Isu SemasaTempatan

Pengusaha Restoran Dibenarkan Bina Zon Merokok

Perokok yang dilarang merokok di restoran sejak tahun lepas, telah dikejutkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan apabila membenarkan kedai makan membina zon merokok.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin semalam mengumumkan bahawa pengendali perniagaan akan dibenarkan menubuhkan kawasan merokok di sebelah restoran untuk perokok, sekurang-kurangnya 3 meter dari premis.

Beliau berkata semua 155 dewan tempatan seluruh negara dibenarkan membina zon merokok di beberapa tempat awam, terutama di premis makanan dalam bidang kuasa mereka.

Beliau berkata langkah itu adalah untuk menyokong larangan merokok Kementerian Kesihatan di restoran-restoran yang berkuatkuasa pada 1 Januari tahun lepas.

Langkah itu, katanya, bertujuan membantu perokok dengan perubahan peraturan negara.

Beliau berkata kementerian akan memperuntukkan RM1 juta untuk pembinaan zon merokok di kawasan awam, termasuk di kawasan komersial dan premis makanan yang dimiliki oleh majlis-majlis tempatan.

“Bagi pemilik restoran, kami akan mengeluarkan garis panduan dari kementerian. Pengusaha perniagaan perlu mendapatkan kebenaran daripada majlis-majlis tempatan untuk membina zon merokok.”

Kawasan merokok, katanya, akan memerlukan bumbung, tempat duduk dan tempat untuk membuang puntung rokok.

Beliau berkata zon merokok boleh dibina sebagai usaha bersama jika terdapat lebih daripada satu restoran di sebuah bangunan, dengan kos yang ditanggung oleh pengendali perniagaan.

“Bagaimanapun, dalam hal kawasan umum yang dimiliki oleh pihak berkuasa setempat, peruntukan boleh dimohon dari kementerian untuk membina zon merokok. Kami akan memperuntukkan kira-kira RM5,000 untuk setiap zon merokok,” katanya pada sidang akhbar.

Kementerian Kesihatan mengumumkan semua kedai makan dan minum sebagai kawasan bebas rokok dari 1 Januari tahun lepas, dengan tempoh penguatkuasaan percubaan selama 12 bulan. Perokok hanya boleh merokok sekurang-kurangnya 3 meter dari premis makanan dan minuman.

Bermula 1 Jan tahun ini, pihak berkuasa memulakan penguatkuasaan secara penuh untuk peraturan itu. Sehingga semalam, 2,617 notis kompaun telah dikeluarkan pada 35,979 restoran yang diperiksa.

Larangan merokok telah menimbulkan persoalan sama ada perokok yang merokok di meja yang didirikan secara haram di luar restoran juga akan dikenakan hukuman.

Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye telah berkata bahawa restoran telah dilarang daripada menyediakan kawasan merokok kepada pelanggan.

Sementara itu, Zuraida berkata kementerian telah menubuhkan zon merokok model di Senario Ampang. Ia mempunyai dua bilik merokok dengan bumbung, tempat duduk dan tong sampah.

Beliau berkata menyediakan kemudahan sedemikian akan memudahkan para perokok untuk menerima keputusan itu.

Ditanya sama ada tindakan itu akan menghantar mesej yang salah dan bertentangan dengan matlamat Kementerian Kesihatan, Zuraida berkata ia menunjukkan bahawa kementerian telah bekerjasama dan harus dilihat secara positif.

“Buat masa ini, kami mengesyorkan kepada pemilik restoran untuk membina zon merokok mereka sendiri.

“Bagaimanapun, kami boleh mewajibkan mereka berbuat demikian. Pemilik perniagaan perlu bersedia untuk melabur sedikit wang.

“Kami hanya memudahkan perokok, yang mewakili kira-kira 20 peratus penduduk. Mereka juga pembayar cukai.”

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata kementeriannya dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bersetuju membenarkan premis membina kawasan merokok.

Show More

Related Articles

Back to top button