MalaysiaPolitik

Jangkaan Polemik Utama Politik Sepanjang 2020

Hari kedua 2020 rakyat Malaysia dikejutkan dengan perletakan jawatan Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik. Apa yang boleh kita jangka dalam politik negara untuk tahun ini?

Isu peralihan kuasa antara Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad dan presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menjadi isu besar, menurut pensyarah politik Universiti Utara Malaysia Prof Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani.

“Pada masa yang sama, tahun 2020 akan menjadi tahun ketiga Pakatan berkuasa. Persoalan besar ialah sama ada mereka dapat memenuhi janji-janji yang dibuat dalam PRU14 pada 2018. Ini juga berkaitan dengan sama ada Pakatan boleh membawa pertumbuhan ekonomi dengan ekonomi global yang sukar,” katanya.

Ketidakpastian mengenai peralihan kuasa akan diseret sepanjang tahun ini, kata penganalisis politik Dr Abdul Latiff Mohd Ibrahim.

“Sejak Pakatan berkuasa, ini menjadi isu utama, datang dan pergi dari semasa ke semasa. Kerana ketidakpastian, ekonomi terjejas, politik menjadi kotor dan kemarahan meningkat di kalangan rakyat kerana kerajaan dilihat tidak berkesan,” katanya, sambil menambah bahawa isu itu mesti melihat penutupan tahun ini dengan Dr Mahathir menunaikan janjinya atau rakyat boleh bertindak balas dengan kuat.

Adakah Dr Mahathir akan memberi kuasa kepada Anwar?

Shahbudin Husin, pengarang buku Anwar PM Kelapan: Janji Untuk Memindahkan Kuasa Yang Harus Dipenuhi yang diterbitkan pada tahun 2019, yakin ia akan berlaku tahun ini.

Sekiranya tidak berlaku, beliau berkata, ia akan berakhir untuk Pakatan: “Sekiranya Pakatan mahu bertahan dalam 2020, mesti ada peralihan kuasa sama ada pada bulan Mei atau selepas Apec yang akan berakhir pada November,” katanya.

Shahbudin menegaskan bahawa Pakatan tidak seperti Barisan Nasional: “Apabila beliau menjadi PM semasa pemerintahan Barisan, Mahathir boleh menentukan masa dan siapa yang akan melepaskan kuasa. Tetapi di bawah Pakatan, kuasa sebenar berada di majlis presiden Pakatan.”

Beliau berkata, pada akhirnya, pemimpin Pakatan seperti Presiden Amanah Mohamad Sabu, penasihat DAP Lim Kit Siang dan setiausaha agung DAP Lim Guan Eng akan memastikan Pakatan menang PRU15 dengan memastikan bahawa peralihan peralihan kuasa berlaku.

Walau bagaimanapun, ketua kumpulan penyelidikan politik dan tadbir urus Universiti Teknologi Malaysia Dr Mazlan Ali tidak menjangkakan Dr Mahathir akan berhenti sebagai Perdana Menteri pada tahun 2020.

Mazlan berkata selepas pilihan raya kecil Tanjung Piai di Johor yang menyaksikan majoriti pengundi Cina menolak Pakatan, Dr Mahathir tidak gembira dengan komuniti itu, terutamanya dengan Dong Zong (Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Bersatu).

“Saya menegaskan bahawa Tun sedang mencari gabungan baru di mana beliau tidak memerlukan DAP. Beliau mungkin mencari kuasa alternatif yang berdasarkan sokongan Melayu / Islam,” katanya dan dalam hal ini Mazlan tidak melihat kemungkinan Perdana Menteri menyerahkan kuasanya kepada Anwar.

Penganalisis politik Prof Shamsul Amri Baharuddin menjangkakan gabungan parti politik akan bertukar pada 2020.

“Gabungan baru mungkin muncul dengan pihak yang berbeza. Gabungan Pakatan tidak stabil. Mereka mungkin bersama tetapi boleh berpecah pada bila-bila masa.”

Adakah pertikaian PKR akan berakhir?

