MalaysiaPolitik

Adakah Sejarah Tanjung Piai Akan Berulang di Kimanis?

Sekiranya anda menjangkakan keputusan majoriti 15,000 dalam pilihan raya kecil Parlimen Tanjung Piai berlaku di Kimanis pada 18 Januari ini, anda mungkin silap. Pilihan raya kecil ini akan berbeza. Ini adalah politik Sabah. Dinamiknya berbeza dari Semenanjung Malaysia.

Kimanis adalah perlawanan antara Datuk Karim Bujang (Pakatan Harapan dan Parti Warisan Sabah) dan Datuk Mohamad Alamin (Umno Barisan Nasional).

Kimanis berada kira-kira 60km dari Kota Kinabalu, terletak di kaki bukit timur Crocker Range dan Laut China Selatan. Terdapat 29,664 pengundi di kerusi itu dengan kira-kira 20,000 bumiputera Muslim yang kebanyakannya Melayu Brunei, dan kira-kira 8,000 Kadazandusun dengan kurang daripada 1,000 orang Cina dan lain-lain.

Dalam pilihan raya kecil Tanjung Piai di Johor, pengundi Muslim menyokong calon BN Datuk Seri Wee Jeck Seng dari MCA. Walau bagaimanapun, jangan mengharapkan ini berulang di Kimanis kerana Muslim di Kimanis berbeza dari orang-orang di Tanjung Piai.

Pertama, mereka kebanyakannya Melayu Brunei. Kedua, seperti kebanyakan rakyat Sabah, mereka tidak hidup dalam perkauman. Ramai yang mempunyai ahli keluarga dari pelbagai agama dan kaum. Sebagai contoh, Mohamad dari calon Umno mempunyai ayah dari keturunan Kadazandusun dan ibunya ialah Melayu Brunei.

Pensyarah dan penganalisis politik Universiti Malaysia Sabah Dr Zaini Othman menjelaskan, suasana sosio-politik demografi umat Islam di kedua-dua kawasan itu sangat berbeza.

“Unsur-unsur tradisional serta hubungan keluarga dan ketuanan, masih mempunyai pengaruh yang kuat dalam menentukan tingkah laku politik majoriti pengundi Islam di Kimanis. Melihat keadaan sekarang selepas hampir dua minggu kempen, nampaknya elemen tersebut mempunyai ‘pengaruh yang lebih besar’ terhadap keputusan undi mereka,” katanya.

Di Tanjung Piai, majoriti pengundi Cina menolak Pakatan di kotak undi. Adakah masyarakat Cina di Kimanis mengikut jejak anti-kerajaan penduduk Tanjung Piai?

“Penetapan demografi sosial pengundi Cina di Kimanis kira-kira 6%, jauh berbeza dengan pengundi Cina di Tanjung Piai.

“Majoriti mereka adalah peniaga dan penjaja, kehidupan dan aktiviti harian mereka sangat dalam hubungan simbiotik dan saling bergantung dengan pengundi lain di Kimanis. Jadi pemikiran mereka akan sangat berbeza dari Tanjung Piai,” jelas Zaini.

Ketua penyelidikan Institut Kajian Strategik dan Penyelidikan Dasar (Insap) Dr Choong Pui Yee menyatakan bahawa di Tanjung Piai, kedua-dua pemilih Islam dan bukan Islam pada umumnya marah kepada Pakatan dan telah memilih untuk mengundi BN. Ia merupakan undi protes kolektif.

“Dalam kes Kimanis, sukar untuk diberitahu kerana dinamik tempatan berbeza. Ia tidak adil untuk membandingkan Kimanis dan Tanjung Piai.

“Masalah tempatan di Kimanis berbeza dengan Tanjung Piai. Di Kimanis, pertempuran pilihan raya dipengaruhi oleh isu PSS (Pas Sementara Sabah untuk pendatang tanpa izin) dan keperibadian calon yang bertanding. “

Choong juga menyatakan bahawa Wee mempunyai kelebihan di Tanjung Piai kerana beliau adalah wajah yang tidak asing sedangkan di Kimanis, Ahli Parlimen, Datuk Seri Anifah Aman, tidak mempertahankan kerusinya jadi Mohamad Alamin mungkin tidak mempunyai faktor peribadi yang kuat seperti Anifah.

