MalaysiaPolitik

Gabungan kerjasama pembangkang Sabah dalam Muafakat Sabah

Pilihan raya kecil Kimanis akan menyaksikan permulaan kerjasama pembangkang di Sabah di bawah Muafakat Sabah, kata presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata walaupun terdapat pesimisme bahawa kerjasama Umno-PAS di bawah Muafakat Nasional tidak akan berfungsi di Sabah, Muafakat Sabah mungkin diterima baik.

“Muafakat Nasional antara Umno-PAS tidak boleh dilebarkan di Sabah. Tetapi Muafakat Sabah akan bermula dengan pilihan raya kecil Kimanis,” katanya.

Beliau berkata parti pembangkang berasaskan tempatan seperti kerjasama sokongan Parti Bersatu Sabah (PBS).

Zahid juga mendakwa kerjasama Muafakat Nasional mendapat momentum seperti yang dilihat dalam kemenangan calon pilihan raya kecil Barisan MCA, Wee Jeck Sing yang memenangi majoriti 15,000 undi.

Ini telah memalukan kerajaan Pakatan Harapan yang kini dilihat sebagai kerajaan sepenggal, katanya kepada orang ramai yang menghadiri perhimpunan Muafakat Nasional di Kampung Pimping di Membakut.

Zahid berkata penting bagi rakyat Kimanis untuk memastikan momentum itu akan memastikan mereka mempunyai pemimpin pembangkang yang kuat dari Sabah di Parlimen.

Beliau berkata Umno Sabah telah memberikan autonomi sepenuhnya untuk menjalankan dan membuat dasarnya sendiri, termasuk pemilihan calon.

“Kami tidak akan campur tangan dalam keputusan Umno Sabah di bawah Datuk Bung Mokhtar Radin,” katanya, sambil menambah bahawa keputusan untuk mengambil bekas ADUN Bongowna Mohamad Alamin untuk bertanding dilakukan oleh Umno Sabah.

“Kami memberi autonomi yang komprehensif untuk Sabah kerana kita tahu bahawa Sabah adalah untuk rakyat Sabah,” kata Zahid sambil menambah bahawa Umno datang ke Sabah pada tahun 1991 kerana ia perlu membantu Usno. Apabila Usno dibubarkan, ramai ahli partinya menyertai Umno.

“Umno Sabah kini diberi kuasa penuh bukan sahaja untuk memilih calonnya tetapi juga siapa yang mereka mahu menjadi ketua menteri.

“Mereka akan berjuang untuk pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963 dan hak royalti minyak,” katanya kepada orang ramai.

Beliau berkata, autonomi yang diluluskan untuk Umno Sabah pada mesyuarat agung tahunan terakhir juga kerana Sabah mempunyai masyarakat berbilang kaum.

Beliau berkata kerajaan Pakatan tidak dapat memenuhi permintaan Sabah untuk royalti dan hak milik minyak yang lebih tinggi di bawah MA63 (Perjanjian Malaysia 1963) walaupun mereka terus mengatakan bahawa mereka menghadapi kekangan kewangan.

Beliau berkata jika Barisan kembali berkuasa, ia akan menyediakan peruntukan langsung kepada kerajaan negeri dan membiarkannya membuat keputusan mengenai projek yang ingin diteruskan.

“Ini akan menjadi autonomi sebenar,” katanya semasa ceramah yang dihadiri Presiden PAS Abdul Hadi Awang dan pemimpin kanan Umno dan PAS.

Show More

Related Articles

Back to top button