AntarabangsaIsu Semasa

Kes Video ‘Upskirt’ Semakin Meningkat Di Asia

Upskirt, istilah yang merujuk kepada perbuatan mengambil gambar kawasan peribadi seseorang adalah isu yang serius di negara-negara Asia seperti Singapura, Thailand, Hong Kong dan Jepun.

Kes baru-baru ini di sini melibatkan seorang pelajar Politeknik Nanyang yang mengambil gambar upskirt enam wanita, yang kemudiannya didapati tersembunyi dalam aplikasi rahsia di dalam telefonnya, menurut satu laporan oleh AsiaOne.

Chiang Wei Sheng, 19, mengaku bersalah di mahkamah dengan tiga pertuduhan mencabul kehormatan wanita, manakala kes-kes yang lain dipertimbangkan.

Kegiatan kotornya berakhir apabila dia ditangkap pada 9 April ketika mengambil gambar wanita berusia 28 tahun di Stesen MRT Sembawang jam 8.30 pagi.

Mangsa merasakan sesuatu terkena pada paha dalamannya, berpaling dan melihat Chiang dengan telefonnya di bawah pakaiannya.

Dalam satu kes berasingan pada bulan lepas, seorang pensyarah didakwa mengambil video upskirt seorang mangsa wanita dalam bilik darjah, lapor TodayOnline. Sekiranya didapati bersalah mencabul kehormatan wanita, dia boleh dikenakan denda atau dipenjara sehingga satu tahun.

Awal bulan ini, seorang lelaki yang mengambil video upskirt seorang wanita di sebuah pasar raya ditangkap dan dibelasah oleh teman lelaki mangsa.

Law Boon Kaih, 28, telah dipenjara selama lima minggu kerana satu penghinaan mencabul kehormatan wanita dan memiliki filem lucah.

Channel News Asia memetik pakar-pakar yang mengatakan bahawa tahap sebenar masalah voyeurisme jauh lebih mendalam dan lebih luas.

Rata-rata, satu kes baru dilaporkan setiap bulan sejak 1 ½ tahun yang lalu, kata psikologi klinikal, Joel Yang.

Pakar-pakar lain mengatakan bahawa statistik terbitan hanya angka kasar.

“Jawapan parlimen bertulis pada bulan Oktober tahun lepas mendedahkan bahawa 230 kes voyeurisme yang melibatkan kamera tersembunyi dilaporkan kepada polis pada tahun 2017, meningkat daripada 150 kes pada tahun 2013,” kata portal berita itu.

Antara kes terburuk yang berlaku ialah seorang jurutera yang mencatatkan 211 kes kebanyakannya video upskirt dan bilik persalinan di pusat membeli-belah pada Oktober lepas.

Di seluruh rantau ini, seorang lelaki ditangkap di Bangkok dan didakwa memasang telefon bimbit pada kasutnya untuk mengambil gambar upskirt pelakon TV Patricia Tanchanok Baik.

“Natthawut Wongrattanakornchai, 40, ditahan bulan lalu di pameran fesyen di pusat membeli-belah Gaysorn Village di Path-umwan,” kata Bangkok Post.

Dia didakwa melakukan perbuatan seksual yang melanggar Seksyen 278 Kanun Jenayah, yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda sehingga 200,000 baht, atau kedua-duanya.

Sementara itu, seorang lelaki Hong Kong yang cuba mengambil gambar wanita wanita tiga tahun lalu dihukum 160 jam perkhidmatan komuniti, selepas seorang pegawai polis yang menyamar menangkapnya dalam perbuatan itu di luar Stesen Metro Kwai Fong pada 13 April 2016.

Dalam satu lagi kes yang berlaku pada pertengahan tahun ini, seorang guru sekolah menengah Hong Kong telah dipenjara enam minggu kerana mengambil gambar upskirt para pelajarnya dan memuat naiknya ke forum Internet.

Pendedahan yang lebih mengejutkan di Jepun datang daripada kaji selidik yang dijawab oleh 1,623 responden yang mendedahkan bahawa 60 peratus daripada pramugari penerbangan telah menjadi mangsa video upskirt semasa penerbangan.

Persekutuan Penerbangan Kesatuan Industri Jepun menjalankan tinjauan seluruh negara dari April hingga Jun pada petugas penerbangan yang bekerja untuk syarikat enam negara, termasuk Japan Airlines dan All Nippon Airways.

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button