AntarabangsaIsu Semasa

Bagaimana Nadiem Makarim Boleh Mengubah Pendidikan Luar Bandar Indonesia

Satu kejutan besar dalam pemerintahan Presiden Joko “Jokowi” Widodo dalam penggal kedua ialah pelantikan beberapa menteri belia dalam Kabinet barunya.

Antaranya, Menteri Pendidikan dan Kebudayaan, Nadiem Makarim yang tidak dapat dinafikan sebagai contoh utama untuk generasi milenium Indonesia. Beliau muda, sumber inspirasi, pintar dan tentunya sangat berjaya dengan perusahaan Gojek.

Walau bagaimanapun, Nadiem dilahirkan dalam keluarga yang kaya di Singapura, pergi ke sekolah antarabangsa yang berkualiti tinggi, memasuki universiti bertaraf dunia di Barat dan menguasai bahasa Inggeris yang sempurna.

Kisah hidupnya akan sangat berbeza jika Nadiem ditakdirkan untuk membesar di sebuah keluarga luar bandar yang miskin seperti yang dipelajari baru-baru ini oleh Institut Smeru. Smeru mendapati bahawa kanak-kanak yang dilahirkan dalam kemiskinan berkemungkinan kekal miskin dan tidak berjaya sebagai orang dewasa.

Orang-orang seperti Nadiem tidak dapat digantikan oleh teknologi digital. Menyedari ini, Nadiem kelihatan bertekad untuk meningkatkan kualiti bangsa Indonesia melalui perubahan radikal dalam sektor pendidikan.

Dalam satu mesyuarat penyelarasan, Nadiem membentangkan fokus utama beliau sebagai menteri baru: keberkesanan pelajar, struktur institusi, revolusi mental Jokowi dan pembangunan teknologi. Nadiem juga menggesa para guru untuk merevolusikan cara mereka mendidik.

Nadiem perlu mengembangkan fokusnya untuk merangkumi peningkatan kualiti pendidikan di kampung untuk memecahkan kitaran kemiskinan di kalangan penduduk kampung dan jurang yang semakin luas antara golongan kaya dan miskin.

Masalah ini menjejaskan prestasi pelajar, kerana banyak keluarga tidak mampu membeli makanan berkhasiat atau mendapat pendidikan yang berkualiti. Penyelidikan menunjukkan bahawa keadaan zaman kanak-kanak dan pendapatan ibu bapa sangat mempengaruhi kejayaan pelajar. Kelemahan ekonomi yang dihadapi oleh pelajar kampung telah menyaksikan mereka jauh di belakang rakan-rakan mereka di bandar.

Kelemahan prestasi pelajar di luar bandar bukan disebabkan oleh kekurangan bakat tetapi kekurangan kualiti dari institusi pendidikan, mencerminkan ketidaksamaan jangka panjang dalam pendidikan Indonesia.

Orang kaya boleh mencari alternatif lain, seperti menghadiri sekolah swasta, mendaftar kursus berbayar atau belajar di universiti terkemuka di Amerika Syarikat atau Eropah. Inilah yang terjadi kepada Nadiem dan majoriti milenium yang dilantik oleh Jokowi, yang kebanyakannya adalah graduan universiti asing dari keluarga berada.

Sebaliknya pelajar luar bandar yang kurang bernasib baik tidak mempunyai pilihan tetapi untuk menampung apa sahaja yang diberikan oleh kerajaan.

Pemerintah daerah yang mengambil berat perihal pendidikan dan mempunyai dana yang mencukupi, akan menghasilkan individu seperti Billy Mambrasar. Billy adalah contoh dalam pasukan milenium Jokowi yang menuntut di Institut Teknologi Bandung yang ditaja oleh kerajaan Papua.

Satu-satunya cara untuk kebanyakan pelajar mendapat ijazah adalah melalui institusi pengajian tinggi tempatan yang berkualiti rendah. Universiti-universiti utama biasanya mahal, kerana kebanyakannya adalah milik swasta, dan jurusan yang ditawarkan sangat terhad. Juga, kampus tempatan tidak mempunyai skim bantuan kerajaan untuk pelajar kurang bernasib baik, seperti Yuran Tuisyen Tunggal (UKT), yuran tuisyen universiti bersubsidi.

Sebagai akibatnya, pelajar miskin luar bandar dari awal perjalanan pendidikan mereka mendapati diri mereka tidak sesuai untuk pelbagai program yang ditaja kerajaan. Mereka tidak dapat bersaing untuk mendapatkan biasiswa luar negara, kerana kebanyakan penyedia geran memerlukan penguasaan bahasa Inggeris yang tinggi serta pencapaian akademik yang luar biasa. Biasiswa afirmatif juga masih memerlukan bukti penguasaan Bahasa Inggeris.

Beberapa polisi boleh dipertimbangkan oleh Nadiem untuk memperbaiki keadaan ini. Pertama, menteri perlu menghantar guru-guru dan pensyarah yang lebih berkelayakan ke sekolah kampung dan universiti tempatan. Sekiranya mungkin, dapatkan penduduk tempatan yang berbakat dan mempunyai akademik yang luar biasa untuk jawatan itu.

Kedua, meningkatkan infrastruktur sekolah dan universiti termasuk akses internet yang baik. Guru dan pensyarah boleh menggunakan internet untuk membolehkan pelajar mendaftar dalam kelas dalam talian percuma yang ditawarkan oleh universiti terkemuka.

Ketiga, membina universiti-universiti negeri di daerah kecil dan menerapkan skema UKT ke universiti swasta untuk memungkinkan para pelajar tempatan mengakses pendidikan yang berkualiti dan berpatutan serta dekat dengan rumah.

Akhir sekali, masukkan Bahasa Inggeris dalam kurikulum sekolah rendah. Indonesia sebagai negara Asia Tenggara terbesar tidak menjadikan bahasa Inggeris sebagai subjek di sekolah rendah walaupun penting untuk kejayaan akademik dan profesional. Di samping itu, dasar ini memberi peluang kepada pelajar kampung untuk mempelajari bahasa Inggeris secara percuma.

Adalah penting bagi Nadiem untuk menyelesaikan masalah ketidaksamaan pendidikan Indonesia agar pelajar luar bandar yang kurang bernasib baik dapat mengikut jejaknya pada masa depan kelak.

* Muhammad Beni Saputra |Pensyarah|Universitas Islam Negeri Sultan Thaha Saifuddin Jambi

Show More

Related Articles

Back to top button