AntarabangsaIsu Semasa

Pesawat PS752: Korban Konflik Misil Iran-AS

Apabila jet penumpang Boeing terhempas di Iran pada 8 Januari, spekulasi tersebar bahawa penjelasan yang munasabah adalah ia telah ditembak jatuh oleh Iran.

Kemalangan penerbangan Ukraine International Airlines (UIA) berlaku beberapa jam selepas Tehran melancarkan peluru berpandu ke pangkalan tentera Amerika di Iraq sebagai serangan balas untuk pembunuhan komander Qassem Soleimani dalam serangan udara AS.

Sejurus kejadian, teori mengatakan bahawa sistem pertahanan udara Tehran, dengan amaran yang tinggi untuk serangan balas dari AS, mungkin telah diaktifkan secara tidak sengaja.

Pemimpin Barat memetik perisikan yang menunjuk kepada serangan tidak sengaja oleh Iran. Imej video yang disahkan kemudiannya muncul menunjukkan peluru berpandu terkena pesawat.

Dari hari Rabu hingga Jumaat, pegawai Iran berulang kali menegaskan bahawa pesawat itu tidak ditembak jatuh. Pada awal hari Sabtu bagaimanapun, republik Islam itu mengakui bahawa pesawat itu telah dilanda peluru berpandu jarak dekat dengan apa yang dikatakan oleh Presiden Hassan Rouhani sebagai “kesilapan besar.”

Boeing 737-800NG untuk penerbangan UIA PS752 antara Tehran dan Kiev berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Imam Khomeini pada 6.12 pagi waktu tempatan.

Walaupun tidak ada mesej amaran dari juruterbang, pesawat itu berpatah ke lapangan terbang sebelum terhempas pada jam 6.18 pagi, kata Organisasi Penerbangan Awam Iran. Pesawat itu terhempas berhampiran Sabashahr di pinggir Tehran.

Terdapat 10 pesawat berlepas dari Lapangan Terbang Tehran hari itu sebelum penerbangan PS752, menurut laman pemantauan Penerbangan Radar 24. Yang menimbulkan persoalan mengapa trafik udara tidak dihentikan memandangkan keadaan genting.

Kesemua 176 orangpenumpang  dalam penerbangan PS752 yang kebanyakannya warga Iran dan Kanada, termasuk beberapa warga Ukrain, Afghanistan, England dan Sweden, terbunuh.

Perdana Menteri Justin Trudeau adalah pemimpin pertama yang menyatakan secara terbuka bahawa Iran bertanggungjawab terhadap serangan itu. Beliau berkata Kanada mempunyai perisikan dari pelbagai sumber “termasuk sekutu kita dan kepakaran sendiri” yang menunjukkan “pesawat itu ditembak jatuh oleh peluru berpandu dari Iran.”

“Ini mungkin tidak disengajakan,” tambah Trudeau.

Kenyataan beliau disokong oleh pemimpin Barat yang lain termasuk Perdana Menteri Belanda Mark Rutte, ketua NATO Jens Stoltenberg dan Perdana Menteri Britain Boris Johnson.

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, awalnya berkata beliau mempunyai “kecurigaan” kerana “seseorang mungkin membuat kesilapan”, dan Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo berkata, Amerika Syarikat percaya ia “mungkin” peluru berpandu Iran.

The New York Times juga mengatakan ia telah mengesahkan video yang menunjukkan peluru berpandu yang menembak pesawat pada waktu malam itu di Parand, barat lapangan terbang.

Selama tiga hari, pegawai Iran menafikan dakwaan bahawa salah satu peluru berpandu negaranya telah menjatuhkan pesawat malang itu.

Ketua Penerbangan Awam negara, Ali Abedzadeh berkata, “satu perkara yang pasti, kapal terbang ini tidak ditembak oleh peluru berpandu”, dengan alasan ia akan meletup dengan segera jika dilanggar peluru berpandu.

Pakar mempersoalkan dakwaan itu, dengan alasan bahawa peluru berpandu itu meletup sebelum bersentuhan dengan sasaran.

Dalam satu pengumuman pada hari Sabtu yang mengejutkan ramai pakar, Iran mengakui ia secara “tidak sengaja” telah menembak pesawat itu selepas pengendali peluru berpandu tersilap pesawat dengan misil.

Tehran berkata sistemnya telah berwaspada terhadap serangan balas Amerika selepas Iran menyerang pangkalan tentera AS di Iran.

“Dia mempunyai masa 10 saat untuk memutuskan,” kata komander angkasawan Iran, Brigadier General Amirali Hajizadeh, mengenai pengendali yang menegaskan “bertindak sendirian.”

“Dia boleh membuat keputusan untuk menyerang atau tidak menyerang dan dalam keadaan seperti itu dia mengambil keputusan yang salah.”

Rouhani menyebutnya sebagai “kesilapan yang tidak boleh diterima”, bersumpah bahawa pampasan akan dibayar kepada keluarga sementara mereka yang bertanggungjawab akan didakwa.

Imej yang tidak disahkan yang dipaparkan di media sosial menunjukkan sisa misil Tor M-1 buatan Rusia tetapi Tehran masih belum memberi butiran mengenai jenis senjata yang digunakan.

Tehran menerima 29 sistem pertahanan sedemikian dari Moscow di bawah kontrak bernilai AS$700 juta yang ditandatangani pada tahun 2005, perjanjian yang menyebabkan kegelisahan di Barat.

Walaupun Tehran menafikan kesilapannya selama tiga hari, ramai yang telah memuji ketelusan Iran berbanding Moscow berikutan kemalangan penerbangan Malaysia Airlines yang ditembak di atas timur Ukraine pada tahun 2014.

Walaupun Pasukan Penyiasatan Bersama Belanda mengatakan peluru berpandu BUK buatan Rusia dilepaskan oleh pemisah pro-Rusia, Moscow masih menafikan sebarang penglibatannya ke atas tragedi terbabit.

Show More

Related Articles

Back to top button