MalaysiaPolitik

Perlawanan Satu Lawan Satu, Siapa Yang Bakal Menawan Kimanis

Satu pilihan raya kecil akan berlangsung di kawasan Parlimen di pantai barat negara yang terletak kira-kira 50km di selatan Kota Kinabalu.

Ia merupakan pertarungan satu lawan satu antara veteran Datuk Karim Bujang dari Parti Warisan Sabah (Warisan) dan bekas anak didiknya, Datuk Mohamad Alamin dari Umno Sabah.

Pencalonan mereka difailkan pada 4 Januari lalu dan dengan tidak ada saingan dari parti lain, konstituen mesti memilih antara kedua-dua calon untuk mewakili mereka selama tiga tahun lagi di Parlimen.

Image result for calon warisan kimanis
Calon Warisan, Datuk Karim Bujang

Karim, seorang ahli politik veteran berusia 66 tahun, berkempen untuk meyakinkan orang ramai bahawa beliau masih mempunyai apa yang diperlukan untuk memimpin kawasan itu.

Warisan adalah parti pemerintah di Sabah, bersama dengan rakan-rakan gabungannya di Pakatan Harapan (PH) dan Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun United (Upko).

PH terdiri daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia, DAP, PKR dan Parti Amanah Negara.

Presiden Warisan dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata sudah tiba masa BN diganti di Kimanis, yang merupakan kubu kuat BN.

“Cukuplah sampai di sini. Kami tidak akan berpuas hati atau terlalu bangga, tetapi kami akan membawa perubahan kepada rakyat, “katanya.

Kimanis adalah pilihan raya kecil kedua di Sabah sejak pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

Mei lepas, DAP mengekalkan kerusi Sandakan apabila Vivian Wong memenangi pilihan raya kecil untuk menggantikan ayahnya, Datuk Stephen Wong.

Persaingan di Kimanis akan menguji lagi kemampuan Warisan untuk bekerja dengan gabungan sekutu (PH) yang pernah menjadi pihak lawan sesama parti.

Related image
Calon BN, Datuk Mohamad Alamin

Kempen BN akan memberi fokus pada rekod prestasi terdahulu di kawasan itu, selain meningkatkan dakwaan sikap tidak konsisten oleh kerajaan sekarang, baik di peringkat negeri dan persekutuan.

Mohamad berkata kecacatan kerajaan dalam menyampaikan janji-janjinya adalah jelas dan beliau mensasarkan untuk menonjolkan kelemahan-kelemahan tersebut.

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang turut hadir di Kimanis sebelum hari penamaan calon untuk menyokong BN, berkata Lebuhraya Pan Borneo dan Permit Sementara Sabah (PSS) adalah isu utama, dan orang ramai memantau kerajaan mengenai isu-isu ini, katanya ketika melawat Membakut.

Ketua Penerangan Parti Bersatu Sabah Datuk Joniston Bangkuai berkata banyak yang menyuarakan kebimbangan mengenai cadangan PSS, yang akan memberi pengiktirafan kepada pendatang tanpa izin di negeri ini.

“Ramai yang menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap pihak-pihak seperti Upko, yang dulu bersuara mengenai isu-isu mengenai pendatang, tetapi kini menyokong proposal PSS.”

Tetapi Setiausaha Upko Nelson Angang berkata sejak pengumuman dibuat oleh Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin, kedudukan parti mengenai cadangan itu tetap konsisten.

“Harus ada pertalian terbuka antara pemerintah dan pihak berkepentingan untuk menangani kebimbangan sebelum cadangan itu dapat dipertimbangkan untuk dilaksanakan,” katanya.

Pilihan raya kecil Kimanis diadakan selepas Mahkamah Pilihan Raya membatalkan kemenangan bekas anggota parlimen Datuk Seri Anifah Aman pada 16 Ogos tahun lepas selepas Karim mengajukan petisyen terhadap keputusan itu.

Anifah, seorang menteri dalam pentadbiran BN, telah menerima 11,942 undi untuk menang dengan majoriti 156 undi berbanding Karim ketika itu.

PRK Kimanis akan diadakan pada 18 Januari dan tarikh mengundi awal ialah pada 14 Januari 2020.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close