MalaysiaPolitik

Perdana Menteri Bakal Ambil Alih Jawatan Menteri Pendidikan?

Tun Dr Mahathir Mohamad secara mengejut telah muncul sebagai calon yang berpotensi untuk mengisi jawatan kosong Menteri Pendidikan.

Anggota majlis tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia berkata para pemimpinnya difahamkan bahawa pengerusi parti mereka boleh mengambil alih jawatan tersebut sebelum menyerahkannya kepada pilihan tetapnya.

Ahli Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed sebelum ini dikatakan antara calon utama untuk jawatan yang dikosongkan oleh Dr Maszlee Malik.

Perdana Menteri, yang telah lama membayangkan pembaharuan dalam sistem pendidikan negara, mengadakan mesyuarat khas dengan kakitangan peringkat pengurusan Kementerian Pendidikan pada hari Jumaat.

Butiran mesyuarat tidak diketahui tetapi ahli politik mengatakan bahawa Mahathir akan menggunakan kesempatan itu untuk menekankan keperluan mendesak untuk pembaharuan pendidikan untuk menyediakan tenaga kerja masa depan untuk zaman teknologi baru atau Revolusi Perindustrian Keempat.

Bagaimanapun, Dr Mahathir memberitahu mesyuarat itu bahawa beliau akan membuat pengumuman itu tidak lama lagi.

Ramai yang menjangkakan rombakan kabinet akan dibuat pada Khamis lalu tetapi perhatian utama berubah kepada Maszlee yang mengumumkan perletakan jawatannya dalam ucapan yang panjang.

Orang dalam politik mentafsirkan ucapan Maszlee untuk “menyerahkan semula jawatan” kepada Perdana Menteri yang dipanggil sebagai “ayahanda”, sebagai petanda untuk apa yang bakal berlaku.

Rombakan dijangka akan diumumkan selepas mesyuarat Kabinet Rabu ini. Spekulasi bahawa Kementerian Pendidikan sekali lagi berpecah kepada Pendidikan Tinggi, juga telah dinafikan.

Ahli majlis tertinggi Bersatu juga mengatakan bahawa jika Dr Mahathir memutuskan untuk mengambil jawatan itu, beliau akan meletakkan beberapa idea yang berani untuk pembaharuan dan mendapatkan sokongan penjawat awam kerana polisi terbaik tidak akan berjaya tanpa kerjasama dan sokongan perkhidmatan awam.

“Kementerian Pendidikan adalah kementerian yang sering kucar-kacir dengan begitu banyak isu yang tidak dapat diselesaikan oleh beberapa ahli politik. Jika sesiapa boleh melakukannya, itu adalah Dr Mahathir sendiri,” kata ahli majlis tertinggi itu.

Menurut ahli majlis tertinggi terbabit lagi, Mustapa, yang keluar dari Umno untuk Bersatu, masih menjadi calon utama walaupun mendapat tentangan dari dalam Bersatu dan rakan Pakatan Harapan.

“Daripada apa yang kita dengar, walaupun Dr Mahathir menjadi Menteri Pendidikan, ia hanya akan berlaku selepas AGM parti dan pilihan raya pada bulan April. Selepas itu beliau boleh menyerahkan jawatan kepada seseorang yang kekal,” kata sumber itu lagi kepada The Star.

Hal ini kerana pilihanraya parti adalah sensitif dan mungkin lebih mudah bagi Dr Mahathir untuk melantik Mustapa selepas pemilihan dilakukan.

Difahamkan terdapat sejumlah “tujuh draf” di peringkat majlis presiden Pakatan mengenai rombakan Kabinet.

Orang dalam politik mendakwa bahawa majlis presiden menasihatkan bahawa sebarang wajah baru dalam Kabinet tidak sepatutnya berada dalam bidang ekonomi.

Walau bagaimanapun, ia kelihatan seperti masih terdapat beberapa isu yang berlaku mengenai rombakan kabinet.

Pada hari Sabtu, Menteri Kewangan Lim Guan Eng ketika ditanya mengenai rombakan itu, enggan mengulas, mengatakan bahawa “adalah yang terbaik untuk kita membincangkan perkara itu antara Pakatan Harapan”.

Dua jam kemudian, ketua maklumat Bersatu, Dr Radzi Jidin, yang ketika itu berada di Mekah, mengeluarkan kenyataan akhbar yang mengatakan ia adalah “prerogatif tunggal” Perdana Menteri untuk membuat pelantikan menteri dan tidak perlu membincangkannya dalam mana-mana mesyuarat.

Radzi memetik Perkara 43 (2) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa para menteri dilantik oleh Raja atas nasihat Perdana Menteri.

Radzi yang juga Timbalan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, berkata tidak perlu untuk ahli Pakatan bertemu berkaitan pelantikan menteri Pendidikan kerana ia perlu diisi oleh Bersatu.

Sebaik sahaja Pakatan Harapan (PH) mengambil alih tampuk pimpinan kerajaan pada tanggal 9 Mei 2018, Tun Dr. Mahathir pernah menawarkan diri untuk mengambil alih portfolio pendidikan.

Walau bagaimanapun, beliau menerima kritikan hebat memandangkan ia bercanggah dengan manifesto PH di mana Perdana Menteri tidak dibenarkan sama sekali untuk memegang jawatan lain semasa menjalankan tugas.

Untuk rekod, Tun Dr. Mahathir sebelum ini pernah menjadi menteri pendidikan antara tahun 1974 dan 1977. Sekiranya prinsip PH itu diubah, kemungkinan besar Tun Dr. Mahathir akan menjadi calon yang sesuai.

Show More

Related Articles

Back to top button