Anifah adalah Ahli Parlimen Kimanis sejak tahun 2004. Sebelum itu, beliau adalah Ahli Parlimen Beaufort yang terdiri daripada bahagian kawasan Kimanis dari 1999 hingga 2004. Kerusi Kimanis diisytiharkan kosong selepas Mahkamah Persekutuan, pada 2 Disember, mengekalkan keputusan Mahkamah Pilihan Raya yang membatalkan kemenangan 156 majoriti Anifah dalam PRU14 pada tahun 2018.

Dalam satu langkah yang strategik, Anifah tidak mempertahankan kerusi yang dipegang ketika menjadi ahli Umno. Anifah keluar dari Umno pada September 2018, menumpukan kepada penubuhan sebuah parti yang berpangkalan di Sabah. Bagaimanapun, beliau menyokong Umno pada pilihan raya kecil itu.

PSS adalah isu Sabah yang unik. Pembangkang menuduh kerajaan Sabah menggunakan PSS untuk menyelesaikan masalah pendatang tanpa izin. Warisan telah menafikan tuduhan itu.

Persepsi sesetengah rakyat Sabah sebelum PRU14 bahawa Warisan adalah yang pro-pendatang telah berterusan sehingga kini. Parti pembangkang terus mendakwa bahawa Warisan adalah parti pro-pendatang dari Filipina kerana Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berasal dari Semporna di mana banyak orang Suluk tinggal.

Ketua Menteri Sabah telah membidas kenyataan timbalan presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan yang mengatakan bahawa pilihan raya kecil Kimanis adalah perlawanan antara “rakyat Malaysia dan rakyat Filipina”.

“Ia adalah sinis untuk mengatakan saya orang Filipina. Saya orang Sabah dan seorang rakyat Malaysia. Bagaimanakah saya boleh menjadi Timbalan Menteri Pertahanan pada masa lalu? Jangan sesekali mempersoalkan latar belakang saya,” Shafie dilaporkan berkata.

Warisan juga menyerang Umno, mendakwa bahawa ia adalah parti yang bertanggungjawab untuk kemasukan pendatang tanpa izin di negeri Sabah.

Umno sedang menggunakan isu PSS dalam kempen Kimanis. Ia mengatakan bahawa undi untuk Barisan adalah undi penentangan terhadap PSS dan undi untuk Warisan adalah undi untuk persetujuan terhadap PSS.

“PSS adalah isu yang sangat penting di kalangan pengundi KDM (Kadazan Dusun Murut), manakala perkembangan dan kesejahteraan sosial adalah tumpuan dan isu di kalangan majoriti pengundi Kimanis. Daripada kedua-duanya, perkembangan dan kesejahteraan sosial setakat ini sangat penting dalam setiap kempen politik Warisan dan Barian,” kata Zaini, penganalisis politik.

Penyelidik politik Choong mengatakan isu utama dalam pilihan raya kecil itu ialah PSS, pembangunan ekonomi tempatan dan peluang pekerjaan.

Pasca PRU14, Sabah bukan lagi deposit tetap Umno yang sering memenangi semua kerusi yang dipertandingkan di negeri ini. Tetapi pada pilihan raya umum 2018, Umno hanya memenangi tujuh daripada 14 kerusi parlimen yang dipertandingkan. Dan semua Ahli Parlimen Umno di Sabah kecuali Datuk Seri Bung Moktar Radin Kinabatangan (sekarang ketua Umno Sabah) telah menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Ini menjadikan politik Sabah sukar diramal. Terdapat sekurang-kurangnya empat parti yang memfokuskan undi Muslim di Sabah iaitu Warisan, Umno, Bersatu dan mungkin parti Anifah yang belum dilancarkan.

Pilihan raya kecil akan menunjukkan sama ada umat Islam Sabah memihak kepada Warisan atau Umno.

Ia juga akan menjadi sejenis referendum kepada kerajaan negeri Warisan/Pakatan / Upko. Jika Warisan tewas, Kimanis adalah Tanjung Piai untuk kerajaan negeri Sabah.

Show More

Related Articles

Back to top button