Bisnes & Ekonomi

Pasaran E-Dompet Dijangka Terus Berkembang Tahun Ini

Tahun 2020 dan seterusnya akan menyaksikan peningkatan populariti e-dompet yang mencuri perhatian teknologi kewangan pada tahun 2019.

Tahun lepas telah menyaksikan satu peningkatan dari segi pemerolehan pengguna. Tahun ini akan menyaksikan peningkatan yang lebih agresif kerana penyedia perkhidmatan akan meningkatkan permainan mereka.

Berita baiknya, apabila semua penyedia perkhidmatan e-dompet bersaing, tidak ada pihak yang akan rugi. Sebaliknya, semua pengguna akan memperoleh manfaat dan ini adalah masa untuk meraih semua hadiah percuma dan cashback yang ditawarkan oleh pembekal.

Terdapat juga teras oleh kerajaan untuk mendorong negara tanpa tunai menerusi inisiatif e-Tunai Rakyat, yang akan menyaksikan pembayaran RM450 juta bermula 15 Januari depan.

Rangsangan digital yang dilaksanakan oleh Khazanah Nasional Bhd akan memberi manfaat kepada kira-kira 15 juta orang, yang masing-masing akan menerima RM30 dalam e-wallet pilihan mereka.

E-wallet terbesar ialah Touch ‘n Go eWallet, yang dikendalikan oleh TNG Digital Sdn Bhd. Pemain besar lain dalam industri ini ialah Boost and GrabPay.

Kesemua usaha ini adalah selaras dengan visi Bank Negara untuk menjadikan e-pembayaran sebagai medium ekonomi pilihan di Malaysia.

Bagi tempoh 10 bulan dari Januari hingga Oktober tahun lepas, statistik oleh Bank Negara menunjukkan bahawa nilai urus niaga untuk e-wang melonjak kepada RM13.9 bilion dengan nilai urus niaga sebanyak 1.72 bilion, melepasi angka RM11 bilion yang dicatatkan untuk keseluruhan 2018 daripada 1.92 bilion urus niaga.

Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa e-wang adalah kaedah pembayaran elektronik yang paling banyak digunakan di Malaysia dari segi frekuensi transaksi.

Kad kredit menduduki tempat kedua pada jumlah urus niaga hanya 416 juta untuk tempoh Januari-Oktober dan 447.1 juta pada tahun 2018. Namun, nilai urus niaga kad kredit ini lebih tinggi pada RM117.3 bilion dalam tempoh Januari hingga Oktober.

Dari segi bilangan pengguna, terdapat sejumlah 89.86 juta pengguna e-wang pada bulan Oktober, di mana 47.11 juta adalah berasaskan rangkaian.

Dengan mengandaikan purata tiga e-dompet bagi setiap pengguna, ini diterjemahkan kepada kira-kira 15.7 juta rakyat Malaysia, iaitu sekitar 48% daripada keseluruhan 32.6 juta penduduk.

Dengan hampir 50 pembekal e-dompet, timbul persoalan adakah terdapat penyedia e-dompet yang terlalu banyak di Malaysia?

Permainan yang agresif tahun lalu telah menyaksikan beberapa pembekal yang lebih kecil yang meragukan kerana model perniagaan menyediakan insentif dan imbangan dalam tempoh percubaan ini tidak dapat dikekalkan.

China, yang mempunyai penduduk 1.4 bilion, disediakan oleh dua pembekal e-wallet iaitu WeChat Pay dan Alipay.

Ia adalah pada tahun 2015 apabila penggunaan WeChat Pay di China melonjak apabila Tencent, syarikat induk WeChat, mengeluarkan e-hongbao (paket e-merah) bernilai US$ 80 juta (RM327.4 juta) untuk perayaan Tahun Baru Cina.

Bagi Malaysia, menjadi negara tanpa tunai akan mengurangkan keperluan pengeluaran wang tunai kepada tahap yang sangat rendah. Ini menjimatkan jumlah wang yang perlu dicetak dan diedarkan secara tunai.

Tidak memegang tunai yang banyak di dalam dompet juga merupakan kelebihan keselamatan dan pengguna juga akan dapat mengesan perbelanjaan mereka dengan semua yang direkodkan secara digital.

Dalam keadaan yang ideal di mana Malaysia sepenuhnya berhijrah ke e-pembayaran yang juga menghapuskan penggunaan instrumen berasaskan kertas seperti cek dan draf bank, negara mungkin menjimatkan 1% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), iaitu sekitar RM13 bilion.

Ketua Pegawai Eksekutif TNG Digital Sdn Bhd Ignatius Ong berkata matlamatnya untuk tahun ini adalah untuk mendapatkan lebih ramai peniaga IKS menyertai Touch ‘n Go eWallet, seperti pengendali trak makanan, gerai penjaja dan peniaga di pasar malam dan pasar basah.

“Apabila kita menerima kehadiran yang lebih besar di tempat-tempat ini, saya rasa di sinilah penggunaan, kebiasaan dan urus niaga menggunakan e-wallet menjadi lebih mudah,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button