HiburanWayang

Filem Manakah Yang Berjaya Menarik Penonton Ke Pawagam Sepanjang 2019?

2019 telah menjadi tahun yang besar untuk filem-filem adiwira antarabangsa dan filem-filem animasi domestik. Berikut adalah filem-filem yang mendapat sambutan luar biasa dari peminat filem Malaysia.

Filem superhero Marvel “Avengers: Endgame” mendahului senarai. Ia mendapat kutipan tinggi di Malaysia dengan jumlah RM87.12 juta yang dikumpulkan dalam masa lebih daripada 10 hari tayangan.

Dalam masa lima hari, filem itu berjaya mengutip RM40 juta dan menerima kutipan pecah panggung hujung minggu pembukaan terbesar sepanjang masa.

Tidak hairanlah jika Endgame adalah filem yang paling dinanti-nantikan sepanjang tahun 2019, serta mengungguli carian teratas Google dalam kategori filem.

Diarahkan oleh adik-beradik Russo, “Avengers: Endgame” yang dinobatkan sebagai filem kutipan tertinggi di dunia dengan nilai US$2.8 bilion (RM11.45 bilion), menewaskan rekod yang dipegang oleh filem “Avatar” arahan James Cameron yang memperoleh US$760.5 juta (termasuk tayangan smeula).

“Captain Marvel” yang dibintangi pelakon pemenang Anugerah Akademi Brie Larson, mengutip US$455 juta di seluruh dunia untuk hujung minggu pembukaannya. Malah, ia adalah kutipan pembukaan keenam terbesar di peringkat antarabangsa.

Ini adalah filem Marvel pertama yang meletakkan wanita sebagai superhero utama dan dikeluarkan pada bulan yang sama dengan Hari Wanita Antarabangsa pada bulan Mac serta menjadikan pembukaan terbesar bulan itu.

Filem ini kekal sebagai kejayaan pecah panggung walaupun menjadi sasaran tontonan dalam talian yang berusaha menurunkan skor penontonnya pada Rotten Tomatoes.

“Jumanji: The Next Level” yang merupakan sekuel filem 2016 “Jumanji: Welcome to The Jungle”, mengutip RM37.15 juta di Malaysia. Filem itu menjaringkan kutipan hujung minggu pembukaan terbesar di Malaysia untuk Sony Pictures. Respons positif dari filem sebelumnya juga menyumbang kepada kejayaannya.

“Frozen 2” menerima kutipan pecah panggung Malaysia dengan jumlah RM36.07 juta. Filem itu mencatatkan rekod pembukaan tertinggi untuk filem animasi di seluruh dunia dengan mengaut US$ 358 juta.

“Fast and Furious: Hobbs and Shaw” mengutip RM34.77 juta di box office Malaysia. Ini adalah filem bukan superhero Hollywood pertama yang menghasilkan AS$135 juta di China. Ia dibintangi Dwayne “The Rock” Johnson yang mempunyai pengikutnya yang tersendiri. “Hobbs dan Shaw” juga satu-satunya filem pada tahun 2019 yang berjaya mengekalkan kutipan pecah panggung antarabangsa selama empat minggu.

Bagi adegan filem tempatan, filem animasi mencuri perhatian dengan “BoBoiBoy Movie 2”, memecah rekod pecah panggung bernilai RM29.57 juta. Dalam masa 26 hari, filem itu berjaya mengumpul RM27.7 juta di Malaysia walaupun menghadapi persaingan sengit.

Usaha promosi dan pemasaran untuk filem itu telah berjaya dan telah mengalahkan filem-filem animasi yang dihasilkan secara global.

“BoBoiBoy Movie 2”, yang diarahkan oleh Nizam Razak, mengekalkan kedudukan 5 teratas selama empat minggu. Filem itu berjaya menggulingkan “Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal” sebagai filem animasi tempatan paling tinggi yang menghasilkan RM26.19 juta. Filem Les ‘Copaque Production Sdn Bhd berjaya meraih RM25 juta dalam tempoh tiga minggu tayangan.

“Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal” menunggu keputusan pencalonan untuk kategori Animasi Terbaik di Anugerah Akademi, menentang 32 filem lain selepas berjaya menggondol Anugerah Golden Wing untuk kategori Animasi Terbaik pada Anugerah Beijing Industri Tahunan Anime & Anime 2019 di China bulan lepas dan 2019 Animaze – Festival Filem Animasi Antarabangsa Montreal di Kanada.

Walaupun “Ejen Ali: The Movie” mempunyai persaingan yang sukar kerana ia perlu bersaing dengan blockbusters Hollywood terbaik, ia masih berjaya melebihi jualan tiket bernilai RM25 juta.

Filem itu berjaya mengalahkan “Frozen 2” sebagai filem No 1 di carta pecah panggung Malaysia dan mengutip RM1.86 juta semasa pembukaannya. Filem ini bukan sahaja popular di dalam negara, tetapi ada permintaan dari peminat Indonesia untuk menonton filem ini. Malah peminat Indonesia terbang ke sini untuk menonton filem ini. “Ejen Ali: The Movie” dijadualkan untuk tayangan di Indonesia pada 1 Januari 2020.

Filem seni pertahanan diri yang pertama di Malaysia “Sangkar” menerima kutipan box office berjumlah RM9.58 juta. Filem ini, yang diarahkan oleh pengarah terkenal Khabir Bhatia, telah mencapai jualan tiket sebanyak RM4.5 juta dalam tempoh lima hari.

“Sangkar” dihasilkan dengan kos sekitar RM2.8 juta dan ia telah mendapat perhatian di kalangan peminat filem Malaysia. Filem ini dihasilkan bersama oleh Astro Shaw Sdn Bhd, Primeworks Studios Sdn Bhd, MM3 Entertainment dan Infinitus Gold.

Filem horror-thriller “Misteri Dilaila” mencapai kutipan tiket bernilai RM9.44 juta. Filem ini, yang diarahkan oleh Syafiq Yusof, berjaya mengutip RM8.8 juta dalam tempoh 11 hari.

“Misteri Dilaila” adalah filem Malaysia pertama yang menampilkan dua pengakhiran yang berbeza kerana keputusan pengarah mencipta sesuatu yang baru di pawagam Malaysia. Untuk membentangkan konsep pengakhiran alternatif, Syafiq memilih genre misteri misteri kerana ia membolehkan beliau memperluas jalan cerita dan watak-watak dalam aspek yang lebih kreatif dan dramatik.

Show More

Related Articles

Back to top button