AntarabangsaIsu Semasa

Trump Pembunuh Keamanan, Perang Dunia Ketiga Bakal Meletus?

Topik Perang Dunia ke-3 sohor kini di media sosial pada hari Jumaat selepas serangan udara dron AS mengakibatkan kematian seorang pemimpin Iran yang paling dihormati, Qassem Soleimani. Serangan itu, yang diluluskan oleh Donald Trump, berlaku di lapangan terbang Baghdad dan sejak itu telah digambarkan sebagai “perisytiharan perang” oleh Amerika Syarikat terhadap Iran.

Amerika Syarikat sekali lagi melanggar kedaulatan Iraq. Sebelum ini, AS mencipta alasan: senjata pemusnah besar-besaran. Kali ini masih lagi alasan sama digunakan.

Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo mendakwa Qassem Soleimani sedang merancang “serangan yang pasti” terhadap AS. Ini adalah alasan yang digunakan AS ketika menyerang Iraq pada 19 Mac 2003.

AS begitu berani bertindak melulu kerana tidak takut akan hukuman. Dunia mesti menghentikan Amerika. Amerika adalah ancaman kepada keamanan global.

Malangnya, satu-satunya badan dunia yang boleh melakukan tindakan, tidak mampu melakukan apa-apa. Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) sering lumpuh dengan kuasa veto lima negara: AS, Rusia, China, United Kingdom dan Perancis.

Apa-apa percubaan oleh Iran atau sekutunya untuk mendapatkan resolusi UNSC yang diluluskan akan gagal kerana Amerika Syarikat akan menggunakan kuasa vetonya. Oleh itu, keganasan dari AS terus berlanjutan. Walau apa pun, Iran mahu PBB untuk mengutuk pembunuhan AS sebagai perbuatan jenayah. Dalam hal ini, Iran akan mendapat sokongan dari banyak negara.

Hal ini kerana, tindakan AS telah melanggar undang-undang antarabangsa. Menteri Luar Rusia, Sergey Lavrov telah berkata demikian kepada Pompeo dalam perbualan telefon pada hari Jumaat.

Agensi berita Rusia, Tass memetik Lavrov berkata: “Tindakan yang bertujuan bagi negara anggota PBB untuk menghapuskan pegawai-pegawai negara anggota PBB yang lain, terutamanya di wilayah negara yang berdaulat ketiga tanpa memberi notis terlebih dahulu, secara terang-teratas melanggar prinsip undang-undang antarabangsa.”

Sekutu atau sebaliknya, negara-negara yang menjalankan hal ehwal negara berdasarkan prinsip kedaulatan undang-undang, tidak harus teragak-agak untuk mengutuk tindakan AS. Amerika Syarikat sudah terlalu lama bertindak menyalahi undang-undang kerana terlalu angkuh dengan kuasanya.

Tindakan Trump pasti mempunyai akibat serius bagi keamanan di Timur Tengah. Yang pasti, ia adalah perisytiharan perang.

Sekurang-kurangnya Iran melihatnya sebegitu. Tetapi masalahnya tidak ada yang pasti bagaimana Iran akan membalas dendam. Menulis bahagian pendapat dalam edisi akhir Financial Times, presiden Majlis Hubungan Luar Negeri, Richard Haass, mengatakan ia “tidak akan menjadi konflik tradisional yang diperjuangkan oleh askar di medan perang yang jelas.”

Haass melihat perang antara Iran dan AS sebagai “tidak mungkin mempunyai permulaan yang jelas atau pengakhiran yang jelas”.

Antara kesan buruk yang lain adalah nuklearisasi di Timur Tengah. Iran pastinya akan menguatkan sistem nuklear negaranya kerana Amerika Syarikat adalah ancaman yang jelas.

Trump perlu dipertanggungjawabkan atas tindakannya. AS menarik diri daripada perjanjian nuklear 2015 yang ditandatangani dengan Iran pada tahun 2018, walaupun semua bukti menunjukkan ia mematuhi perjanjian itu.

Trump membunuh keamanan global dan dunia perlu bersedia jika negara Timur Tengah melonjakkan perlumbaan senjata nuklear.

Show More

Related Articles

Back to top button