Perang saudara PKR akan berterusan, ramal penyelidik dari Ilham Centre dan penganalisis politik Universiti Malaya, Prof Hamidin Abdul Hamid, walaupun “mungkin dalam nada yang berbeza”, merujuk kepada pemimpin-pemimpin PKR yang kedua dan ketiga yang memberontak.

“Tetapi konfrontasi masih akan berlaku. Tidak ada tanda bahawa ia akan berakhir melainkan jika ada yang mengalah atau Anwar memberi kepastian kepada Azmin bahawa beliau akan menjadi presiden PKR seterusnya,” katanya.

Hamidin juga tidak fikir Anwar akan menjadi Perdana Menteri kelapan tahun ini. Beliau berkata presiden PKR terpaksa mengukuhkan kedudukannya dalam partinya terlebih dahulu.

Anwar, ketika keluar dari penjara, salah membaca keadaan politik. Beliau berpendapat semuanya telah diselesaikan, ahli PKR akan menerima beliau sebagai presiden dan beliau boleh memerintah parti, kata Hamidin.

“Tetapi ada pertelingkahan. Jadi Anwar terpaksa berundur, mengembalikan semula, memulihkan semula kedudukannya sebagai presiden parti dan menerima hakikat bahawa ada orang lain yang memainkan peranan besar dalam PKR yang perlu diiktiraf.

“Apabila beliau mahukan Rafizi Ramli mencabar Azmin sebagai timbalan presiden PKR, kem Azmin terancam,” katanya.

Pasukan Anwar akan terus menekan Dr Mahathir pada 2020, ramal Hamidin.

Pilihan raya Sarawak akan berlaku pada tahun 2021. Bagaimanapun, Prof James Chin, pengarah Institut Asia di Universiti Tasmania, meramalkan ia boleh diawalkan pada Mac tahun ini.

“Pilihan raya Sarawak sedang dijalankan. Ia akan menjadi cepat. Pada masa ini, keadaan terkawal tetapi dari pemerhatian saya, GPS (Gabungan Parti Sarawak, gabungan kerajaan negeri) mempunyai kelebihan. DAP tidak popular di kalangan kaum Cina dan PKR Sarawak dibahagikan kepada dua kem (Pasukan Anwar dan Pasukan Azmin),” katanya.

Adakah pimpinan Umno akan bertukar?

Welsh, sebuah penyelidikan kehormat di Institut Penyelidikan Nottingham Asia yang berpangkalan di KL, berpendapat bahawa perbicaraan rasuah Najib dan Ahmad Zahid akan mempunyai kesan dalam Umno.

“2020 adalah tahun di mana apa yang saya panggil ibu semua pilihan raya akan berlaku dalam Umno tetapi perlawanan itu sudah bermula sekarang mengenai siapa yang akan mengambil alih parti itu.

“Apa yang menarik untuk ditonton adalah sama ada Najib dan Ahmad Zahid, presiden Umno, masih akan bertanggungjawab ke atas Umno pada penghujung tahun depan (2020),” katanya.

Mengenai sama ada Umno, seperti PKR, sedang mengalami perang saudara, Welsh berkata terdapat sekurang-kurangnya dua kem di parti itu: Kem Najib / Kem Zahid dan kem-kem berkaitan dengan alternatif seperti timbalan presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan, bekas naib presiden Umno- presiden Datuk Seri Hishammuddin Hussein, dan Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, naib presiden Umno.

“Dan ini mencerminkan perjuangan yang mendalam dalam parti bagaimana ia boleh bergerak ke depan dan menjenamakan semula parti itu pasca PRU14,” kata Welsh.

Mengenai politik kebangsaan, Chin berkata ia akan menjadi sama: isu kaum, agama dan kerabat diraja, “tetapi lebih banyak ketegangan kaum dan agama akibat pakatan PAS / Umno dan tekanan Dr Mahathir untuk bersara”.

“Bagi orang bukan Melayu, terutamanya orang Cina, akan ada kesedaran bahawa perubahan kerajaan tidak membawa kepada perubahan dalam politik bangsa / agama dan, bagi kebanyakan, nampaknya masalahnya lebih buruk sekarang,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close