AntarabangsaIsu Semasa

AS Luluskan Penjualan Jet Tempur F-35 Kepada Singapura

Kerajaan Amerika Syarikat telah memberi lampu hijau untuk penjualan sedozen jet tempur elit dan peralatan yang berkaitan dengannya kepada Singapura dengan harga AS$ 2.75 bilion.

Singapura pertama kali mengumumkan rancangan untuk membeli jet F-35 dari Lockheed Martin Corp untuk menggantikan armada F-16 yang telah lama berkhidmat sejak tahun 1998, pada Mac tahun lepas.

Pembelian jet F-35B, varian yang lebih mahal dan boleh berlepas dari landasan yang lebih pendek dan mendarat secara menegak, masih belum diluluskan oleh Kongres Amerika Syarikat, tetapi dijangka akan lulus.

“Singapura adalah rakan strategik dan rakan kerjasama keselamatan utama dan satu pasukan penting untuk kestabilan politik dan kemajuan ekonomi di rantau Asia Pasifik,” kata Jabatan Pertahanan dalam satu kenyataan yang mengumumkan kelulusan penjualan pada hari Khamis (9 Jan).

Image result for f35 singapore

Ia mengatakan bahawa penjualan F-35 yang dicadangkan akan menambah inventori pesawat operasi Singapura dan meningkatkan keupayaan pertahanan Singapura udara ke udara dan ke udara ke darat.

F-35 akan menambah pencegahan berkesan Singapura untuk mempertahankan sempadannya dan menyumbang kepada operasi gabungan dengan pasukan bersekutu dan rakan kongsi lain, tambah Jabatan Pertahanan AS.

Ia berkata bahawa Singapura meminta untuk membeli empat F-35B dengan pilihan untuk membeli lapan lagi pesawat yang sama, serta sehingga 13 enjin, sistem peperangan elektronik dan perkhidmatan sokongan dan logistik berkaitan.

Singapura akan menjadi negara keempat di rantau Asia Pasifik untuk memiliki jet F-35, selepas Australia, Jepun dan Korea Selatan.

Pesawat F-35B bernilai AS$115.5 juta, berbanding dengan model F-35A yang mempunyai kemampuan berlepas dan mendarat konvensional dengan harga yang lebih rendah sekitar AS$89.2 juta, menurut laman web Lockheed Martin.

Ketika mengumumkan cadangan Singapura untuk membeli jet F-35 semasa perbahasan bajet Kementerian Pertahanan pada Mac tahun lepas, Menteri Pertahanan Singapura Ng Eng Hen berkata harga jet F-35 semakin menurun sejak dekad yang lalu disebabkan tempahan yang seimbang.

Beliau memberitahu Parlimen bahawa Presiden Donald Trump telah menulis surat kepada Perdana Menteri Lee Hsien Loong sebulan sebelum, menyambut baik rancangan Singapura untuk membeli jet pesawat F-35.

Show More

Related Articles

Back to top button