Isu SemasaTempatan

5 Peraturan Baru Yang Akan Berkuatkuasa Pada 2020

Beberapa peraturan baru akan berkuatkuasa bermula 1 Januari 2020, yang melibatkan pelbagai sektor di seluruh negara. Antara peraturannya ialah larangan merokok yang telah mengakibatkan pengaduhan di kalangan pengusaha restoran dan pelanggan sepanjang tempoh persediaan yang bermula tahun ini. Berikut adalah lima peraturan baru yang akan dilaksanakan di negara ini pada tahun baru.

Larangan Merokok

Merokok sama ada rokok konvensional atau rokok elektronik, akan dilarang di semua restoran di seluruh negara mulai tahun depan. Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye berkata pesalah akan dikenakan denda sebanyak RM250.

Denda itu akan dikurangkan kepada RM150 jika ia diselesaikan dalam tempoh kurang daripada sebulan tetapi mungkin meningkat sehingga RM10,000 jika dibiarkan tidak dibayar.

Tindakan penguatkuasaan termasuk pemeriksaan rawak untuk menangkap pesalah undang-undang. Lee berkata kementeriannya mempunyai kira-kira 5,000 pegawai kesihatan alam sekitar di seluruh negara untuk menjalankan pemeriksaan rawak dan mengeluarkan saman kepada mereka yang melanggar undang-undang.

Percubaan larangan merokok, yang berkuatkuasa pada 1 Jan tahun ini, hanya membenarkan perokok merokok di kawasan tidak kurang tiga meter dari restoran, termasuk di tempat terbuka.

Cukai Perkhidmatan Digital

Cukai Perkhidmatan Digital dengan kadar 6% akan dikenakan kepada penyedia perkhidmatan digital asing dengan jualan lebih daripada RM500,000 setahun.

Putrajaya mencadangkan cukai semasa pembentangan Bajet 2019 pada November tahun lepas, dengan mengatakan ia akan dikenakan ke atas perkhidmatan digital asing yang termasuk pengiklanan perisian, muzik, video dan digital.

Antara pembekal perkhidmatan dalam talian yang popular yang mungkin berada di bawah langkahnya ialah Spotify, Netflix Inc, Amazon.com Inc dan syarikat pengedaran permainan digital seperti Steam.

Pada bulan April, penyedia perkhidmatan asing diberitahu untuk mendaftar dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia dari 1 Oktober hingga 31 Disember tahun ini.

Google Malaysia dilaporkan akan mengenakan bayaran sebanyak 6% ke atas perkhidmatan G Suitenya, satu rangkaian perkhidmatan yang ditawarkan kepada perniagaan dan individu. Ia datang dengan e-mel, penyimpanan awan, perkongsian fail dan persidangan video.

CRS / tali pinggang kerusi penumpang

Image result for crs malaysiaKementerian Pengangkutan telah mewajibkan pemasangan kerusi kereta kanak-kanak atau sistem tahanan kanak-kanak (CRS) dalam kenderaan persendirian untuk memastikan keselamatan jalan yang optimum, terutamanya untuk kanak-kanak.

Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Kamarudin Jaffar baru-baru ini berkata keluarga besar boleh dikecualikan daripada pemasangan kerusi kerana bilangan kanak-kanak dan saiz kenderaan perlu dipertimbangkan.

Bersama dengan tempat duduk keselamatan kanak-kanak, tali pinggang keledar untuk penumpang belakang juga akan diwajibkan bermula pada 1 Januari.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata undang-undang itu mula diperkenalkan pada tahun 2009 oleh kerajaan sebelumnya tetapi tidak ada lagi usaha untuk menguatkuasakan undang-undang itu.

Subsidi Bahan Api

Program Subsidi Bahan Api yang disasarkan adalah janji yang dibuat oleh kerajaan Pakatan Harapan dan akan dilaksanakan di Semenanjung Malaysia.

Ia terdiri daripada dua kategori di mana yang pertama melibatkan penerima Bantuan Kos Sara Hidup (BSH) yang akan mendapat subsidi dalam bentuk pemindahan tunai, manakala penerima bukan BSH akan menerima subsidi melalui Kad95.

Penerima BSH akan menerima subsidi petrol sebanyak RM30 sebulan untuk pemilik kereta atau RM12 untuk pemilik motosikal. Tunai akan didebitkan ke dalam akaun bank penerima setiap empat bulan.

Bayaran pertama akan dibuat pada bulan April 2020 untuk tempoh Januari hingga April 2020, manakala Kad95 akan dilaksanakan secara berperingkat pada suku pertama tahun 2020.

Kenaikan Gaji minimum

Kerajaan akan menaikkan gaji minimum bulanan kepada RM1,200 di 57 bandar dan bandar utama, manakala gaji minimum kekal pada RM1,100 sebulan untuk seluruh negara.

Kementerian Sumber Manusia berkata gaji minimum akan berkuatkuasa untuk semua majikan dan perintah itu akan diwartakan tidak lama lagi berikutan keputusan itu.

Ia berkata pelaksanaannya ditakrifkan di bawah Seksyen 2 Akta Penggajian 1955, Ordinan Buruh Sabah dan Ordinan Buruh Sarawak.

Menteri Sumber Manusia M Kulasegaran baru-baru ini berkata keputusan untuk meningkatkan gaji minimum adalah keputusan Kabinet yang dibuat melalui perundingan dengan Majlis Perundingan Gaji Nasional (NWCC).

Beliau berkata kenaikan ini adalah dalam Akta NWCC 2011 yang menyatakan bahawa gaji minimum perlu dikaji sekurang-kurangnya sekali setiap dua tahun.

Show More

Related Articles

Back to top button