AntarabangsaIsu Semasa

Negara Semakin Tenggelam, Maldives Perlukan Bantuan

Maldives, negara kepulauan tropika yang terkenal dengan pantai yang indah, mungkin kehilangan seluruh pulau kecuali jika dapat mengakses pembiayaan untuk melawan kesan perubahan iklim.

Bekas presiden negara itu, Mohamed Nasheed, pernah mengadakan mesyuarat kabinet di bawah air untuk menarik perhatian masyarakat terhadap isu penenggelaman pulau dan pemanasan global sedekad yang lalu.

Namun, Maldives yang terkenal dengan percutian mewah, telah berdepan masalah dalam mencari wang untuk membina infrastruktur kritikal seperti tembok laut.

“Bagi negara kecil, ia tidak mudah,” kata Menteri Luar Negeri Abdulla Shahid kepada Reuters di New Delhi. “Pada saat pembiayaan diperoleh, kami mungkin berada di bawah air.”

Dalam rundingan iklim U.N di Madrid pada bulan Disember, Maldives dan negara-negara yang terdedah yang lain menggesa langkah pembiayaan baru untuk membantu mereka menghadapi bencana dan kerosakan jangka panjang yang dikaitkan dengan perubahan iklim, namun gagal.

Shahid berharap perbincangan seterusnya yang akan diadakan di Glasgow pada November ini akan menghasilkan keputusan yang lebih baik.

Salah satu negara paling rendah di dunia, lebih daripada 80% daripada tanah Maldives adalah kurang dari satu meter di atas paras laut, menjadikan penduduknya sekitar 530,000 orang sangat terdedah kepada ribut, laut bergelora dan cuaca yang teruk.

Pada tahun 2004, tsunami Lautan Hindi menjejaskan negara majoriti Muslim itu, menyebabkan kerugian kewangan sekitar $470 juta, 62% daripada KDNK dan memusnahkan pelbagai infrastruktur termasuk satu-satunya lapangan terbang antarabangsa yang ditutup selama beberapa hari.

Image result for maldives

‘KAMI PERLUKAN DANA’

Dua industri utama negara, pelancongan dan memancing sangat bergantung kepada sumber pantai, dan kebanyakan penempatan dan infrastruktur kritikal tertumpu di sepanjang pantai.

Pada tahun 2014, lebih daripada 100 kepulauan yang tidak didiami di Maldives telah dilaporkan terhakis dan sekitar 30 daripadanya berada pada tahap kritikal.

Maldives membelanjakan kira-kira $10 juta setiap tahun untuk kerja-kerja perlindungan pantai, tetapi memerlukan sehingga $8.8 bilion secara keseluruhan untuk melindungi semua pulau yang didiami, menurut anggaran tahun 2016 oleh Kementerian Alam Sekitar.

“Untuk melindungi pulau-pulau, kita perlu mula membina tembok laut,” kata Shahid. “Ia mahal, tetapi kami memerlukannya, kami tidak boleh menunggu sehingga semua pulau tenggelam.”

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah berusaha untuk membantu negara-negara membangun, yang dikenali sebagai Dana Iklim Hijau, yang telah meluluskan dana hampir $24 juta kepada Maldives, menurut laman webnya.

Sesetengah negara individu juga menawarkan bantuan, termasuk Jepun yang menyumbang kepada tembok laut di sekeliling Maldives. Shahid tidak menyatakan di mana kerajaannya akan mencari dana.

Bagaimanapun, Menteri Alam Sekitar Hussain Rasheed Hassan berkata baru-baru ini negaranya perlu beralih kepada bank sekiranya pembiayaan masih tidak mencukupi.

“Negara kecil seperti Maldives terpaksa menanggung kesan dari pencemaran negara-negara besar. Mungkin kami perlu mengemis kepada negara-negara itu untuk memberikan kami wang. Adakah itu adil?” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close