Bisnes & Ekonomi

Program Subsidi Petrol Beri Harapan Palsu Untuk Rakyat

Kerajaan sekali lagi menangguhkan program subsidi petrol bersasar (PSP), salah satu program subsidi yang paling dinantikan oleh rakyat Malaysia.

Dasar itu, yang sepatutnya berjalan bulan ini, telah menyaksikan pelbagai penangguhan selama enam bulan yang lalu.

Ia adalah sebahagian daripada manifesto pilihan raya Pakatan Harapan (PH) untuk memastikan penstabilan harga minyak dan subsidi bersasar kepada golongan yang memerlukan, terutamanya kumpulan pendapatan 40% (B40).

Walau bagaimanapun, selepas program dimuktamadkan pada Oktober 2019, kerajaan memutuskan untuk mengambil sedikit masa dalam melaksanakannya, menyatakan bahawa orang ramai perlu dirujuk dan dijelaskan untuk memastikan perubahan dasar yang lancar.

Berikut adalah kronologi rancangan PSP yang diilhamkan oleh kerajaan PH sejajar dengan manifesto Pilihan Raya Umum ke-14.

Janji 100 hari untuk Menstabilkan Harga Bahan Api

Janji 100 hari PH termasuk menstabilkan harga bahan api di pasaran tempatan, dengan subsidi untuk mengekalkan harga runcit petrol dan diesel.

Berikutan kejayaannya dalam PRU14, RM3 bilion diperuntukkan untuk baki tahun 2018 untuk mensubsidi harga runcit petrol dan diesel.

Oleh itu, harga runcit untuk RON95 dan diesel petroleum dikekalkan pada RM2.20 seliter dan RM2.18 seliter masing-masing, manakala harga RON97 diapungkan sama seperti pentadbiran terdahulu.

Walaupun kenaikan harga minyak mentah global sebanyak 42% kepada AS$74 (RM302.66) setong, berbanding dengan purata AS$52 setong yang digunakan dalam Belanjawan 2018, harga RON95 dan diesel kekal tidak berubah pada RM2.20 dan Masing-masing RM2.18 seliter.

Ini, kata Kementerian Kewangan (KKM), melibatkan subsidi 30 sen per liter petrol yang ditanggung oleh kerajaan sehingga akhir tahun 2018.

Bagaimanapun, sejajar dengan matlamat kerajaan untuk mengurangkan bebanan hutang, Putrajaya berkata mekanisme subsidi bahan bakar yang disasarkan diperlukan untuk memastikan wang itu hanya akan diberikan kepada kumpulan yang memerlukan.

Tunai, Kad dan Kriteria Kenderaan

Pada November 2018, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata sistem baru itu dijangka akan dilaksanakan secara berperingkat menjelang suku kedua 2019.

Semasa pembentangan Bajet 2019, Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata RM2 bilion akan diperuntukkan untuk PSP.

Pada masa yang sama, harga RON95 akan dinaikkan dan diselaraskan secara beransur-ansur apabila subsidi petrol bersasar berkuat kuasa tahun ini.

Walau bagaimanapun, persatuan peniaga petrol, sehingga Jun 2019, masih dalam kegelapan mengenai pelaksanaannya.

Mereka juga tidak diberi taklimat mengenai mekanisme subsidi. Pelan awal adalah untuk memperkenalkan sistem yang berdedikasi, yang akan membolehkan penerima yang layak diberi kad diskaun atau kupon untuk membeli petrol.

Saifuddin Nasution mencadangkan bahawa debit langsung ke akaun bank penerima akan menjadi pendekatan yang lebih praktikal.

TMR sebelum ini melaporkan bahawa kerajaan akan mengagihkan secara langsung tunai kepada penerima di bawah program subsidi bahan api yang dicadangkan kerana Putrajaya mencari pendekatan langsung seperti program bantuan tunai yang diperkenalkan oleh kerajaan sebelumnya.

