MalaysiaPolitik

10 Sorotan Utama Politik Negara Sepanjang 2019

Arena politik negara telah diwarnai dengan pelbagai kejutan sepanjang tahun 2019. Berikut adalah beberapa sorotan utama yang berlaku.

Piagam politik Umno-PAS

Umno dan PAS menandatangani piagam politik bersejarah pada bulan November, merasmikan kerjasama antara dua parti Melayu-Muslim terbesar di negara ini selepas berpuluh-puluh tahun permusuhan. Para pemerhati yakin pakatan itu menimbulkan cabaran yang kuat kepada kerajaan yang diketuai PH, yang dibina atas janji pembaharuan dan penglibatan pelbagai budaya.

BN bangkit dalam pilihan raya

Barisan Nasional (BN) bangkit semula dengan kemenangan besar pada pilihan raya kecil Tanjung Piai pada November, mengembalikan kerusi dari PH hanya 18 bulan selepas kalah dengan margin kecil pada PRU14.

Wee Jeck Seng memenangi kerusi itu dengan menguasai 15,086 majoriti, menandakan kemenangan keempat BN dalam pilihan raya kecil pada 2019 selepas kejayaan parti itu di kerusi Parlimen Cameron Highlands dan kerusi Dewan Undangan Negeri Semenyih dan Rantau.

‘Bossku’ memacu populariti Najib

Tagline ‘Bossku’ mantan perdana menteri Najib Razak mendapat momentum di media sosial pada separuh pertama tahun ini. Najib berusaha untuk tetap relevan dalam politik walaupun berdepan tuduhan di mahkamah. Perjalanannya ke lokasi di seluruh negara untuk berkempen bagi BN telah mendapat sokongan besar walaupun terdapat pertuduhan penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa terhadapnya.

Dua Wee dari MCA di Parlimen

Kematian mengejut ahli PPBM Mohamed Farid Md Rafik pada bulan September mewujudkan kekosongan di kerusi Parlimen Tanjung Piai di Johor. Calon BN Wee Jeck Seng memenangi pilihan raya pada November lalu, memberikan MCA dua anggota Parlimen di Dewan Rakyat, dengan presiden MCA Wee Ka Siong mewakili Ayer Hitam. Jeck Seng sebelum ini merupakan Ahli Parlimen Tanjung Piai dua kali dan ADUN Pekan Nanas.

Tuduhan baru terhadap Anwar        

Presiden PKR, Anwar Ibrahim dituduh melakukan serangan seksual kepada bekas pembantunya Muhammed Yusoff Rawther pada awal Disember. Bekas timbalan perdana menteri itu menafikan dakwaan itu. Polis telah memanggil kedua-dua pihak untuk memberi kenyataan mengenai serangan yang dikatakan Yusoff yang berlaku di rumah Anwar tahun lepas. Anwar telah disabitkan dengan liwat pada tahun 2014 tetapi menerima pengampunan diraja pada 2018 selepas pilihan raya umum.

Azmin dituduh melakukan seks songsang

Menteri Hal Ehwal Ekonomi Mohamed Azmin Ali terlibat dalam skandal seks apabila sebuah video tersebar pada bulan Jun yang mengaitkannya dengan bekas pemimpin Pemuda PKR Santubong, Haziq Aziz. Sementara Haziq mengaku sebagai salah seorang daripada dua orang dalam video itu, Azmin yang merupakan timbalan presiden PKR, dengan tegas menafikan dakwaan itu, mengatakan video itu dikeluarkan untuk mencemarkan imejnya dan merosakkan kerjaya politiknya.

Perang saudara PKR

Kongres kebangsaan PKR telah dicemari oleh beberapa pergaduhan di antara dua puak pemuda dalam parti, menjadi lebih teruk apabila timbalan presiden Mohamed Azmin Ali dan naib presiden Zuraida Kamaruddin berjalan keluar dengan beratus-ratus anggota lain semasa kongres ketika ucapan perwakilan yang mereka nyatakan sebagai “provokatif “.

Tian Chua boleh bertanding lagi dalam pilihan raya

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan pada November bahawa naib presiden PKR, Tian Chua boleh bertanding sebagai calon dalam pilihan raya akan datang, lebih setahun selepas dihalang daripada mempertahankan kerusi Parlimen Batu. Tian Chua dibatalkan daripada bertanding dalam PRU14 kerana denda RM2,000 untuk pertuduhan menghina seorang anggota polis, beliau mengesahkan pencalonan P Prabakaran untuk kerusi Batu.

Rafizi mengumumkan keluar dari politik

Naib Presiden PKR Rafizi Ramli mengumumkan keluar dari politik awal bulan ini untuk memberi tumpuan kepada syarikat barunya yang bertujuan untuk mengatasi pengangguran melalui kecerdasan buatan. Rafizi telah dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam yang membatalkan sabitannya atas tuduhan mendedahkan butiran akaun bank yang berkaitan dengan National Feedlot Corporation dan pengerusinya, Salleh Ismail.

PPBM melebarkan sayap ke Sabah

Pada bulan April, Dr Mahathir Mohamad melancarkan PPBM di Sabah walaupun terdapat kebimbangan daripada sekutu mereka, Parti Warisan Sabah. Lebih daripada 30,000 orang menghadiri majlis pelancaran itu termasuk beberapa pemimpin pembangkang Sabah. Namun, tiada pemimpin Warisan yang berada di sana.

Show More

Related Articles

Back to top button