakan infrastruktur asas di ibu negara baru, terutamanya istana presiden baru dan bangunan kerajaan lain di kawasan pusat bandar seluas 5,600 hektar.

Kerajaan akan mengundang sektor swasta untuk membantu membangun infrastruktur bukan awam melalui perkongsian awam-swasta (PPP) atau pelaburan langsung, kata Jokowi dalam satu mesyuarat Kabinet.

Presiden menjangkakan ini akan mengurangkan kos pemindahan terbabit yang dianggarkan menelan belanja sekitar Rp100 triliun (US$ 7.29 juta).

Anggaran Jokowi jauh lebih rendah daripada jangkaan awal sebanyak Rp466 triliun.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close