AntarabangsaIsu Semasa

China Lancar Roket Berkuasa Untuk Misi Ke Marikh 2020

China pada hari Jumaat (27 Disember) melancarkan salah satu roket yang paling berkuasa di dunia dalam satu langkah utama untuk misi ke planet Marikh pada tahun 2020.

Roket Long March 5 membawa muatan satelit ujian yang berlepas dari tapak pelancaran Wenchang di pulau selatan Hainan pada pukul 8:45 malam (1245 GMT).

“Selepas lebih daripada 2,000 saat, satelit Shijian 20 telah dihantar ke orbitnya yang telah ditetapkan,” kata agensi berita Xinhua itu.

Pelancaran roket itu “menguji teknologi utama yang berkaitan dengan misi angkasa pada masa depan,” kata Xinhua.

Pelancaran yang berjaya terbabit merupakan bahagian penting dalam rancangan China untuk misi ke Planet Merah tahun depan dan berharap mempunyai stesen angkasa lepas lengkap bersama kru menjelang 2022.

“Roket Long March 5 ditugaskan dengan misi penting,” kata Wu Yanhua, timbalan ketua Pentadbiran Angkatan Negara China, dalam satu video yang dikeluarkan oleh CCTV minggu lalu.

“Ia akan ditugaskan dengan satu siri misi utama termasuk melancarkan penyelidikan Marikh pertama di China, penyelidikan lunar Chang’e-5 dan modul teras untuk stesen angkasa bermanusia.”

Roket itu membawa satelit ujian Shijian 20, menurut laman berita angkasa NASASpaceFlight.com.

Kejayaan hari Jumaat itu datang selepas percubaan sebelumnya pada bulan Julai 2017 yang gagal di pertengahan pelancaran.

The Long March 5 Y2 sepatutnya meletakkan satelit komunikasi percubaan Shijian 18 ke orbit dan kegagalannya menunda rancangan untuk menggunakan roket dalam misi yang dirancang untuk mengumpul sampel bulan pada separuh kedua 2017.

China berjaya melancarkan Long March 5 yang pertama pada bulan November 2016, yang mana pada masa itu dikatakan adalah pelancar paling kuat yang pernah dibangunkan.

The Long March 5, yang mampu membawa sehingga 25 tan metrik, adalah setanding dengan keupayaan buatan AS Delta IV Heavy dan buatan Rusia Proton-M, beberapa pelancar yang paling berkuasa yang wujud, menurut NASASpaceFlight.com.

Sebaliknya, Saturnus V milik AS yang menyampaikan angkasawan ke Bulan pada tahun 1969, telah direka untuk menyampaikan kira-kira 140 tan muatan ke orbit Bumi yang rendah.

Beijing telah melabur berbilion dolar dalam program ruang angkasa dalam usaha untuk mengejar saingannya di Amerika Syarikat dan mengesahkan statusnya sebagai kuasa dunia utama.

Pada tahun 2003, gergasi Asia yang kini menghabiskan lebih banyak daripada Rusia dan Jepun dalam program ruang sivil dan tenteranya, menjadi negara ketiga yang meletakkan manusia ke orbit.

Pada Januari 2019, China menjadi negara pertama yang mendarat di bahagian Bulan yang paling jauh.

Pendaratan Chang’e-4 – yang dinamakan sempena dewi Moon dalam mitologi China, mengeluarkan rover di Bulan Kutub Selatan-Aitken Basin sejurus selepas Tahun Baru.

Pada bulan November, China telah melengkapkan ujian lander penerokaan Marikhnya, menjelang misi pertama ke Planet Merah yang dijadualkan pada tahun 2020 yang dirancang untuk menggunakan rover untuk meneroka permukaan Marikh.

China juga berhasrat untuk mempunyai stesen angkasa bermanusia di orbit pada tahun 2022.

Tiangong atau “Istana Syurgawi”, ditetapkan untuk menggantikan Stesen Angkasa Antarabangsa, yang akan bersara pada tahun 2024.

China juga akan berusaha membina asas lunar antarabangsa, mungkin menggunakan teknologi percetakan 3D pada masa akan datang.

Program angkasa China telah mengejutkan AS yang semakin bimbang jika Beijing akan mengancam penguasaannya di angkasa.

Rumah Putih mengumumkan penciptaan tentera baru yang dipanggil Angkatan Angkasa awal bulan ini, dengan Presiden Donald Trump memanggil ruang “domain warfighting terbaru di dunia.”

Show More

Related Articles

Back to top button