AntarabangsaIsu Semasa

PM Baru Finland Cadang Rakyat Bekerja 4 Hari Seminggu

Finland telah menerajui sistem kerja yang fleksibel selama bertahun-tahun, bermula dengan undang-undang 1996 yang memberi kebanyakan pekerja hak untuk menyesuaikan waktu kerja mereka sehingga tiga jam lebih awal atau lebih lambat daripada waktu yang ditetapkan oleh majikan.

Terkini, pemimpin politik baru negara itu, Sanna Marin telah mengusulkan untuk menetapkan waktu bekerja negara hanya empat hari, selama enam jam sehari .

Marin, Perdana Menteri termuda di dunia dan pemimpin gabungan lima parti kiri negara itu, berkata dasar itu akan membolehkan orang ramai menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarga mereka dan ini mungkin “langkah seterusnya” dalam kehidupan kerja.

Marin bukan ahli politik pertama yang mengaplikasikan idea untuk mengurangkan waktu kerja. Negara tetangga, Sweden menguji waktu bekerja selama enam jam beberapa tahun yang lalu.

Di UK, Parti Buruh berkata pada bulan September bahawa jika dipilih, mereka akan melaksanakan minggu bekerja 32 jam dalam tempoh 10 tahun. Walau bagaimanapun, mereka tidak dipilih dan butiran mengenai bagaimana jam bekerja akan distruktur masih samar-samar. Di Perancis, minggu bekerja standard adalah 35 jam setelah dikurangkan dari 39 jam pada tahun 2000.

Beberapa syarikat di seluruh dunia juga telah menjalankan eksperimen mereka sendiri kebelakangan ini. Perpetual Guardian, firma New Zealand kecil yang membantu pelanggan menguruskan ladang-ladang kewangan, menguji empat minggu kerja sebelum mengamalkan dasar itu pada November 2018. Ketua Pegawai Eksekutifnya, Andrew Barnes, kini menjadi pelopor untuk idea itu.

Di Ireland, sebuah firma perekrutan yang dipanggil ICE Group beralih kepada waktu kerja selama empat hari dan mendapati bahawa tabiat pekerja berubah, dengan kakitangan mengambil sedikit masa rehat dan memeriksa media sosial ketika bekerja.

Syarikat Perpetual Guardian menguji waktu bekerja dengan 240 pekerja sementara ICE Group mempunyai kakitangan kira-kira 50 orang di Ireland.

Syarikat yang lebih besar juga turut bereksperimen. Sebagai contoh, Microsoft Jepun melaksanakan waktu bekerja selama empat hari musim panas lalu. Syarikat itu berkata pekerja dilaporkan 40% lebih produktif dan dasar itu sangat disokong oleh pekerja muda.

Walaupun minggu kerja yang lebih pendek dapat membawa manfaat yang jelas kepada kesejahteraan pekerja, ia juga sukar untuk dilaksanakan. The Wellcome Trust, sebuah yayasan penyelidikan sains di London, telah membatalkan rancangan untuk waktu kerja selama empat hari tahun lepas, mengatakan ia adalah “operasi yang kompleks untuk dilaksanakan”.

Tetapi bagi mereka yang menyokong idea itu, terdapat prospek untuk membawa fleksibiliti ke dalam sistem. Perpetual Guardian, sebagai contoh,membenarkan pekerjanya memilih untuk memenuhi 80% tempoh bekerja, sama ada bekerja empat hari setiap minggu atau jam yang dipendekkan merangkumi lima hari.

Show More

Related Articles

Back to top button