AntarabangsaIsu Semasa

Singapura Kemas Kini Peraturan Pengambilan Pekerja Asing

Kerajaan akan mengemaskini peraturan kerja pada tahun ini untuk memastikan majikan tidak mendiskriminasi pekerja Singapura dengan mengupah orang asing.

Menteri Tenaga Kerja Josephine Teo mengumumkan rancangan untuk mengemaskini Rangka Kerja Pertimbangan Keadilan dalam satu status Facebook pada hari Rabu (1 Januari).

“Kami mahu mengelakkan diskriminasi terhadap warga Singapura dalam mengambil pekerja, tetapi juga memberi sokongan yang lebih kuat untuk majikan yang komited dalam memberikan kesempatan kepada rakyat kita,” katanya tanpa memberi perincian ulasan.

Lebih banyak maklumat mengenai ulasan akan didedahkan dalam masa dua minggu, kata jurucakap Kementerian Tenaga Manusia (MOM) kepada The Straits Times.

Dalam catatan Facebooknya, Teo mencatatkan pencapaian utama Kementerian Tenaga Kerja pada tahun 2019, seperti menyediakan rancangan 10 tahun untuk meningkatkan umur persaraan dan umur semula pekerjaan.

Beliau juga menyatakan bahawa kematian di tempat kerja telah menurun secara konsisten sejak tahun 2015 dan mencatat kadar rekod rendah 1.2 setiap 100,000 pekerja sejak dua tahun berturut-turut.

Menonjolkan kebajikan untuk pekerja tempatan, Teo berkata: “Semua orang, termasuk pekerja berpendapatan rendah, memerlukan peluang yang adil untuk maju. Dalam masa gangguan perniagaan di seluruh dunia, kita semua memerlukan peluang yang adil untuk kemahiran semula dan tetap bekerja. Dalam keadaan yang tidak diingini seperti pemberhentian pekerja, kami memerlukan pembayaran yang adil.”

Beliau menambah: “Setiap hari, rakan-rakan saya di MOM aktif mengamalkan keadilan di tempat kerja.”

Kementerian sedang bersedia untuk perbahasan Bajet 2020 dan Jawatankuasa Pembekalan, katanya.

“Ketika kita memulakan tahun 2020, rakan-rakan saya di MOM dan saya mendedikasikan diri untuk mengukuhkan keadilan di tempat kerja. Dengan keadilan sebagai asas, kita boleh mempunyai amalan tempat kerja yang lebih progresif,” kata Teo.

Rangka Kerja Pertimbangan Keadilan diperkenalkan pada bulan Ogos 2014 berikutan lambakan kemasukan pekerja asing.

Rakyat Singapura kemudian menyuarakan rasa tidak puas hati apabila pekerja asing mengambil pekerjaan profesional, pengurusan dan eksekutif (PME) dan menerima gaji yang lebih baik dari penduduk tempatan.

Di bawah peraturan itu, syarikat dengan lebih daripada 25 pekerja mesti mengiklankan jawatan profesional, pengurusan dan eksekutif dengan bayaran kurang daripada S$12,000 (RM36,000) sebulan. Iklan perlu dijalankan sekurang-kurangnya 14 hari sebelum firma boleh memohon kepada Kementerian Tenaga Kerja untuk Pas Pekerjaan (EP) untuk orang asing.

Rangka kerja tersebut dikemas kini pada Julai 2018 untuk menampung firma dengan lebih daripada 10 pekerja dan pekerjaan yang membayar kurang dari S$15,000 sebulan.

Di bawah rangka kerja itu, firma-firma yang didapati memihak kepada orang asing dalam pengambilan pekerja ditempatkan pada senarai pemerhatian MOM dan permohonan mereka untuk EP diteliti dengan lebih telus.

Sejak tahun 2016, kementerian telah meletakkan kira-kira 600 firma pada senarai pantau. Sejumlah 2,300 permohonan EP telah ditolak atau ditahan oleh MOM, atau ditarik balik oleh majikan. Sebanyak 260 firma telah dibuang dari senarai pantau selepas amalan pengambilan pekerja mereka bertambah baik.

Show More

Related Articles

Back to top button