Isu SemasaTempatan

Penularan Wabak Influenza: Sudah Tiba Masa Wajibkan Vaksin

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengisytiharkan 2020 dan seterusnya sebagai dekad untuk penghapusan penyakit.

Maksudnya, kiraan telah bermula untuk mencapai sasaran penghapusan penyakit seperti yang digariskan dalam Agenda Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu 2030 untuk Pembangunan Mapan.

Ia termasuk membuang penyakit baru seperti AIDS, tuberkulosis, leptospirosis dan chikungunya, sebagai ancaman kesihatan awam dan mencapai perlindungan kesihatan sejagat menjelang 2030.

Walau bagaimanapun, insiden penyakit yang baru dan berjangkit adalah lebih kerap muncul di beberapa negara kebelakangan ini.

Wabak pneumonia yang dilaporkan di Wuhan, China, misalnya, disebabkan oleh korona atau virus selesema baru.

Berpuluh-puluh orang telah jatuh sakit dan ada yang dalam keadaan kritikal, tetapi tiada kematian lagi dilaporkan. Gejala termasuk demam tinggi, kesukaran bernafas dan kecederaan paru-paru, kata suruhanjaya kesihatan Wuhan.

Malaysia juga tidak terselamat di mana kira-kira 120 kes Influenza A, dengan satu kematian, telah dilaporkan di Pulau Pinang, Selangor, Pahang dan Negeri Sembilan sejak permulaan tahun 2020.

Pada 8 Disember, Malaysia menyaksikan kes polio pertama dalam tempoh hampir tiga dekad. Dan pada 2017, Kementerian Kesihatan mendedahkan terdapat kira-kira 25,000 kes batuk kering dengan lebih daripada 1,900 kematian.

Loceng amaran harus mulai berdering sekarang. Forum Ekonomi Dunia melaporkan bahawa penyakit baru mungkin akan menyebabkan wabak utama. WHO juga mengakui bahawa satu lagi pandemik influenza tidak dapat dielakkan, walaupun kerangka masa tidak diketahui.

Walau bagaimanapun, WHO telah mengenal pasti lapan penyakit yang mungkin menyebabkan wabak teruk, di antaranya Ebola, SARS (sindrom pernafasan akut yang teruk), Nipah dan chikungunya.

Pandemik selesema terburuk adalah antara 1918 dan 1920, yang dikenali sebagai selesema Sepanyol yang disebabkan oleh virus H1N1, yang menjangkiti 500 juta orang dan membunuh 40 juta di seluruh dunia.

Wabak di Wuhan pastinya mengingatkan kepada penularan SARS pada awal tahun 2000an. SARS, yang pertama ditemui di China pada tahun 2003, telah merebak ke dua belas negara dan membunuh 774 orang dan menjangkiti lebih daripada 8,000.

Para saintis telah mengenal pasti penghijrahan bandar, peningkatan penduduk, lebih banyak perjalanan udara antarabangsa dan perubahan iklim sebagai antara sebab untuk wabak penyakit baru. Hakikatnya, kesihatan global telah menjadi cabaran antarabangsa.

Wabak di mana-mana tempat harus dilihat sebagai ancaman kepada semua negara, terutama yang menjadi destinasi pelancongan yang popular.

Bagi Malaysia, ini penting, terutamanya dengan Tahun Melawat Malaysia 2020. Dengan pengecualian visa untuk India dan pelancong China berkuatkuasa, kira-kira 30 juta pengunjung dijangka tiba di sini.

Bayangkan keadaan yang teruk jika pengunjung menularkan selesema semasa lawatannya dan bagaimana virus itu dapat tersebar jika pihak berkuasa kesihatan gagal untuk mengesan dan mengekangnya.

Pihak berkuasa kesihatan dilihat telah mengambil langkah-langkah untuk melindungi negara kita daripada virus asing.

Pengimbas terma telah dipasang di lapangan terbang antarabangsa dan tempat masuk lain untuk memastikan pengunjung menjalani pemeriksaan kesihatan. Zon kuarantin juga telah diwujudkan.

Tetapi lebih banyak langkah persediaan boleh dilakukan. Ini termasuk dasar kesihatan negara yang perlu mewajibkan suntikan vaksin untuk penyakit berjangkit termasuk virus selesema, dan menyediakan vaksin influenza di hospital dan klinik.

Suntikan vaksin tahunan adalah langkah yang paling penting untuk mencegah jangkitan influenza bermusim, menurut laman web Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, yang juga mengesyorkan bahawa “semua orang yang berumur enam bulan ke atas diberikan vaksin” terhadap virus selesema.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close