Pemerhati industri berkata dengan menggunakan sistem baru seperti kad, ia hanya akan menambahkan berjuta-juta ringgit dalam perbelanjaan kerajaan, dengan itu mengalahkan matlamat kerajaan untuk membantu golongan miskin dalam skim ini. Program ini juga digerakkan dengan hujah seperti jenis kenderaan yang berhak mendapat subsidi.

Dalam Bajet 2019, Lim berkata subsidi itu akan meliputi kereta dengan kapasiti enjin 1,500cc dan ke bawah, dan motosikal dengan kapasiti enjin 125cc dan bawah.

Subsidi itu akan menjadi 30 sen seliter dan ditutup pada 100 liter sebulan untuk kereta dan 40 liter sebulan untuk motosikal.

Sekitar empat juta pemilik kereta dan 2.6 juta pemilik motosikal dijangka mendapat manfaat daripada program tersebut.

Walau bagaimanapun, selepas beberapa kelewatan, Saifuddin Nasution mengumumkan bahawa subsidi minyak sasaran baru RON95 akan diberi nilai RM30 sebulan untuk kereta dan RM12 untuk motosikal.

Beliau berkata kriteria itu ditetapkan untuk kereta 1,600cc dan ke bawah, dan lebih daripada 1,600cc dan 10 tahun ke atas.

Kabinet juga bersetuju untuk mengkaji semula kriteria untuk motosikal, yang kini terpakai untuk 150cc dan ke bawah, dan lebih dari 150cc dan tujuh tahun.

Pemilikan kenderaan maksimum dihadkan pada dua kereta dan dua motosikal untuk setiap orang, sementara kelayakan subsidi itu terhad untuk salah satu yang lebih tinggi.

Jumlah tunai akan dikreditkan secara automatik ke akaun penerima setiap empat bulan.

Saifuddin Nasution berkata secara keseluruhan, program ini akan memanfaatkan kira-kira 2.9 juta pemilik kenderaan di negara ini termasuk individu kurang upaya.

Di samping itu, menteri juga mengisytiharkan bahawa kumpulan pendapatan pertengahan 40% (M40) telah dikenalpasti sebagai penerima skim PSP.

Sementara itu, penerima yang lain perlu dijejaki kerana MoF memperuntukkan RM2.2 bilion, yang melibatkan lapan juta penerima untuk program tersebut. Lim berkata kajian mengenai data M40 akan dibuat pada bulan Mac.

Sekiranya berlaku, penerima M40 mungkin mendapatkan subsidi mereka dalam bentuk kad yang dipanggil Kad95, yang akan memberi mereka subsidi 30 sen seliter untuk RON95, terhad kepada 100 liter sebulan untuk kereta atau 40 liter untuk motosikal.

 Penangguhan Untuk Mencari Mekanisme Yang Lebih Baik

Skim PSP yang dijadualkan bermula pada 3 Januari 2020 sekali lagi telah ditangguhkan untuk jangka masa yang tidak diketahui.

Saifuddin Nasution berkata penangguhan itu telah diluluskan pada mesyuarat Kabinet pada 18 Dis, 2019.

“Mesyuarat Kabinet telah memutuskan bahawa pelaksanaan PSP yang dijadualkan bermula pada Januari 2020 tidak akan diteruskan sehingga satu masa yang akan diumumkan kemudian,” katanya, sambil menambah bahawa ini adalah untuk membolehkan lebih banyak penjelasan dilakukan dalam rangka untuk lebih mempersiapkan rakyat Malaysia dalam menerima PSP.

Beliau menambah bahawa proses pendaftaran penerima di bawah kumpulan M40 akan dijalankan oleh Kementerian Kewangan.

“Semasa menunggu pengesahan pelaksanaan PSP yang akan diumumkan, rakyat dapat terus menikmati harga petrol semasa berdasarkan sistem sekarang ini,” katanya.

 

Show More

Related Articles

Back to top button