Hiburan

Filem-Filem Yang Paling Dinantikan Untuk Tahun 2020

Tahun lepas menyaksikan tayangan beberapa filem terbesar sepanjang masa, dengan Avengers: Endgame menjadi filem terlaris sepanjang masa dan Star Wars mengakhiri perjuangan Skywalker.

Walaupun filem-filem yang akan keluar pada tahun 2020 agak biasa, namun masih terdapat banyak tajuk blockbuster yang ditunggu-tunggu.

Selepas fenomena Endgame di seluruh dunia, fenomena Marvel Cinematic Universe akan bermula tahun ini dengan cara yang agak rendah, dengan Black Widow dan The Eternals akan ditayangkan pada penghujung tahun 2020 pada bulan November. Jadi Wonder Woman 1984 mungkin menjadi filem superhero yang akan melonjak.

Filem lain yang dijangkakan pada tahun ini termasuk sekuel, remake dan reboot, termasuk Bad Boys for Life, Top Gun: Maverick, Mulan, Bird of Prey, Fast and Furious 9, Ghostbusters: Afterlife, Dune, Godzilla vs Kong, dan filem James Bond ke-25, No Time to Die.

Buat pertama kalinya, empat filem yang dibintangi dan diarahkan oleh wanita, “Wonder Woman 1984,” “Black Widow”, “Eternals” dan live-action “Mulan”, mengungguli kajian Fandango mengenai filem-filem yang paling dinantikan.

Filem-filem telah dipilih dalam kaji selidik dalam talian yang dijalankan pada minggu terakhir bulan Disember. Lebih daripada 2,000 peminat filem milenium membuang undi mereka untuk filem yang paling mereka tunggu untuk tahun 2020.

Kedudukan 10 teratas adalah filem sekuel, spin-off dan adaptasi, termasuk filem Bond, “No Time to Die”, “A Quiet Place II”, “Birds of Prey,” filem muzikal “In the Heights,” filem animasi Pixar “Soul” dan bab kesembilan francais “Fast & Furious”.

“Soul” adalah filem tentang seorang guru muzik sekolah menengah yang bermimpi bermain di kelab jazz, adalah satu-satunya filem original yang dinantikan oleh penonton.

Untuk pawagam tempatan, bulan ini melihat tayangan The Garden of Evening Mists yang lama ditunggu-tunggu.

Berdasarkan novel penulis Malaysia, Tan Twan Eng dan dibintangi pelakon Malaysia, Lee Sinje, filem itu dicalonkan untuk sembilan anugerah pada Golden Horse Awards bulan lalu di Taiwan, memenangi satu (untuk reka bentuk terbaik dan pakaian).

Filem lain dengan unsur Malaysia untuk ditonton adalah Disney Raya and The Last Dragon, yang ditulis bersama oleh penulis skrip kelahiran Malaysia Adele Lim dan merupakan pengenalan Disney Princess yang pertama berasal dari Asia Tenggara.

Untuk penggemar muzik, rakyat Malaysia boleh menghadiri konsert utama oleh orang-orang seperti raja Mandopop Jay Chou (29 Feb), K-pop boyband Seventeen (22 Feb), legenda kumpulan metal Anthrax (4 April) dan penyanyi Scotland Lewis Capaldi (14 Jan).

Dan jika anda seorang peminat teater, pastikan anda menonton Puteri Gunung Ledang Musical yang dipentaskan semula di Istana Budaya pada 3 Julai.

Show More

Related Articles

Back to top button